Dieta Budwig: jak przygotować obiad w diecie dr Budwig?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2024, Piotr

Obiad w diecie dr Budwig składa się z 3 obowiązkowych dań: surowej sałatki, dania ciepłego i deseru. W tym wpisie zebrałam najważniejsze informacje, które musisz znać, by przyrządzić obiad 100% zgodnie z zasadami diety dr Budwig. Poznasz składniki każdego dania oraz formy dań.

Obiad w diecie dr Budwig podaje się w samo południe

Obiad w ścisłej diecie dr Budwig zaczyna się o godz. 12:00. W samo południe 🙂

Chcę Cię uczulić, że przestrzeganie godzin posiłków jest bardzo ważne dla efektów diety. Wyjaśniam to we wpisie Dieta dr Budwig — dlaczego ważny jest stały rytm / stałe godziny posiłków

Obiad w diecie dr Budwig ma być wielodaniowy

Obiad w diecie dr Budwig przypomina obiad w diecie śródziemnomorskiej: jest nie tylko oparty na warzywach, ale i wielodaniowy.

Na obiad w diecie dr Budwig składają się:

  1. aperitif
  2. sałatka (surówka warzywna)
  3. ciepłe danie na bazie kasz i warzyw
  4. deser
  5. herbata ziołowa (np. miętowa)

Wszystkie 3 dania obiadu oraz przedobiadowy aperitif i poobiednia herbata są ważne, a kolejność jest istotna.

Najpierw podaje się aperitif (alkoholowy lub nie), później surową sałatkę warzywną, następnie ciepłe danie obiadowe, po czym deser, a na koniec -herbatę, najlepiej z mięty pieprzowej lub innych ziół wspomagających trawienie.

Miętę pieprzową (Mentha piperita) zwykle zażywa się po posiłku ze względu na jej zdolność do zmniejszania niestrawności i skurczów okrężnicy poprzez zmniejszenie odruchu żołądkowo-okrężniczego.

źródło: Spirling LI, Daniels IR. Botanical perspectives on health peppermint: more than just an after-dinner mint. J R Soc Promot Health. 2001;121(1):62-63. doi:10.1177/146642400112100113
Wielodaniowy obiad jest bardzo korzystny dla zdrowia

Dlatego przestrzegaj następujących zasad:

Osoby w bardzo złej kondycji mogą nie być w stanie zjeść wszystkich dań od razu po sobie. W takim przypadku, trzeba te dania rozdzielić w czasie najpóźniej do godziny 14:00. Można to zrobić np. tak: 

  • 12:00 – aperitif
  • 12:15 – sałatka
  • 12:45 – ciepłe danie
  • 13:45 – deser
  • 14:00 – herbata ziołowa

Jak wygląda I danie obiadu czyli sałatka w diecie dr Budwig

Pierwsze danie obiadu w diecie dr Budwig to surowa sałatka obiadowa. Jest obowiązkowa w diecie dr Budwig.

Powinna mieć objętość około 1 szklanki.

Trzeba ją jeść oddzielnie od głównego, ciepłego dania czyli jak przystawkę.

Podstawą sałatki w diecie dr Budwig są:

  1. surowe lub kiszone warzywa (bez ograniczeń co do rodzaju, za wyjątkiem ziemniaków!)
  2. pasta dr Budwig przyrządzona w postaci sosu do sałatki.

W skład sałatki mogą wchodzić jeszcze bakalie, otręby oraz dodatek owoców. Ale już w niedużej ilości. Na smak.

1. Warzywa do sałatki w diecie dr Budwig

W skład sałatki może wchodzić jedno warzywo lub wiele warzyw. Mogą być pokrojone lub utarte.

Do sałatki należy też dodawać grzyby (np. surowe pieczarki lub kiszone rydze).

Warzywa, po które szczególnie warto sięgać w postaci surowej to warzywa kapustne, takie jak jarmuż, kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, brokuł, kalafior, rzepa czy kalarepa. 

Trzeba pilnować, aby codziennie zmieniać rodzaj warzywa!

Absolutnie nie można bazować tylko na jednej ulubionej surówce, np. mizerii z ogórków zielonych (oczywiście bez śmietany!). Podstawą diety dr Budwig jest bowiem różnorodność, dzięki czemu organizm może skorzystać z wielu różnych witamin, minerałów i fitamin (unikalnych składników roślinnych).

2. sałatkowa wersja pasty dr Budwig

Sałatkową pastę dr Budwig przyrządza się na wzór majonezu używając octu winnego lub soku z cytryny.

Dodatkowo przyprawia się ją czosnkiem, ziołami lub zdrowymi przyprawami (bez konserwantów i sztucznych dodatków!), a następnie miesza z warzywami i odstawia na około pół godziny do lodówki (aby się „przegryzły”).

Odstawienie do lodówki jest ważne, bo w tym czasie ocet (lub sok z cytryny) wchodzą w korzystne dla zdrowia interakcje kwasów ze składnikami surowych warzyw.

Przykładowe przepisy na sałatki obiadowe w diecie dr Budwig

Przykładowe przepisy na sałatki obiadowe w diecie dr Budwig znajdziesz we wpisie: Dieta dr Budwig — przepisy na sałatki cz.1

Jak wygląda II danie obiadu, czyli danie ciepłe w diecie dr Budwig

Drugim daniem obiiadu w diecie dr budwig jest ciepłe danie warzywne.

