Ciepłe danie obiadowe jest elementem wielodaniowego obiadu w diecie dr Budwig. Jest zupełnie bezmięsne (nie używa się też jaj i ryb)! Może mieć postać zupy warzywnej, bukietu z jarzyn, risotto, kaszotto, dań duszonych lub pieczonych. Do dania dodaje się pastę dr Budwig i Oleolux dr Budwig. Gotując ciepłe dania obiadowe należy przestrzegać 7 zasad zdrowego gotowania i dbać o różnorodność wykorzystywanych warzyw, kasz i przypraw.
O ciepłym daniu obiadowym ogólnie
Ciepłe danie obiadowe jest obowiązkowym daniem obiadu. Zgodnie z jadłospisem, ciepłe danie obiadowe podajemy po surowej sałatce obiadowej, a przed deserem. Przewodnik po daniach obiadowych w diecie dr Budwig znajdziesz tutaj.
Ciepłe danie obiadowe bazuje na warzywach, w tym grzybach i roślinach strączkowych, które powinny być obecne w każdym tygodniu, przyprawach (w tym ziołach) oraz kaszach bezglutenowych (kaszy gryczanej, jaglanej, quinoa, brązowym ryżu, oraz wyjątkowo także ziarnie owsa).
Pamiętaj, że dla podniesienia prozdrowotności dania liczy się nawet niewielka ilość użytego roślinnego składnika.
Dlatego, po latach doświadczeń uważam, że każdy dodatek zdrowej przyprawy (innej niż sól, sól ziołowa i pieprz) jest na wagę złota. W moich przepisach używam przynajmniej 1 przyprawy, ale preferuję kombinacje paru przypraw. Ponadto do każdego swojego przepisu włączyłam:
- 1 łyżkę zarodków (kiełków) pszenicy ekologicznych (zamiennikiem mogę być owsiane) – nie używaj nieekologicznych z powodu bardzo dużego skażenia zbóż pestycydami
- świeżo wyciskany sok z cytryny (do pokropienia warzyw)
Do każdego ciepłego dania, po ugotowaniu, dodajemy porcję pasty dr Budwig, albo w postaci nieprzyprawionej (a la śmietana) lub przyprawionej (np. jako sos czosnkowy) oraz porcję Oleoluxu dr Budwig. Podanie pasty i oleoluxu nie tylko wzbogaca danie o kwasy Omega-3, ale również modyfikuje smak potrawy oraz wpływa na metabolizm składników odżywczych.
Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, warzywa gotujemy jak najkrócej oraz na jak najmniejszym ogniu. (gotowanie na wolnym ogniu zapobiega pękaniu ścianek komórkowych warzyw). Dowiedz się więcej z wpisu: 7 prostych zasad zdrowego gotowania warzyw.
W tym wpisie dzielę się z Tobą 5 przepisami na ciepłe dania obiadowe w diecie dr Budwig. Są to:
- Pożywna zupa warzywna – wersja bez pomidorów.
- Pożywna zupa warzywna – wersja z pomidorami
- Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą
- Brązowy ryż z kalafiorem lub brukselką
- Kaszo-ryż z soczewicą
Zanim przyrządzisz ciepłe danie obiadowe i zjesz ją ok. 12:30 (zgodnie z harmonogramem posiłków), musisz zrobić pastę dr Budwig.
MÓJ przepis podstawowy na pastę dr Budwig z 3 łyżek oleju lnianego, CHUDEGO TWAROGU i maślanki
Każdorazowo, przed przygotowaniem obiadu, najpierw należy wykonać emulsję białkową-olejową czyli tzw. pastę z dr Budwig. Pasta dr Budwig jest bowiem dodawana do każdego dania obiadowego.
W oryginalnym przepisie dr Budwig występował popularny w Niemczech chudy twarożek typu „Quark”. Aby zastapić go typowym polskim chudym twarogiem zmodyfikowałam nieco przepis dodając maślankę (lub kefir lub jogurt).
Do 3 dań obiadu dla 1 osoby zwykle wystarczy pasta z 3 łyżek oleju lnianego. Zamiast robić ją każdorazowo przed obiadem, można od razu zrobić ją rano wraz z pastą potrzebną na śniadanie. Taka całodzienna porcja pasty dla przeciętnej osoby powinna być zrobiona z 6 łyżek. W razie potrzeby można zwiększyć ilość oleju, zwiększając przy okazji ilość twarogu.
