Pożywna zupa warzywna – wersja bez pomidorów
Składniki na ok. 2 porcje:
- parę warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- łyżka drożdży liofilizowanych
- zioła do przyprawienia: majeranek, szałwia
- sól ziołowa i pierz do smaku
- 2 łyżki oleoloxu
- mała ilość wody (na tyle, aby warzywa były zanurzone, a zupa po zmiksowaniu gęsta)
Warzywa wyszorować, pociąć na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą. Dodać soczewicę i zioła. Gotować na wolnym (to ważne!*) ogniu ok. 15 minut . Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerze po ok. 1,5 szklanki zupy. Doprawić na talerzu solą ziołową oraz łyżką oleoloxu.
Pożywna zupa warzywna – wersja z pomidorami
Składniki na ok. 2 porcje:
- parę warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 duży pomidor lub łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka drożdży liofilizowanych
- zioła do przyprawienia: wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, bazylia
- sól ziołowa i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleoloxu
- mała ilość wody (na tyle, aby warzywa były zanurzone, a zupa po zmiksowaniu gęsta)
Warzywa (za wyjątkiem pomidora) wyszorować, pociąć na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą. Dodać soczewicę i zioła. Gotować na wolnym ogniu (to ważne!*) ok. 15 minut. Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować z pomidorem lub przecierem. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerze po ok. 1,5 szklanki zupy. Doprawić na talerzu solą ziołową oraz łyżką oleoloxu.
Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą
Składniki na ok. 2 porcje:
- ok. średnich 6 ziemniaków
- wiązka szpinaku lub pokrzywy
- 4 łyżki oleoloxu
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cytryny
- sól ziołowa i pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować, nie obierać, ugotować na parze. Na patelni rozpuścić przez 1 minutę oleolox (uważać, żeby nie dymił), dodać wyciśnięte ząbki czosnku i przez minutkę przyszklić, po czym dorzucić ziemniaki pokrojone w grube plastry i wmieszać surowe liście szpinaku lub pokrzywy. Rozdzielić danie na 2 talerze. Skropić cytryną. Dodać sól i pieprz do smaku.
Brązowy ryż z kalafiorem lub brukselką
Składniki na ok. 2 porcje:
- szklanka ryżu brązowego
- 2 szklanki przekrojonych na pół brukselek lub 2 szklanki różyczek kalafiora
- łyżka oleju kokosowego
- zioła do przyprawienia: ząbek czosnku, szczypta pieprzu cayenne, łyżka majeranku,
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleoloxu
- sól ziołowa i pieprz do smaku
Gdy ryż i warzywa będą gotowe, na dużej patelni lub w rondlu rozpuścić oleolox. Dodać majeranek i sos sojowy, po czym wmieszać warzywa i ryż. Rozdzielić danie na 2 talerze. Dodać sól i pieprz do smaku.
Kaszo-ryż z soczewicą
Składniki na ok. 2 porcje:
- pół szklanki ryżu brązowego
- pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- pół szklanki soczewicy czarnej
- zioła do przyprawienia: łyżka majeranku, łyżka drożdży liofilizowanych, szczypta pieprzu cayenne,
- 4 łyżki oleoloxu
- sok z pół cytryny
- sól ziołowa i pieprz do smaku
Ryż i soczewicę zalać 2 szklankami wrzącej wody i gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dosypać kaszę. Dolać szklankę wrzącej wody, dodać majeranek. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 min (do miękkości wszystkich składników). Dodać oleolox, sok z cytryny i szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszać. Na talerze nałożyć po ok. 1,5 szklanki potrawy. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pasty.
* Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, warzywa gotujemy jak najkrócej oraz na jak najmniejszym ogniu. (gotowanie na wolnym ogniu zapobiega pękaniu ścianek komórkowych warzyw).
Możliwość komentowania została wyłączona.