Dieta dr Budwig – etap przejściowy A (problemy z przyswajaniem pokarmu)

data publikacji:

ostatnia edycja:

Dieta dr Budwig musi być wprowadzana poprzez etap przejściowy. Wariant A jest przeznaczony dla najciężej chorych, czyli osób, które nie przyswajają stałego pożywienia (jedzenie prowadzi do bezpośrednich biegunek lub wymiotów). Podstawą wariantu A jest przetarta owsianka z siemieniem. Dr Budwig zalecała przyjmować ją w małych porcjach co godzinę. W tym wpisie znajdziesz szczegółowe instrukcje, jak przeprowadzić etap przejściowy w wariancie A.

Krótko o wariantach etapu przejściowego diety dr budwig

Okres przejściowy stosuje się w celu jak najłagodniejszego przejścia z dotychczasowej diety chorego do właściwej diety dr Budwig w pełnym zakresie.

W zależności od wyjściowego stanu zdrowia danej osoby, dr Budwig zalecała 3 różne sposoby prowadzenia etapu przejściowego. Nazwałam je wariantami: A, B i C.

Zgodnie z zaleceniami dr Budwig, etap przejściowy A jest przeznaczony dla najciężej chorych, którzy mają problemy z trawieniem pokarmu. Dlatego posiłki wariantu A mają formę przecieranych kleików i są podawane co godzinę w małych ilościach, tak, aby były tolerowane przez najciężej chorych.

Zobacz także więcej wyjaśnień ogólnych nt. okresu przejściowego w diecie dr Budwig.

Jak przeprowadzić wariant A etapu przejściowego w diecie dr Budwig

Uwagi na początek

Harmonogram dnia i jadłospis w wariancie A

  • 7:00 (lub wcześniej) pobudka i higiena osobista, w tym szczególnie zalecane są naprzemienne prysznice (przeczytaj: Dieta dr Budwig ? naprzemienne prysznice u zdrowych i chorych) oraz ewentualnie zabiegi ratunkowe
  • 7:30-7:45 Szklanka herbaty (najlepiej zielonej)
  • 8:00 porcja kleiku*
  • 9:00 porcja kleiku*
  • 10:00 porcja kleiku*
  • 11:00 porcja kleiku*
  • 12:00 porcja kleiku*
  • 13:00 porcja kleiku*
  • 13:30 szklanka herbaty ziołowej (bezkofeinowej)
  • 14:00 porcja kleiku*
  • 15:00 porcja kleiku*
  • 16:00 porcja kleiku*
  • 17:00 porcja kleiku*
  • 17:30 szklanka herbaty ziołowej
  • 18:00 ostatnia porcja kleiku*
  • 19:00 przygotowanie do snu, higiena osobista w tym naprzemienne prysznice i ewentualnie zabiegi ratunkowe
  • sen, najpóźniej przed 22:00 (regularny sen jest ogromnie ważny, jego brak utrudnia każde leczenie)

*przepis poniżej

Jeśli pacjent ma problem z zasypianiem przed 22:00, wówczas pomocne może być werandowanie zarówno w południe, jak i rano i wieczorem.

Na godzinę przed snem można podać choremu małą lampkę czerwonego wytrawnego wina ekologicznego, jeśli nie powoduje ono żadnych kłopotów trawiennych. Przeczytaj: Dieta dr Budwig – o alkoholu w jadłospisie dr Budwig

Jak długo i co potem

Etap przejściowy diety dr Budwig w wariancie A należy utrzymać przynajmniej parę dni, a następnie sprawdzić, czy chory toleruje już posiłek z wariantu B.

Jeśli testowy posiłek z wariantu B zakończy się wymiotami lub natychmiastowym wypróżnieniem, należy kontynuować wariant A, po czym po paru dniach znów przetestować posiłek z wariantu B.

Jeśli natomiast testowy posiłek z wariantu B nie spowoduje wymiotów lub natychmiastowego wypróżnienia, należy przejść do wariantu B na 1 lub więcej dni.

W wariancie A konieczna jest całodzienna opieka nad chorym

Ze względu na bardzo ciężki stan chorego, wariant A etapu przejściowego nie jest możliwy do wykonania bez całodziennej opieki nad chorym.

Osoba opiekująca się chorym musi przygotować na świeżo wszystkie opisane posiłki i herbaty. Konieczne mogą być także zabiegi ratunkowe, o których przeczytasz we wpisie: Dieta dr Budwig – zabiegi ratunkowe (okłady, nacierania i lewatywy)

Niezależnie od zabiegów ratunkowych, każdy chory, w tym obłożnie chory, powinien być wyprowadzany na zewnątrz. Codziennie, najlepiej parę razy dziennie. W tym celu wystarczy wyprowadzić go na nasłoneczniony balkon, werandę lub przynajmniej przesunąć fotel lub łóżko do otwartego na oścież dużego okna. W związku z tym łóżko na kółkach lub fotel na kółkach są niezbędnym wyposażeniem ciężko chorej osoby.

