Sałatka obiadowa stanowi obowiązkowe pierwsze danie obiadu w diecie dr Budwig. Podstawą są surowe lub kiszone warzywa podawane w towarzystwie pasty dr Budwig, ale przyrządzonej inaczej niż pasta śniadaniowa. Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania. W tym wpisie dzielę się z Tobą moimi przykładowymi przepisami na sałatki w diecie dr Budwig.
O sałatce obiadowej dr Budwig ogólnie
Sałatka obiadowa w diecie dr Budwig pełni rolę obowiązkowej przystawki przed ciepłym daniem obiadowym. Trzeba ją jeść oddzielnie od głownego, ciepłego dania. Przed sałatką powinno się wypić aperitif (zobacz harmonogram posiłków w diecie dr Budwig).
Sałatka obiadowa dr Budwig składa się zawsze z:
- porcji surowych lub kiszonych warzyw (ok. 1 szklanka) (najlepiej sezonowych, lokalnych)
- porcji bakalii (ok. 1 łyżka) – zakazane są orzeszki ziemne!
- porcji pasty dr Budwig (zwykle z około 1 łyżki oleju)
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- pieprzu i soli ziołowej (do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
- oraz innych ziół i przypraw* (mogą to być np. kawałki owoców, soki owocowe lub bakalie)
*Uwaga! Dodatek ziół i przypraw jest niezwykle ważny. Należy je codziennie zmieniać.
Po latach doswiadczeń uważam, że do takiej sałatki warto codziennie włączyć także:
- świeżo wyciskany sok z cytryny (do pokropienia warzyw)
- oraz 1-2 łyżki pestek z dyni (ekologicznych czywiście)
Dlatego, jak zobaczysz zarówno sok z cytryny jak i pestki dyni pojawiają się we wszystkich moich przepisach. I gorąco zachęcam się, aby korzystać z nich codziennie.
Zanim przyrządzisz salatkę i zjesz ją ok. 12:15 (zgodnie z harmonogramem posiłków), musisz zrobić pastę dr Budwig.
MÓJ przepis podstawowy na pastę dr Budwig z 3 łyżek oleju lnianego, CHUDEGO TWAROGU i maślanki
Każdorazowo, przed przygotowaniem obiadu, najpierw należy wykonać emulsję białkową-olejową czyli tzw. pastę z dr Budwig. Pasta dr Budwig jest bowiem dodawana do każdego dania obiadowego.
W oryginalnym przepisie dr Budwig występował popularny w Niemczech chudy twarożek typu „Quark”. Aby zastapić go typowym polskim chudym twarogiem zmodyfikowałam nieco przepis dodając maślankę (lub kefir lub jogurt).
Do 3 dań obiadu dla 1 osoby zwykle wystarczy pasta z 3 łyżek oleju lnianego. Zamiast robić ją każdorazowo przed obiadem, można od razu zrobić ją rano wraz z pastą potrzebną na śniadanie. Taka całodzienna porcja pasty dla przeciętnej osoby powinna być zrobiona z 6 łyżek. W razie potrzeby można zwiększyć ilość oleju, zwiększając przy okazji ilość twarogu.
Składniki:
- 10 dkg (100 g) chudego białego twarogu, najlepiej BIO
- 3 łyżki oleju lnianego BIO (olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)(3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
- ok. 50-100 ml maślanki, najlepiej BIO (ilość zależy od preferowanej konsystencji)
Przygotowanie:
Rozdrobniony twaróg, olej i maślankę zmiksować do uzyskania gładkiej emulsji (jak gładka śmietana lub majonez, bez widocznych ok tłuszczu). Następnie postępować zgodnie z przepisem na konkretną sałatkę.
Uwaga:
Pastę jako bazę do dań obiadowych powinno się przyrządzić z takiej ilości łyżek oleju, która odpowiada aktualnej fazie diety. I tak, przez pierwsze 3-6 miesięcy, dr Budwig zalecała swoim pacjentom nowotworowym jedzenie pasty z 6-8 łyżek oleju lnianego każdego dnia. Jeśli zatem w ramach śniadania zjesz pastę z 3 łyżek oleju, to do obiadu znów możesz przyrządzić sobie pastę z 3 łyżek oleju lub 5, z czego część użyjesz do sałatki, a część do pozostałych dań obiadowych (pasty dr Budwig nie polecam do kolacji). W miarę zdrowienia, ilość łyżek oleju należy zmniejszać lub zastąpić go olejem konopnym. Tutaj pisze o tym więcej.
Moje Przepisy na sałatki obiadowe w diecie dr Budwig
1. Sałatka „Trzy surówki na liściach sałaty”
Składniki dla 1 osoby:
- mały ząbek czosnku jako „inna przyprawa”
- 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
- 3 liście sałaty
- 1 mała marchew
- kawałek białej rzodkwi
- kawalek buraka czerwonego
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- cząstka jabłka
- łyżeczka rodzynek
- kawałek ogórka kiszonego,
- 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
- Wyciśnij ząbek czosnku.
- Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, czosnek i dopraw solą i pieprzem ziołowym.
- Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (warzywa umyj, marchew, rzodkiew, buraka, jabłko i ogórka utrzyj na tarce) (nie obieraj warzyw, tylko dobrze je wyszoruj)
- W oddzielnych miseczkach wymieszaj:
- marchew, jabłko i 1/3 pasty
- rzodkiew rodzynki i 1/3 pasty
- buraka, ogórka i 1/3 pasty
- Odłóż je na pół godziny do lodówki.
- Następnie każdą z 3 mini-surówek wyłóż na liść sałaty.
- Posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
Smacznego!
Uwaga:
Doprawiając pastę pamiętaj, że jej ostrość „zgubi się” po wymieszaniu z warzywami.
2. Sałatka „Zielone liście z pomarańczą i tymiankiem”
Składniki dla 1 osoby:
- świeży tymianek jako „inna przyprawa”
- 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
- spora garść surowych zielonych liści ekologicznych (np. zielonej sałaty, szpinaku, roszpunki, rukoli, mlecza, pokrzywy)
- kawałek rzepy
- pół pomarańczy
- łyżka pestek granatu
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
- Umyj i posiekaj tymianek (1-2 łyżki) .
- Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem ziołowym.
- Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (warzywa umyj, marchew, rzepę utrzyj na grubej tarce, a pomarańczę pokrój na mniejsze kawałki)
- Skrop warzywa sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj liście, rzepę, pomarańczę i pestki granatu i całą porcję pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
- Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
Smacznego!
3. Sałatka z surowego buraka i chrzanem
Składniki dla 1 osoby:
- świeży chrzan jako „inna przyprawa” [może być wysokiej jakości gotowy chrzan tarty]
- 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
- łyżeczka miodu (w razie potrzeby)
- średni burak czerwony
- pół jabłka (koniecznie ekologicznego)
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
- Umyj i utrzyj chrzan (1-2 łyżeczki) .
- Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, chrzan i dopraw solą i pieprzem ziołowym oraz ewentualnie miodem.
- Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (buraka i jabłko wyszoruj, a następnie utrzyj na tarce)
- Skrop warzywa sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj utarte warzywa i całą porcję pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
- Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
Smacznego!
4. Sałatka z selera i zielonej pietruszki
Składniki dla 1 osoby:
- zielona pietruszka jako „inna przyprawa”
- 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- pieprz i sól ziołowa(do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
- łyżeczka miodu (w razie potrzeby)
- średni korzeń selera
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- 1 łyżka rodzynek
- 1 yżka orzechów włoskich
- 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
- Zielona pietruszke umyj i posiekaj (1-2 łyzki)
- Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, zieloną pietruszkę i dopraw solą i pieprzem ziołowym oraz ewentualnie miodem.
- Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (selera wyszoruj, a następnie utrzyj na tarce)
- Skrop sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj utarty seler, rodzynki, orzechy i całą porcję pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
- Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
Smacznego!
Uwaga:
Skórki warzyw są pełne silnie leczniczych fitamin, czyli substancji produkowanych tylko przez rośliny. Należy do nich między innymi antyrakowa kwercetyna.
5. Sałatka z pieczarek, papryki i ogórka kiszonego
Składniki dla 1 osoby:
- koperek jako „inna przyprawa”
- 1 kopiata łyżka pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
- ok. 1/2 łyżeczki musztardy (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- ok. 1-2 łyżeczki octu jabłkowego (do przyprawienia pasty, w ilosci do smaku)
- pieprz i sól ziołowa (do przyprawienia pasty, w ilości do smaku, ale w przypadku sałatek na bazie słonych kiszonek, sól pomijamy)
- łyżeczka miodu (w razie potrzeby)
- 2-3 pieczarki surowe
- kawałek czerwonej papryki
- mały ogórek kiszony
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
- Koperek umyj i posiekaj (1-2 łyzki)
- Do pasty dr Budwig wmieszaj musztardę, ocet jabłkowy, koperek i dopraw solą i pieprzem ziołowym oraz ewentualnie miodem.
- Przygotuj warzywa i dodatki warzywno-owocowe (pieczarki umyj, nie obieraj, pokrój na plasterki i od razu skrop sokiem z cytryny, po czym papryke umyj i wraz z ogórkiem zetrzyj na grubej tarce)
- Wszystkie warzywa raz jeszcze skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z całą porcją pasty, po czym odłóż na pół godziny do lodówki.
- Następnie posyp pestkami dyni i od razu podawaj.
Smacznego!
Uwaga:
Grzyby są niezwykle cennym „warzywem”, dlatego powinny się znależć w codziennym jadłospisie. Niektóre z nich jak pieczarki i świeże borowiki możesz dodawać na surowo do sałatek. Do sałatek można też dodawać grzyby kiszone, np. kiszone rydze. Nie zapominaj o grzybach. Są silnie pełne leczniczych fitamin.
Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2024