Dieta dr Budwig – 90% skuteczność w poważnych problemach zdrowotnych

data publikacji:

ostatnia edycja:

Od lat 50-tych zeszłego wieku dieta dr Budwig pomaga chorym na całym świecie. Zainteresowanie nią ciągle rośnie, bo mimo ciągłych postępów w nauce i medycynie – rak, choroby krążenia i inne choroby cywilizacyjne (np. Alzheimer), co roku pochłaniają coraz większe ofiary. Tymczasem już prawie 75 lat temu dr Budwig ogłosiła, że znalazła skuteczną metodę leczenia raka. Skuteczną w 90% przypadków i do tego korzystną w wielu innych chorobach.

DIeta dr Budwig to recepta od farmaceuty

Dr Johanna Budwig zmarła w 2003 roku w wieku 95 lat. Ponad połowę życia poświęciła opracowanej przez siebie leczniczej diecie nazywanej dietą dr Budwig.

Choć dr Budwig nie żyje od ponad 20 lat, popularność jej diety nie słabnie. Dzieje się tak, bo dieta ta od ponad 70 lat pomaga chorym na całym świecie.

Wykorzystanie diety dr Budwig do celów leczniczych zaczęło się w latach 50-tych, gdy jako naukowiec zatrudniona została do weryfikacji leków na nowotwory. Pierwszymi pacjentami dr Budwig byli chorzy z kilku szpitali w Munster w Niemczech. To tam zweryfikowała skuteczność swojej dietetycznej recepty.

Później – choć z wykształcenia była farmaceutą, chemikiem i fizykiem, a nie lekarzem – prowadziła prywatną praktykę i przyjmowała chorych. Ukończyła bowiem odpowiednie studia, które umożliwiły jej leczenie ciężko chorych z całego świata.

Wg dr Budwig jej prosta i naturalna recepta przynosiła pożądany efekt nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne.

Deklarowana 90% skuteczność diety dr Budwig

We wrześniu 1967 roku w wywiadzie radiowym dla Süddeutscher Rundfunk ze Stuttgartu dr Budwig publicznie stwierdziła, że jej metoda ma 90% skuteczność nawet w przypadku zaawansowanych nowotworów!

Napisała to też w swoich książkach [1].

„To zaskakujące, jak szybko eliminowany jest guz, np. w przypadku raka okrężnicy. Nawet u pacjenta w podeszłym wieku (84 lata), który miał wyznaczony termin operacji w związku z ryzykiem zablokowania okrężnicy, byłam w stanie osiągnąć zupełne usunięcie guza i powrót do zdrowia w ciągu kilku dni. To nie są pojedyncze przypadki, w rzeczywistości 99% chorych, którzy przychodzą do mnie, aby zastosować biologiczną metodę leczenia raka, to pacjenci nowotworowi po operacjach i naświetlaniach, lub tacy, których choroba została zdiagnozowana jako bardzo zaawansowana i nie rokuje poprawy nawet w przypadku operacji. Nawet w takich przypadkach można odzyskać zdrowie, zwykle w ciągu kilku miesięcy, powiedziałabym, że w 90% przypadków.„*
Dr. Johanna Budwig „Der Tod des Tumors, Band II” (Śmierć guza, tom II)

Uczulam Cię jednak, że tak wysoka skuteczność lecznicza diety dr Budwig w przypadku chorób przewlekłych w tym uznanych za śmiertelne zależy od ścisłego przestrzegania wszystkich zaleceń dr Budwig, w tym zarówno nakazów, jak i zakazów.

Jeśli chcesz poznać je wszystkie odsyłam cię do 10. przykazań diety dr Budwig, gdzie zebrałam wszystkie najważniejsze „składniki” recepty dr Budwig.

Zauważysz, że w recepcie dr Budwig ważna jest nie tylko żywność, ale także styl życia. Jeśli więc chcesz wdrożyć dietę dr Budwig i uzyskiwać super wyniki, nie lekceważ wskazówek odnośnie zdrowego trybu życia oraz zaleceń dodatkowych dla najciężej chorych pacjentów.

