W 1994 roku została wydana angielskojęzyczna książka dr Budwig pt. „The Oil-Protein Diet Cookbook” z jej oryginalnymi przepisami (przepisami do diety dr Budwig). „Dowiedz się, jak wykorzystać lecznicze moce oleju lnianego w ponad 500 pysznych przepisów” zachęcają wydawcy na okładce. 15 z tych przepisów to przepisy na śniadanie, czyli specyficzne Musli dr Budwig z olejem lnianym i siemieniem lnianym. W tym wpisie przedstawiam 4 z tych przepisów, aby dać Ci pogląd jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie w diecie dr Budwig.
Uwagi na początek
Śniadanie w diecie dr Budwig ma ogromną moc. Być może i Ty pokładasz w nim nadzieję na lepsze zdrowie. Jesli tak, pamiętaj, żeby wszystkie składniki były najwyższej jakości, w tym ekologiczne, aby w pełni wykorzystać ich potencjał odżywczy i zminimalizowac ryzyko zatrucia pestycydami.
W oryginalnych przepisach dr Budwig używa niemieckiego twarożku typu Quark, który zawiera dużo więcej serwatki (wody) niż nasze polskie twarogi. Dlatego w przypadku użycia polskiego twarogu konieczne jest zwiększenie ilości mleka (lub zamiennie maślanki, co proponuję w swoich przepisach na pastę dr Budwig – zobacz moje przepisy tutaj). Dzięki temu uzyskasz właściwą kremową konsystencję pasty dr Budwig.
Oryginalne przepisy dr Budwig na śniadaniowe musli
Przepisy na 1 osobę.
W kwadratowych nawiasach podałam ważne wskazówki, w tym dostępne zamienniki.
1. Śniadaniowe musli dr Budwig z jagodami, sokiem winogronowym i orzechami włoskimi
Składniki:
- 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
- 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
- 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka soku z winogron (niesłodzonego) lub świeżych winogron
- 1 łyżka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu.
- Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki.
- Nałóż na wierzch połowę jagód i zalej sokiem z winogron.
- Zblenduj pozostałe jagody oraz orzechy z uzyskaną pastą (kremem).
- Wyłóż na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
Smacznego!
2. Śniadaniowe musli dr Budwig z jabłkiem, wanilią i niesłodzonym sokiem (wiśniowym, jagodowym lub porzeczkowym)
Składniki:
- 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
- 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
- pół łyżeczki czystej, sproszkowanej wanilii
- 1 jabłko
- 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]
- 100 ml soku z wiśni, jagód lub czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
- Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu wmiksować wanilię.
- Utrzyj jabłko (najlepiej razem ze skórką).
- Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj utartym jabłkiem.
- Zalej sokiem.
- Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
Smacznego!
3. Śniadaniowe musli dr Budwig z jabłkiem, sokiem pomarańczowym i rokitnikowym
Składniki:
- 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
- 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
- 1 łyżka soku z rokitnika (niesłodzonego)
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]
Przygotowanie:
- Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. na końcu wmiksuj sok z rokitnika.
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Utrzyj jabłko (najlepiej razem ze skórką).
- Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj utartym jabłkiem.
- Zalej sokiem pomarańczowym.
- Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
Smacznego!
4. Śniadaniowe musli dr Budwig z brzoskwiniami i sokiem z cytryny
Składniki:
- 3 łyżki oleju lnianego [olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig]
- 2 łyżki mleka [lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu, osobiście preferuje maślankę]
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g Quark [zamiennik: chudy twaróg]
- 1 cytryna
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki Linomelu [zamiennik: Przysmak śniadaniowy Primanatura lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne]
Przygotowanie:
- Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu wmiksuj sok z 1 cytryny.
- Pokrój brzoskwinie na plasterki.
- Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj plasterkami brzoskwini.
- Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
Smacznego!