…czyli przepisy na appetizer przed obiadem.
Pastę jako bazę sosu do sałatek powinno się przyrządzić z takiej ilości łyżek oleju, która odpowiada aktualnej fazie kuracji. Przez pierwsze 3 miesiące, w sumie w ciągu dnia pacjent nowotworowy powinien zjeść pastę z 6-8 łyżek oleju lnianego. Jeśli zatem w ramach śniadania zjadł pastę z 3 łyżek oleju, to do obiadu znów może przyrządzić sobie pastę z 3 łyżek oleju, przy czym część zastosować do sałatki, a część do innego obiadowego posiłku, np. deseru. Kolejną porcje pasty np. z 2 łyżek oleju może spożyć w ramach sosu do dania kolacyjnego. W miarę postępów leczenia, ilość łyżek oleju zmniejszamy, np. rezygnując z dodatku pasty do jakiegoś dania.
Przepis na pastę z 3 łyżek oleju
(oryginalny przepis dr Budwig)
- 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
- 2 łyżki mleka
- 10 dkg (to ok. 100 ml) chudego białego twarogu
- łyżeczka miodu.
Przepisy na sałatki
- 3 surówki na liściach sałaty
Utrzeć oddzielnie surową białą rzodkiew, marchew, ugotowanego krótko buraczka. Marchew wymieszać z łyżką ziaren słonecznika, rzodkiew z utartym na grubej tarce jabłkiem, a buraka z łyżką rodzynek. Nałożyć na talerz 3 liście sałaty. Na każdym liściu ułożyć po jednej surówce w innym kolorze. Polać sosem z pasty doprawionej do smaku solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
- zielone liście z pomarańczą
Porcję zielonych liści (zielonej sałaty, szpinaku (surowego), roszpunki, rukoli, mlecza, pokrzywy) umyć i ułożyć w miseczce z dodatkiem utartej na grubej tarce marchewki oraz małej pomarańczy pokrojonej na cząstki. Polać sosem majonezowym wykonanym na bazie pasty (przepis poniżej) lub sosem z pasty doprawionej do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanymi migdałami.
- sałatka z surowego buraka
Na tarce utrzeć średniego buraka czerwonego (surowego). Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem utrzeć jeszcze pół jabłka (najlepiej winnego). Dodać pestki z dynii. Przygotować sos z pasty z dodatkiem chrzanu. Doprawić miodem do smaku. Wymieszać wszystkie składniki.
- sałatka z selera
Utrzeć średni seler. Pastę doprawić sokiem z cytryny i miodem. Do utartego selera dodać tak przyrządzony sos, orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać.
Możliwość komentowania została wyłączona.