Może być przyrządzone jako: 

  • bukiet jarzyn (pieczonych, gotowanych lub grillowanych) z kaszą, 
  • puree jarzynowe (np. purre z grochu z kaszą), 
  • gęsta zupa warzywna z kaszą, 
  • pilaw / risotto / kaszotto, 
  • warzywna potrawka curry z kaszą, 
  • warzywa po chińsku z kaszą (smażone bez tłuszczu*)
  • zapiekanka z piekarnika z kaszą (także bez tłuszczu*)

Na ciepłe danie obiadowe w diecie dr Budwig składają się:

  1. ugotowane warzywa
  2. ugotowane kasze (bezglutenowe)
  3. pasta dr Budwig.

Jako dodatek smakowy (i jednocześnie odżywczy) można wykorzystać bakalie, otręby i owoce. Bazą muszą jednak być warzywa i kasza.

*2 ważnego uwagi do gotowania
  1. W diecie dr Budwig absolutnie nie można podgrzewać oleju lnianego – stosuje się go zawsze tylko na zimno!
  2. W diecie dr Budwig absolutnie nie można zapiekać żółtego sera. Do warzywnej zapiekanki można jednak dodać ser żółty, np. parmezan, ale dopiero na końcu, po upieczeniu dania!

Zasady zdrowego gotowania w diecie dr Budwig, w tym smażenia bez tłuszczu opisałam szczegółowo we wpisie: Dieta dr Budwig — 7 prostych zasad zdrowego gotowania warzyw

1. ugotowane warzywa

Podobnie jak w przypadku sałatki, tak i w ciepłym daniu obiadowym można wykorzystać jedno warzywo lub wiele warzyw.

Nadają się wszystkie warzywa, przy czym:

Ziemniaki można wykorzystywać najwyżej jeden raz w tygodniu.
To bardzo ważne!

Do gotowania można wykorzystywać warzywa kiszone (np. kiszoną kapustę).

Znów ważna jest różnorodność.

Należy sięgać po różne rodzaje warzyw, w tym warzywa strączkowe oraz grzyby, które są niezwykle cenne w rozmaite lecznicze fitaminy, np. betaglukany.

Porcja warzyw dla 1 osoby to ok. 1-2 szklanki (po ugotowaniu).

2. ugotowane kasze

Do diety dr Budwig nadają się tylko zboża pełnoziarniste i bezglutenowe, dlatego do obiadu gotuje się:

  • kaszę gryczaną (tylko niepaloną!)
  • kaszę jaglaną
  • brązowy ryż
  • quinoę (komosę ryżową)

Porcja kaszy dla 1 osoby to około 1 szklanka po ugotowaniu.

3. obiadowa wersja pasty dr Budwig

Do przyprawienia obiadowej wersji pasty dr Budwig znów można wykorzystać czosnek, zioła lub zdrowe przyprawy (bez konserwantów i sztucznych dodatków!). Należy jednak kierować się zasadą różnorodności i przyprawić ją inaczej niż pastę sałatkową.

Jeśli potrzebujesz wskazówek, zerknij do wpisu: Dieta dr Budwig — jak doprawiać pastę dr Budwig

Obiadową wersję pasty dr Budwig podajemy z ciepłym daniem warzywnym i kaszą od razu, jako sos obok (bez mieszania oraz bez przegryzania w lodówce).

Przykładowe przepisy na ciepłe danie obiadowe w diecie dr Budwig

Przykładowe przepisy na ciepłe danie obiadowe w diecie dr Budwig znajdziesz we wpisach: Dieta dr Budwig — przepisy na dania obiadowe cz.1 oraz Dieta dr Budwig — przepisy na dania obiadowe cz.2

Jak wygląda III danie obiadu, czyli deser w diecie dr Budwig

Trzecim daniem obiadu w diecie dr Budwig jest deser.

Jest to danie obowiązkowe. Nie można go pomijać.

Deser dr Budwig ma za zadanie „przemycić”ostatnią tego dnia porcję kluczowego składnika, czyli pasty dr Budwig. W sposób jak najkorzystniejszy.

Na deser w diecie dr Budwig składa się:

  1. obowiązkowo: pasta dr Budwig (ostatnia porcja dzienna)
  2. opcjonalnie: owoce, soki lub odrobina (to ważne!) mocnego trunku,
  3. opcjonalnie: siemię lniane

Deser może więc mieć postać:

  • koktajlu lub kremu owocowego,
  • koktajlu lub kremu alkoholowego,
  • koktajlu lub kremu owocowo-alkoholowego,
  • lodów (zmiskowaną z owocami lub sokami lub alkoholem pastę dr Budwig mrozi się w maszynce do lodów)
  • galaretki (wymaga zrobienia odpowiednio wcześniej, soki owocowe lub wino żeluje się przy pomocy agar-agar i podaje z pastą dr Budwig)
  • pucharka z owocami i kremem
  • pucharka z owocami, kremem i siemieniem lnianym (analogicznie jak w śniadaniach dr Budwig).

1. Deserowa wersja pasty dr Budwig

Trzonem deseru jest pasta dr Budwig.

Słodzi się ją miodem lub sokiem winogronowym*.

Pastę dr Budwig można zmiksować z owocami lub sokami z kolorowych owoców lub alkoholem, albo po prostu podać ją z warstwą owoców i deser gotowy. 

*Przypominam, że cukier jest zabroniony! Zarówno w paście, jak i sokach i alkoholach.

Jeśli nie pamiętasz zasad ścisłej diety dr Budwig, przeczytaj wpis Dieta dr Budwig — 10 przykazań leczniczej diety dr Budwig.

Przykładowe przepisy na desery w diecie dr Budwig

Przykładowe przepisy na desery w diecie dr Budwig znajdziesz tutaj: Dieta dr Budwig — przepisy na zdrowe desery

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright Primanatura Piotr Podermański 2024-