Miej też na uwadze, że diety dr Budwig nie powinno stosować się przed lub w trakcie chemioterapii lub przed/zaraz po operacji. Zobacz: Dieta dr Budwig a chemioterapia i radioterapia

Cała kuracja dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Chorzy muszą się zatem liczyć z tym, że utrzymanie diety dr Budwig nie może być krótsze niż 5 lat, choć efekty mogą być widoczne w już po kilku miesiącach (wyniki badań). Przerwanie diety może jednak doprowadzić do gwałtownego rozwoju choroby. Zobacz: Dieta dr Budwig – najczęstsze błędy w stosowaniu diety

Dla kogo dieta dr Budwig

Na podstawie długoletniej praktyki dr Budwig stwierdziła, że jej dieta sprawdziła się w leczeniu następujących schorzeń:


1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. arterioskleroza,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
6. stłuszczenie wątroby,
7. astma oskrzelowa,
8. problemy trawienne,
9. wrzody żołądka,
10. schorzenia prostaty,
11. artretyzm,
12. wszelkie problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
15. stwardnienie rozsiane,
16. reakcje autoimmunologiczne,
17. schorzenia woreczka żólciowego,
18. cukrzyca,
19. wady wzroku i słuchu.

Poza typowo leczniczymi właściwościami, dieta ta jest generalnie bardzo zdrowa dla każdego, dlatego jest świetną dietą profilaktyczną. Także dla dzieci. Pasta dr Budwig jest znakomitym pokarmem dla niemowląt i małych dzieci. Jako mama trójki dzieci używałam jej jako pierwszy pokarm wprowadzany po karmieniu piersią. Świetne efekty daje ponoć także u uczniów, studentów i sportowców wyczynowych 🙂

Dlaczego dieta dr Budwig nie jest stosowana oficjalnie

W jednej z publikacji poświęconej diecie dr Budwig, lekarz Dan C. Roehm napisał tak:

„Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji. ”

Pewnie ciekawi Cię, o jaką niegodziwość chodzi?

Tuż po swoim odkryciu, dr Budwig rozpoczęła głoszenie, że margaryny oraz inne masowo produkowane tłuszcze są rakotwórcze. Nauka nie znała jeszcze wtedy prawdy o tłuszczach trans. A dr Budwig tak. Niestety lobby spożywcze było bardzo silne i wpłynęło zarówno na polityków, którzy odsunęli dr Budwig z urzędu, jak i na świat nauki, który zaczął ją traktować jako „persona non grata”. W ten sposób odsunięto ją od prac badawczych.

Sytuację pogorszyło lobby farmaceutyczne doprowadzając do aktualnych regulacji prawnych dyskryminujących metody naturalne, m.in. w sposób finansowy. Wymagane procedurami badania są bowiem bardzo drogie i nieopłacalne w przypadku metod naturalnych. Nie można przecież opatentować oleju lnianego jako leku na raka, aby później z tego patentu odzyskać utopione w badaniach olbrzymie finanse…

Zatwierdzanie leków naturalnych stoi w sprzeczności nie tylko z interesem lobby farmaceutycznego, ale i spożywczego. Bo skoro olej lniany jest taki super zdrowy, to „cierpią” nie tylko producenci olejów niezdrowych, ale i mniej zdrowych…

Nadzieję na przełamanie tego szkodliwego impasu pokładam w bezinteresowności instytucji, które powinny mieć na uwadze dobro chorych, a nie dobro korporacji. Niestety narazie brak instytucji chętnych do sponsorowania wymaganych a kosztownych badań nad superzdrową żywnością. I dlatego dieta dr Budwig i inne metody naturalne, w tym te sprawdzone jako skuteczne leki przez setki lat w medycynie ludowej, dziś funkcjonują w „szarej strefie” medycyny współczesnej.

Ostatnia deska ratunku

Po naturalne terapie sięgają głównie osoby zdesperowane. Te, które nie uzyskały pomocy metodami konwencjonalnymi.

Są to najczęściej chorzy o takim stopniu zaawansowania choroby, który lekarz akademicki kwituje załamaniem rąk i stwierdzeniem: „przykro mi, ale nic już nie mogę zrobić”.  Czy rzeczywiście nic już nie można zrobić?

Dr Budwig twierdziła inaczej deklarując 90% skuteczność swojej metody, o czym dr Roehm pisze tak:

„Nigdy temu nie zaprzeczono, jednak dotarcie takiej informacji na ten brzeg oceanu [chodzi o USA] zajęło dużo czasu, nieprawdaż? Leczenie raka może być bardzo proste i bardzo skuteczne, jeśli się wie, jak. „Nowotworowe grupy kapitałowe” nie chcą, abyście to wiedzieli.”

Przeczytaj więcej, o tym, co pisał dr Roehm o skuteczności diety dr Budwig: Dr Dan C. Roehm o diecie dr Budwig

Biblografia:

[1] Budwig, J. (1977). Der Tod des Tumors: Die Dokumentation. (n.p.): J. Budwig.

[2] Dan C. Roehm, ?The Biologic Electron. Re-Examining the Work of Johanna Budwig?, ?Townsend Letter for Doctors? nr 84, 07?1990

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-