Przepis na pastę dr Budwig (superzdrowy olej lniany + twaróg)

Przepisy na pastę dr Budwig oraz wskazówki, jak powinna być stosowana z zgodnie z zaleceniami diety dr Budwig.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2023, Alicja (Primanatura)

Pasta jest podstawowym elementem leczniczym diety dr Budwig.  Czasem bywa nazywana kremem dr Budwig. Dostarcza do organizmu zarówno niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega-3, Omega-6), jak i niezbędne aminokwasy, w tym cysteinę (prekursor glutationu). Ma postać emulsji, dzięki czemu tłuszcz łatwiej się trawi i wchłania. W leczniczej (ścisłej) diecie dr Budwig jest wykorzystywana do śniadania, obiadu i deseru.

Pasta dr Budwig jako trzon diety dr Budwig

Dr Budwig – wszechstronnie wykształcona naukowiec, w tym licencjonowana farmaceutka – opracowała przepis na pastę dr Budwig, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych cegiełek do przemian metabolicznych. Wysoce reaktywny olej lniany (zimnotłoczony, ekologiczny, świeży) dostarcza wysokoenergetycznych substratów (z wolnymi elektronami), które odgrywają ważną rolę w łańcuchu oddechowym – procesie, który zapewnia nam wydajną energię życiową. Jakość oleju lnianego ma ogromne znaczenie: stary, zjełczały jest szkodliwy dla zdrowia!

Pastę dr Budwig przyrządza się na świeżo i podaje do śniadaniowego musli dr Budwig, do sałatek i głównych dań obiadowych oraz do deserów.  

Najwygodniej jest przyrządzić od razu całodzienną porcję pasty rano, przy okazji przygotowywania musli na śniadanie. Niewykorzystaną w trakcie śniadania pastę  przechowuję w szklanym naczyniu w lodówce i dodaję do kolejnych dań w trakcie dnia, przy czym modyfikuję jej smak w zależności od potrzeby, tworząc w ten sposób „majonezy” dr Budwig i inne sosy „do towarzystwa” dla posiłków.

Uważam jednak, że w przypadku osób bardzo ciężko chorych powinno się przestrzegać dokładnie zaleceń dr Budwig, tzn. przyrządzać pastę za każdym razem (przed każdym posiłkiem) na świeżo.

Pasta dr Budwig – podstawowy przepis

Składniki pasty dr Budwig (ilość na cały dzień):

Uwaga: . Wszystkie składniki powinny pochodzić z ekologicznych upraw lub hodowli.

  • odpowiednia ilość łyżek oleju lnianego nadającego się do diety dr Budwig (od 2 do 6 a nawet więcej)
  • 200 g twarogu chudego
  • 100 g maślanki, kefiru lub jogurtu (ostatecznie pełnego mleka)
  • + opcjonalnie składniki smakowe, typu: miód, sól, pieprz, papryka, sok z cytryny, czosnek, cebula lub inne przyprawy i zioła.
Jaki olej lniany nadaje się do diety dr Budwig
Ile łyżek oleju lnianego powinno się znaleźć w paście dr Budwig?

Sposób przyrządzenia pasty dr Budwig:

Wszystkie składniki (oprócz smakowych) miksuje się albo ręcznym mikserem elektrycznym, albo w blenderze kielichowym.

Ser najlepiej dodawać stopniowo już po uprzednim zmieszaniu oleju z maślanką (mlekiem, kefirem lub jogurtem).

Miksujemy tak długo, aż uzyskamy kremową jednolitą konsystencję, a oka oleju nie będą widoczne. To bardzo ważne!

Czasem wystarczy nawet pół minuty (czas zależy od konsystencji sera, a także parametrów blendera). Następnie dodajemy dodatki smakowe i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Pasta może mieć konsystencję lekkiego kremu (porównywalnie do śmietany) lub smarowidła (porównywalnie do twarożku, smarowidła). Konsystencja ta zależy nie tylko od tego, ile sera dodamy do pasty, ale także od dodatków: wszelkie soki, np. sok z cytryny wyraźnie rozrzedzają pastę.

Dodatki smakowe miksujemy dopiero po uprzednim zemulgowaniu oleju z serem.

Jak doprawiać pastę dr Budwig.

Przykładowe proporcje oleju i serka w paście dr Budwig

Oto przykładowe przepisy pasty dr Budwig dla różnych ilości oleju lnianego:

Pasta dr Budwig z 6 łyżek oleju („śmietanowa”, bezsmakowa pasta na cały dzień)

– 6 łyżek stołowych oleju lnianego (6 łyzek oleju to 90 ml)
– 200 g (to ok. 200 ml) chudego białego twarogu
– ok. 100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki, albo kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji

Pasta dr Budwig z 3 łyżek oleju jako słodka pasta wykonywana na świeżo do śniadaniowego muesli (oryginalny przepis dr Budwig)

– 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to 45 ml)
– 100 g (to ok. 100 ml) chudego białego twarogu
– 2-3 łyżki mleka (30-45 ml)
– łyżeczka miodu.

Pasta dr Budwig z 3 łyżek oleju jako wykonywana na świeżo pasta majonezowa – podstawa do sosów sałatkowych (oryginalny przepis dr Budwig)

– 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to 45 ml)
– 100 g (to ok. 100 ml) chudego białego twarogu
– 3 łyżki mleka lub maślanki (45 ml)
– 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
i/lub
– 2 łyżki octu winnego jabłkowego (do smaku)
– 1 łyżeczka musztardy (lub więcej do smaku)
– pół łyżeczki soli ziołowej

Możliwość komentowania została wyłączona.