Dieta dr Budwig – jak doprawiać pastę dr Budwig

Po zmiksowaniu podstawowych składników pastę dr Budwig można doprawiać na rozmaite sposoby. Wiele stosowanych przypraw ma cenne działanie lecznicze. Przyprawy w diecie dr Budwig pełnią więc nie tylko rolę smakową.

Przyprawianie pasty dr Budwig do śniadaniowego musli w diecie dr Budwig

Do śniadaniowego musli i do deserów pastę można miksować z miodem, sokami owocowymi niesłodzonymi(!), a także z owocami, np. z bananem i słodkim jabłkiem, co daje pyszny i pożywny jogurt, z którym możemy zjeść śniadaniową porcję siemienia lnianego.

Przyprawianie pasty dr Budwig do dań obiadowych

W towarzystwie ziemniaków i kasz nawet nieprzyprawiona pasta „podstawowa” smakuje doskonale, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to nie tylko smaczne urozmaicenie codziennego menu, ale i wsparcie lecznicze. 

Z ziół dr Budwig szczególnie polecała pietruszkę, szczypiorek, majeranek, koper, estragon, lubczyk, czosnek, paprykę, cebulę.

Do przyprawiania pasty wykorzystywała także sos sojowy (!), pieprz, sól ziołową i musztardę. Te przyprawy doskonale nadają się do pasty dr Budwig serwowanej do potraw obiadowych.

Najlepiej wybierać przede wszystkim świeże zioła dostępne sezonowo (szczypiorek, pietruszka, kolendra, rozmaryn, bazylia, tymianek, koperek).

Pastę „obiadową” możemy także przyprawić utartymi warzywami (ogórek, papryka, cebula, czosnek*) lub twardym serem żółtym, typu parmezan, czy doceniany przez dr Budwig szwajcarski ser geske.

Dodatki do pasty należy dodawać na świeżo i pozwolić im się przegryźć w lodówce ok. 30 minut, po czym od razu podawać do posiłku.

Przykłady past obiadowych:

  • Pasta dr Budwig czosnkowo-ogórkowa – pasta z wyciśniętym ząbkiem czosnku* i utartymi zielonymi ogórkami. Można ją podać jako sos  do sałatek lub porcji ziemniaków w mundurkach. Smakuje wyjątkowo!
  • Pasta dr Budwig czosnkowo-majerankowo-serowa – pikantna pasta czosnkowa z dodatkiem 2 łyżek utartego twardego żółtego sera (np. parmezanu lub koziego sera) i łyżki majeranku.

*Czosnek warto rozgnieść nieco wcześniej i dopiero po ok. 15 minutach dodać do pasty.

Pasta dr Budwig jako majonez dr Budwig lub koktajl alkoholowy dr Budwig

Pastę dr Budwig przeznaczoną do sałatek miksuje się z octem jabłkowym uzyskując majonez dr Budwig. Zobacz przepis.

Pasta dr Budwig jest tez podstawą deseru w diecie dr Budwig. Dr Budwig polecała ją w tym celu zmieszać z alkoholem (np. winem lub wiśniówką), co – jak twierdziła – jest szczególnie korzystne dla cieżko chorych.