Dieta dr Budwig – oryginalne przepisy dr Budwig na śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2022, Alicja (Primanatura)

W 1994 roku została wydana angielskojęzyczna książka dr Budwig pt. „The Oil-Protein Diet Cookbook” z jej oryginalnymi przepisami (przepisami do diety dr Budwig). „Dowiedz się, jak wykorzystać lecznicze moce oleju lnianego w ponad 500 pysznych przepisów” zachęcają wydawcy na okładce. W książce dr Budwig zamieściła 15 swoich własnych przepisów na śniadaniowe musli z wykorzystaniem oleju lnianego. W tym wpisie przedstawiam 4 z nich.

Uwagi na początek

Być może i Ty pokładasz w diecie dr Budwig nadzieję na wyzdrowienie. Pamiętaj więc, żeby wszystkie składniki były najwyższej jakości, najlepiej ekologiczne, aby w pełni wykorzystać ich potencjał odżywczy.

W nawiasie podałam ważne wskazówki, w tym dostępne zamienniki.

W oryginalnych przepisach dr Budwig używa niemieckiego twarożku typu Quark, który zawiera dużo więcej serwatki (wody) niż nasze polskie twarogi.

Dlatego, aby uzyskać właściwą kremową konsystencję pasty dr Budwig, konieczne jest zwiększenie ilości mleka (lub zamiennie maślanki) w przypadku użycia polskiego twarogu!

Śniadania dr Budwig podaje się w miseczkach wykładając poszczególne warstwy bez mieszania!

Zobacz też:
„Moje przepisy na śniadaniowe musli dr Budwig”

1. Śniadaniowe musli dr Budwig z czarnymi jagodami, sokiem winogronowym i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego (do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczonego i ekologicznego – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)
  • 2 łyżki mleka (lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark (chudego lub półtłustego twarogu)
  • 2 łyżki Linomelu (Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego)
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka soku z winogron (niesłodzonego) lub świeżych winogron
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu.
  2. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki.
  3. Nałóż na wierzch połowę jagód i zalej sokiem z winogron.
  4. Zblenduj pozostałe jagody oraz orzechy z uzyskaną pastą (kremem).
  5. Wyłóż na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

2. Śniadaniowe musli dr Budwig z jabłkiem, wanilią i niesłodzonym sokiem (wiśniowym, jagodowym lub porzeczkowym)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego (do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczonego i ekologicznego – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)
  • 2 łyżki mleka (lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark (chudego lub półtłustego twarogu)
  • pół łyżeczki czystej, sproszkowanej wanilii
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki Linomelu (Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego)
  • 100 ml soku z wiśni, jagód lub czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu wmiksować wanilię.
  2. Utrzyj jabłko (najlepiej razem ze skórką).
  3. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj utartym jabłkiem.
  4. Zalej sokiem.
  5. Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

3. Śniadaniowe musli dr Budwig z jabłkiem, sokiem pomarańczowym i rokitnikowym

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego (do diety dr Budwig!, czyli zimnotłoczonego i 3 łyżki oleju lnianego (do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczonego i ekologicznego – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)
  • 2 łyżki mleka (lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark (chudego lub półtłustego twarogu)
  • 1 łyżka soku z rokitnika (niesłodzonego)
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki Linomelu (Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego)

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. na końcu wmiksuj sok z rokitnika.
  2. Wyciśnij sok z pomarańczy.
  3. Utrzyj jabłko (najlepiej razem ze skórką).
  4. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj utartym jabłkiem.
  5. Zalej sokiem pomarańczowym.
  6. Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!

4. Śniadaniowe musli dr Budwig z brzoskwiniami i sokiem z cytryny

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego (do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczonego i ekologicznego – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)
  • 2 łyżki mleka (lub 2-3 x więcej, w przypadku użycia polskiego twarogu)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g Quark (chudego lub półtłustego twarogu)
  • 1 cytryna
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki Linomelu (Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego)

Przygotowanie:

  1. Wykonaj pastę dr Budwig: zmiksuj olej, mleko i miód stopniowo dodając twaróg, aż do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu wmiksuj sok z 1 cytryny.
  2. Pokrój brzoskwinie na plasterki.
  3. Wsyp Linomel (lub zamienniki) do miseczki i przykryj plasterkami brzoskwini.
  4. Wyłóż pastę (krem) na wierzch miseczki i od razu zajadaj.
    Smacznego!