Dieta dr Budwig – oryginalne przepisy dr Budwig na śniadanie

data publikacji:

ostatnia edycja:

W 1994 roku została wydana angielskojęzyczna książka dr Budwig pt. „The Oil-Protein Diet Cookbook” z jej oryginalnymi przepisami (przepisami do diety dr Budwig). „Dowiedz się, jak wykorzystać lecznicze moce oleju lnianego w ponad 500 pysznych przepisów” zachęcają wydawcy na okładce. 15 z tych przepisów to przepisy na śniadanie, czyli specyficzne Musli dr Budwig z olejem lnianym i siemieniem lnianym. W tym wpisie przedstawiam 4 z tych przepisów, aby dać Ci pogląd jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie w diecie dr Budwig.

Uwagi na początek

Śniadanie w diecie dr Budwig ma ogromną moc. Być może i Ty pokładasz w nim nadzieję na lepsze zdrowie. Jesli tak, pamiętaj, żeby wszystkie składniki były najwyższej jakości, w tym ekologiczne, aby w pełni wykorzystać ich potencjał odżywczy i zminimalizowac ryzyko zatrucia pestycydami.

W oryginalnych przepisach dr Budwig używa niemieckiego twarożku typu Quark, który zawiera dużo więcej serwatki (wody) niż nasze polskie twarogi. Dlatego w przypadku użycia polskiego twarogu konieczne jest zwiększenie ilości mleka (lub zamiennie maślanki, co proponuję w swoich przepisach na pastę dr Budwig – zobacz moje przepisy tutaj). Dzięki temu uzyskasz właściwą kremową konsystencję pasty dr Budwig.

Oryginalne przepisy dr Budwig na śniadaniowe musli

Przepisy na 1 osobę.

W kwadratowych nawiasach podałam ważne wskazówki, w tym dostępne zamienniki.

1. Śniadaniowe musli dr Budwig z jagodami, sokiem winogronowym i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
  • 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
  • 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka soku z winogron (niesłodzonego) lub świeżych winogron
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu.
  2. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki.
  3. Nałóż na wierzch połowę jagód i zalej sokiem z winogron.
  4. Zblenduj pozostałe jagody oraz orzechy z uzyskaną pastą (kremem).
  5. Wyłóż na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

2. Śniadaniowe musli dr Budwig z jabłkiem, wanilią i niesłodzonym sokiem (wiśniowym, jagodowym lub porzeczkowym)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
  • 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
  • pół łyżeczki czystej, sproszkowanej wanilii
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]
  • 100 ml soku z wiśni, jagód lub czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu wmiksować wanilię.
  2. Utrzyj jabłko (najlepiej razem ze skórką).
  3. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj utartym jabłkiem.
  4. Zalej sokiem.
  5. Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

3. Śniadaniowe musli dr Budwig z jabłkiem, sokiem pomarańczowym i rokitnikowym

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
  • 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
  • 1 łyżka soku z rokitnika (niesłodzonego)
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. na końcu wmiksuj sok z rokitnika.
  2. Wyciśnij sok z pomarańczy.
  3. Utrzyj jabłko (najlepiej razem ze skórką).
  4. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj utartym jabłkiem.
  5. Zalej sokiem pomarańczowym.
  6. Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

4. Śniadaniowe musli dr Budwig z brzoskwiniami i sokiem z cytryny

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
  • 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
  • 1 cytryna
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu wmiksuj sok z 1 cytryny.
  2. Pokrój brzoskwinie na plasterki.
  3. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj plasterkami brzoskwini.
  4. Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

Zobacz też:
„Moje przepisy na śniadaniowe musli dr Budwig”