Nasłonecznienie nie może odbywać się przez szybę!

O tym, dlaczego w diecie dr Budwig potrzebne jest bezpośrednie nasłonecznienie, przeczytasz we wpisie: Dieta dr Budwig – po co chorym potrzebne jest słońce.

Uczulam, aby nie lekceważyć naprzemiennych pryszniców. Są potężną pomocą w usprawnianiu pracy układu krwionośnego i limfatycznego (pomagają łagodzić obrzęki).

Podstawowy posiłek wariantu A

W wariancie A podstawowy posiłek to płynny kleik wykonany na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego.

Poniżej zamieszczam oryginalny przepis dr Budwig z książki pt. „The Oil Protein Diet. Cookbook”, wyd. 1994 (przepis nr 157).

Oryginalny przepis dr Budwig uwzględnia jako składnik Linomel, czyli specjalny granulat wykonany z siemienia zgodnie z zaleceniami dr Budwig i dedykowany do diety dr Budwig. Zamiennikiem Linomelu jest Przysmak z siemienia lnianego Primanatury. Przepis może być tez wykonany z siemienia w całych ziarnach, ale ponieważ wykonanie jest w tym przypadku nieco inne, przedstawiam je poniżej w przepisie zmodyfikowanym.

Oryginalny przepis dr Budwig na kleik z owsianki dla wariantu A na bazie granulatu do diety dr Budwig

Składniki:

(wszystkie ekologiczne)

  • 1-3 kopiate łyżki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
  • ok. 80 ml wody (1/3 szklanki) na każdą łyżkę płatków owsianych
  • 1 kopiata łyżka Linomelu (lub zamiennika w postaci Przysmaku z siemienia lnianego) na każdą łyżkę płatków owsianych

    opcjonalnie (zalecane):
  • 1 łyżka soku naturalnego, niesłodzonego, najlepiej wyciskanego na swieżo na każdą łyżkę płatków owsianych
    lub
    1 łyżka wytrawnego szampana lub wina na każdą łyżkę płatków owsianych

Przykładowe soki: z marchwi, pomarańczy, winogron, wiśni, porzeczek, jagód

Wykonanie:

  1. Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Do gotującej się owsianki dodaj Linomel, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby Linomel napęczniał.
  3. Po 10 minutach przetrzyj całość przez stalowe sito z drobnymi oczkami.
  4. Opcjonalnie: do przetartego kleiku wmieszaj sok lub wino.
  5. Natychmiast podawaj.

Zmodyfikowany przepis dr Budwig na kleik z owsianki dla wariantu A na bazie całych ziaren siemienia lnianego

Składniki:

(wszystkie ekologiczne)

  • 1-3 kopiate łyżki płatków owsianych (w zależności od apetytu chorego)
  • ok. 80 ml wody (1/3 szklanki) na każdą łyżkę płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego (w całych ziarnach) na każdą łyżkę płatków owsianych
  • pół łyżeczki miodu na każdą łyżkę siemienia
  • 1-3 łyżki mleka (nie UHT)

    opcjonalnie (zalecane):
  • 1 łyżka soku naturalnego, niesłodzonego, najlepiej wyciskanego na swieżo na każdą łyżkę płatków owsianych
    lub
    1 łyżka wytrawnego szampana lub wina na każdą łyżkę płatków owsianych

Przykładowe soki: z marchwi, pomarańczy, winogron, wiśni, porzeczek, jagód

Wykonanie:

  1. Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Siemię lniane zmiel krótko w młynku do kawy, a następnie wymieszaj z miodem i mlekiem.
  3. Do gotującej się owsianki dodaj siemię z miodem i mlekiem, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia, aby siemię napęczniało.
  4. Po 10 minutach przetrzyj całość przez stalowe sito z drobnymi oczkami.
  5. Opcjonalnie: do przetartego kleiku wmieszaj sok lub wino.
  6. Natychmiast podawaj.

Ważne uwagi

Nigdy nie przechowuj resztek na później. Zawsze przyrządzaj kleik tylko na świeżo!

Zarówno soki, jak i alkohol (wino, szampan) pomagają ciężko chorym odzyskiwać energię.

Dr Budwig twierdziła, że nawet jeśli chory ma problemy z trawieniem samych soków, w połączeniu z kleikiem powinien przyswajać je bez problemu.

Wg dr Budwig w przypadku ciężko chorych bardzo korzystne jest dodanie wytrawnego alkoholu (najlepiej w postaci szampana lub wina musującego). Zalecane jest to 2-3 razy w ciągu dnia (czyli do 2-3 porcji kleiku dziennie, najlepiej w okolicach południa, popołudnia lub wieczoru).

Jeśli chory –  ze względu na bardzo upośledzone wchłanianie – pozostaje w wariancie A przez kilka dni, koniecznie urozmaicaj dodawane do kleiku soki. Zamiennie można też wykorzystać utarte jabłko.

Pozostałe na sicie stałe części płatków i siemienia są bardzo odżywcze, więc może je zjeść osoba zdrowa.

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-