Składniki:
- 10 dkg (100 g) chudego białego twarogu, najlepiej BIO
- 3 łyżki oleju lnianego BIO (olej lniany musi być odpowiedni do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczony i ekologiczny – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)(3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
- ok. 50-100 ml maślanki, najlepiej BIO (ilość zależy od preferowanej konsystencji)
Przygotowanie:
Rozdrobniony twaróg, olej i maślankę zmiksować do uzyskania gładkiej emulsji (jak gładka śmietana lub majonez, bez widocznych ok tłuszczu). Następnie postępować zgodnie z przepisem na konkretną sałatkę.
Uwaga:
Pastę jako bazę do dań obiadowych powinno się przyrządzić z takiej ilości łyżek oleju, która odpowiada aktualnej fazie diety. I tak, przez pierwsze 3-6 miesięcy, dr Budwig zalecała swoim pacjentom nowotworowym jedzenie pasty z 6-8 łyżek oleju lnianego każdego dnia. Jeśli zatem w ramach śniadania zjesz pastę z 3 łyżek oleju, to do obiadu znów możesz przyrządzić sobie pastę z 3 łyżek oleju lub 5, z czego część użyjesz do sałatki, a część do pozostałych dań obiadowych (pasty dr Budwig nie polecam do kolacji). W miarę zdrowienia, ilość łyżek oleju należy zmniejszać lub zastąpić go olejem konopnym. Tutaj pisze o tym więcej.
Moje przepisy na ciepłe dania obiadowe w diecie dr Budwig
1. Pożywna zupa warzywna – wersja bez pomidorów
Składniki na ok. 2 porcje:
- 1-2 szklanki pokrojonych warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1-2 łyżki drożdży liofilizowanych
- zioła do przyprawienia: majeranek, szałwia
- sól ziołowa i pierz do smaku
- 2 łyżki oleoloxu
- ok. 4 szklanki wody
+ - ok. pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 2 łyżki oleoloxu
+ - świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki ekologicznych zarodków pszennych (lub owsianych)
+ - 2 łyżki podstawowej pasty dr Budwig niedoprawionej
Przygotowanie:
- Soczewicę możesz wcześniej namoczyć w lekko osolonej wodzie, po czym ją odlej.
- Warzywa wyszoruj, potnij na mniejsze kawałki lub utrzyj na grubej tarce.
- Kaszę jaglaną opłukaj.
- Przygotowane warzywa, soczewicę, kaszę i zioła zalej wodą z odrobina soli ziołowej i pieprzu i postaw do gotowania.
- Gotuj na wolnym (to ważne!*) ogniu do miękkości soczewicy i kaszy.
- Po ugotowaniu zmiksuj warzywa z wywarem i kaszą na zupę krem.
- Nalej na talerz po ok. 2 szklanki zupy.
- Wmieszaj na talerzu 2 łyżki oleoloxu.
- Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą ziołową i pieprzem do smaku.
- Posyp zarodkami i podawaj od razu z kleksem z 1 łyżki pasty dr Budwig.
Smacznego!
2. Pożywna zupa warzywna – wersja z pomidorami
Składniki na ok. 2 porcje:
- 1-2 szklanki pokrojonych warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1-2 łyżki drożdży liofilizowanych
- zioła do przyprawienia: zioła prowansalskie
- sól ziołowa i pierz do smaku
- 2 łyżki oleoloxu
- ok. 4 szklanki wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki świeżego tymianku
+ - ok. pół szklanki quinoi (suchej)
- 2 łyżki oleoloxu
+ - świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki ekologicznych zarodków pszennych (lub owsianych)
+ - 2 łyżki podstawowej pasty dr Budwig niedoprawionej
Przygotowanie:
- Soczewicę możesz wcześniej namoczyć w lekko osolonej wodzie, po czym ją odlej.
- Warzywa wyszoruj, potnij na cienkie słupki lub utrzyj na grubej tarce.
- Quinoę opłukaj.
- Przygotowane warzywa, soczewicę, kaszę i zioła zalej wodą z odrobina soli ziołowej i pieprzu i postaw do gotowania.
- Gotuj na wolnym (to ważne!*) ogniu do miękkości soczewicy i kaszy.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze minutkę.
- Nalej na talerz po ok. 2 szklanki zupy.
- Wmieszaj na talerzu 2 łyżki oleoloxu i świeży tymianek.
- Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą ziołową i pieprzem do smaku.
- Podawaj od razu z kleksem z 1 łyżki pasty dr Budwig.
Smacznego!
3. Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą
Składniki na ok. 2 porcje:
- ok. 6 średnich ziemniaków*
- 2-4 łyżki sosu sojowego
- 2 szklanki szpinaku lub pokrzywy
- kawałek czerwonej papryki
- 2 małe ząbki czosnku
- 4 łyżki oleoloxu
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- sól ziołowa i pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżego oregano i bazylii
+ - ok. pół szklanki quinoi (suchej)
- 2 łyżki oleoloxu
+ - świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki ekologicznych zarodków pszennych (lub owsianych)
+ - 2 łyżki pasty dr Budwig doprawionej wg uznania (zobacz jak doprawiać pastę dr Budwig)
*Uwaga!
Pamiętaj, że ziemniaki nie powinny się pojawiać w jadłospisie diety dr Budwig częściej niż raz w tygodniu. Ziemniaki zastępują wtedy kaszę.
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj i bez obierania ugotuj na parze.
- Szpinak (lub pokrzywę) umyj i skrop sokiem z cytryny.
- Paprykę umyj, pokrój w drobne paski i skrop sokiem z cytryny.
- Ugotowane ziemniaki pokrój na grube plastry.
- Na rozgrzaną patelnię wlej sos sojowy, dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i przez minutkę (nie dłuzej!) „przyszklij” je, po czym dorzucić plastry ziemniaków i po chwili wmieszaj surowe liście szpinaku lub pokrzywy.
- Po chwili, gdy liście zwiędną, odstaw z ognia.
- Do gorącego dania wmieszaj oleolox oraz sól ziołową i pieprz do smaku.
- Rozdziel danie na 2 talerze.
- Każdy talerz skrop cytryną i posyp zarodkami.
- Podawać od razu z kleksem z pasty dr Budwig (przyprawionej dowolnie)
Smacznego!
4. Brązowy ryż z kalafiorem lub brukselką
Składniki na ok. 2 porcje:
- 2-3 szklanki przekrojonych na pół brukselek lub różyczek kalafiora
- kawałek imbiru
- 2 łyżki oleoloxu
- świeżo wyciskany sok z cytryny
- sól ziołowa i pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżego tymianku (lub innego zioła)
+ - 2-4 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku i szczypta pieprzu cayenne
- 1 szklanka ryżu brązowego (suchego)
- 2 łyżki oleoloxu
+ - świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki ekologicznych zarodków pszennych (lub owsianych)
+ - 2 łyżki pasty dr Budwig doprawionej wg uznania (zobacz jak doprawiać pastę dr Budwig)
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzej sos sojowy, po czym dodaj ząbek czosnku i szczyptę pierzu cayenne i podszklij przez minutkę (nie dłużej).
- Wsyp ryż, po czym dolej 2 szklanki wody.
- Gotuj na wolnym ogniu ok. 20-30 minut, aż do wchłonięcia wody (może być konieczne dolanie wody, jeśli ryż nie zdąży zmięknąć).
- Warzywa umyj i ugotuj na parze przez nie dłużej niż 10-15 minut (nie rozgotuj!).
- Gdy ryż i warzywa będą gotowe, wymieszaj je z oleoloxem, tymiankiemi dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem (możesz wymieszać ryż z warzywami, lub podać je oddzielnie na 1 talerzu).
- Rozdziel danie na 2 talerze.
- Każdy talerz skrop cytryną i posyp zarodkami.
- Podawaj od razu z kleksem z pasty dr Budwig (przyprawionej dowolnie)
Smacznego!
5. Kaszo-ryż z soczewicą
Składniki na ok. 2 porcje:
- pół szklanki ryżu brązowego (suchego)
- pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (suchej)
- pół szklanki soczewicy czarnej (suchej)
- zioła do dodania na początku gotowania: łyżka oregano,
- 2 pieczarki
- 2 łyżki drożdży liofilizowanych
- 4 łyżki oleoloxu
- 2-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól ziołowa i pieprz do smaku
+ - świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki ekologicznych zarodków pszennych (lub owsianych)
+ - 2 łyżki pasty dr Budwig doprawionej wg uznania (zobacz jak doprawiać pastę dr Budwig)
Przygotowanie:
- Ryż i soczewicę zalej 2 szklankami wrzącej wody i gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu.
- Dosyp kaszę i dolej 1 szklankę wrzącej wody.
- Dodać oregano.
- Gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 min (do miękkości wszystkich składników).
- Pieczarki utrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Do ugotowanego dania wmieszaj oleolox, pieczarki, drożdże i zieloną pietruszkę, po czym pieprzem cayenne, solą ziołową i pieprzem.
- Rozdziel danie na 2 talerze.
- Każdy talerz skrop cytryną i posyp zarodkami.
- Podawaj od razu z kleksem z pasty dr Budwig (przyprawionej dowolnie)
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj