Dieta dr Budwig – moje przepisy na sałatki obiadowe

data publikacji:

ostatnia edycja:

Sałatka obiadowa stanowi obowiązkowe pierwsze danie obiadu w diecie dr Budwig. Podstawą są surowe lub kiszone warzywa podawane w towarzystwie pasty dr Budwig, ale przyrządzonej inaczej niż pasta śniadaniowa. Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania. W tym wpisie dzielę się z Tobą moimi przykładowymi przepisami na sałatki w diecie dr Budwig.

O sałatce obiadowej dr Budwig ogólnie

Sałatka obiadowa w diecie dr Budwig pełni rolę obowiązkowej przystawki przed ciepłym daniem obiadowym. Trzeba ją jeść oddzielnie od głownego, ciepłego dania. Przed sałatką powinno się wypić aperitif (zobacz harmonogram posiłków w diecie dr Budwig).

Sałatka obiadowa dr Budwig składa się zawsze z:

  • porcji surowych lub kiszonych warzyw (ok. 1 szklanka) (najlepiej sezonowych, lokalnych)
  • porcji bakalii (ok. 1 łyżka) – zakazane są orzeszki ziemne!
  • porcji pasty dr Budwig (zwykle z około 1 łyżki oleju)
  • ok. 1/2  łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • pieprzu i soli ziołowej (do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
  • oraz innych ziół i przypraw* (mogą to być np. kawałki owoców, soki owocowe lub bakalie)

*Uwaga! Dodatek ziół i przypraw jest niezwykle ważny. Należy je codziennie zmieniać.

Po latach doswiadczeń uważam, że do takiej sałatki warto codziennie włączyć także:

  • świeżo wyciskany sok z cytryny (do pokropienia warzyw)
  • oraz 1-2 łyżki pestek z dyni (ekologicznych czywiście)

Dlatego, jak zobaczysz zarówno sok z cytryny jak i pestki dyni pojawiają się we wszystkich moich przepisach. I gorąco zachęcam się, aby korzystać z nich codziennie.

Zanim przyrządzisz salatkę i zjesz ją ok. 12:15 (zgodnie z harmonogramem posiłków), musisz zrobić pastę dr Budwig.

MÓJ przepis podstawowy na pastę dr Budwig z 3 łyżek oleju lnianego, CHUDEGO TWAROGU i maślanki

Każdorazowo, przed przygotowaniem obiadu, najpierw należy wykonać emulsję białkową-olejową czyli tzw. pastę z dr Budwig. Pasta dr Budwig jest bowiem dodawana do każdego dania obiadowego.

W oryginalnym przepisie dr Budwig występował popularny w Niemczech chudy twarożek typu „Quark”. Aby zastapić go typowym polskim chudym twarogiem zmodyfikowałam nieco przepis dodając maślankę (lub kefir lub jogurt).

Do 3 dań obiadu dla 1 osoby zwykle wystarczy pasta z 3 łyżek oleju lnianego. Zamiast robić ją każdorazowo przed obiadem, można od razu zrobić ją rano wraz z pastą potrzebną na śniadanie. Taka całodzienna porcja pasty dla przeciętnej osoby powinna być zrobiona z 6 łyżek. W razie potrzeby można zwiększyć ilość oleju, zwiększając przy okazji ilość twarogu.

Składniki:

  • 10 dkg (100 g) chudego białego twarogu, najlepiej BIO
  • 3 łyżki oleju lnianego BIO (olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)(3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
  • ok. 50-100 ml maślanki, najlepiej BIO (ilość zależy od preferowanej konsystencji)

Przygotowanie:

Rozdrobniony twaróg, olej i maślankę zmiksować do uzyskania gładkiej emulsji (jak gładka śmietana lub majonez, bez widocznych ok tłuszczu). Następnie postępować zgodnie z przepisem na konkretną sałatkę.

Uwaga:

Pastę jako bazę do dań obiadowych powinno się przyrządzić z takiej ilości łyżek oleju, która odpowiada aktualnej fazie diety. I tak, przez pierwsze 3-6 miesięcy, dr Budwig zalecała swoim pacjentom nowotworowym jedzenie pasty z 6-8 łyżek oleju lnianego każdego dnia. Jeśli zatem w ramach śniadania zjesz pastę z 3 łyżek oleju, to do obiadu znów możesz przyrządzić sobie pastę z 3 łyżek oleju lub 5, z czego część użyjesz do sałatki, a część do pozostałych dań obiadowych (pasty dr Budwig nie polecam do kolacji).  W miarę zdrowienia, ilość łyżek oleju należy zmniejszać lub zastąpić go olejem konopnym. Tutaj pisze o tym więcej.

Moje Przepisy na sałatki obiadowe w diecie dr Budwig

1. Sałatka „Trzy surówki na liściach sałaty”

Składniki dla 1 osoby:

  • mały ząbek czosnku jako „inna przyprawa”
  • 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • ok. 1/2  łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
  • 3 liście sałaty
  • 1 mała marchew
  • kawałek białej rzodkwi
  • kawalek buraka czerwonego
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • cząstka jabłka
  • łyżeczka rodzynek
  • kawałek ogórka kiszonego,
  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij ząbek czosnku.
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, czosnek i dopraw solą i pieprzem ziołowym.
  3. Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (warzywa umyj, marchew, rzodkiew, buraka, jabłko i ogórka utrzyj na tarce) (nie obieraj warzyw, tylko dobrze je wyszoruj)
  4. W oddzielnych miseczkach wymieszaj:
    • marchew, jabłko i 1/3 pasty
    • rzodkiew rodzynki i 1/3 pasty
    • buraka, ogórka i 1/3 pasty
  5. Odłóż je na pół godziny do lodówki.
  6. Następnie każdą z 3 mini-surówek wyłóż na liść sałaty.
  7. Posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
    Smacznego!

Uwaga:

Doprawiając pastę pamiętaj, że jej ostrość „zgubi się” po wymieszaniu z warzywami.

2. Sałatka „Zielone liście z pomarańczą i tymiankiem”

Składniki dla 1 osoby:

  • świeży tymianek jako „inna przyprawa”
  • 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • ok. 1/2  łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
  • spora garść surowych zielonych liści ekologicznych (np. zielonej sałaty, szpinaku, roszpunki, rukoli, mlecza, pokrzywy)
  • kawałek rzepy
  • pół pomarańczy
  • łyżka pestek granatu
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Umyj i posiekaj tymianek (1-2 łyżki) .
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem ziołowym.
  3. Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (warzywa umyj, marchew, rzepę utrzyj na grubej tarce, a pomarańczę pokrój na mniejsze kawałki)
  4. Skrop warzywa sokiem z cytryny.
  5. W miseczce wymieszaj liście, rzepę, pomarańczę i pestki granatu i całą porcję pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
  6. Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
    Smacznego!

3. Sałatka z surowego buraka i chrzanem

Składniki dla 1 osoby:

  • świeży chrzan jako „inna przyprawa” [może być wysokiej jakości gotowy chrzan tarty]
  • 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • ok. 1/2  łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
  • łyżeczka miodu (w razie potrzeby)
  • średni burak czerwony
  • pół jabłka (koniecznie ekologicznego)
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Umyj i utrzyj chrzan (1-2 łyżeczki) .
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, chrzan i dopraw solą i pieprzem ziołowym oraz ewentualnie miodem.
  3. Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (buraka i jabłko wyszoruj, a następnie utrzyj na tarce)
  4. Skrop warzywa sokiem z cytryny.
  5. W miseczce wymieszaj utarte warzywa i całą porcję pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
  6. Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
    Smacznego!

4. Sałatka z selera i zielonej pietruszki

Składniki dla 1 osoby:

  • zielona pietruszka jako „inna przyprawa”
  • 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • ok. 1/2  łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
  • łyżeczka miodu (w razie potrzeby)
  • średni korzeń selera
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 yżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Zielona pietruszke umyj i posiekaj (1-2 łyzki)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, zieloną pietruszkę i dopraw solą i pieprzem ziołowym oraz ewentualnie miodem.
  3. Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (selera wyszoruj, a następnie utrzyj na tarce)
  4. Skrop sokiem z cytryny.
  5. W miseczce wymieszaj utarty seler, rodzynki, orzechy i całą porcję pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
  6. Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
    Smacznego!

Uwaga:

Skórki warzyw są pełne silnie leczniczych fitamin, czyli substancji produkowanych tylko przez rośliny. Należy do nich między innymi antyrakowa kwercetyna.

5. Sałatka z pieczarek, papryki i ogórka kiszonego

Składniki dla 1 osoby:

  • koperek jako „inna przyprawa”
  • 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • ok. 1/2  łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
  • pieprz i sól ziołowa (do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
  • łyżeczka miodu (w razie potrzeby)
  • 2-3 pieczarki surowe
  • kawałek czerwonej papryki
  • mały ogórek kiszony
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Koperek umyj i posiekaj (1-2 łyzki)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, koperek i dopraw solą i pieprzem ziołowym oraz ewentualnie miodem.
  3. Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (pieczarki umyj, nie obieraj, pokrój na plasterki i od razu skrop sokiem z cytryny, po czym papryke umyj i wraz z ogórkiem zetrzyj na grubej tarce)
  4. Wszystkie warzywa raz jeszcze skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z całą porcją pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
  5. Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
    Smacznego!

Uwaga:

Grzyby są niezwykle cennym „warzywem”, dlatego powinny się znależć w codziennym jadłospisie. Niektóre z nich jak pieczarki i świeże borowiki możesz dodawać na surowo do sałatek. Do sałatek można też dodawać grzyby kiszone, np. kiszone rydze. Nie zapominaj o grzybach. Są silnie pełne leczniczych fitamin.

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2024