Dieta dr Budwig – 90% skuteczność

Mamy już 2010 rok. Dr Budwig od 7 lat nie żyje, ale jej dieta od prawie 60 lat pomaga chorym na całym świecie. Zainteresowanie nią ciągle rośnie, bo mimo zaawansowanej techniki i nauki – rak, choroby krążenia i inne choroby cywilizacyjne (np. Alzheimer), co roku pochłaniają coraz większe ofiary.

Dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosując ją w latach 50-tych u pacjentów w leczeniu szpitalnym w kilku szpitalach w Munster, w Niemczech. Później prowadziła prywatną praktykę lekarską, przyjmując ciężko chorych z całego świata. Jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany efekt nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne.

Na podstawie długoletniej praktyki dr Budwig jej dieta sprawdziła się w leczeniu następujących schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. arterioskleroza,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
6. stłuszczenie wątroby,
7. astma oskrzelowa,
8. problemy trawienne,
9. wrzody żołądka,
10. schorzenia prostaty,
11. artretyzm,
12. wszelkie problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
15. stwardnienie rozsiane,
16. reakcje autoimmunologiczne,
17. schorzenia woreczka żólciowego,
18. cukrzyca,
19. wady wzroku i słuchu.

„Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji. „* Dr Dan C. Roehm

Aktualna sytuacja prawna na świecie nie zezwala na oficjalne stosowanie metod naturalnych, niezatwierdzonych przez stosowne urzędy państwowe. Zatwierdzanie metod naturalnych stoi w sprzeczności nie tylko z interesem lobby farmaceutycznego, ale i spożywczego. Procedury zatwierdzające są bardzo drogie, a ponieważ metody naturalne nie mogą przynieść wymiernych korzyści (nie można opatentować metody naturalnej), nie pojawiają się instytucje chętne do sponsorowania wymaganych a kosztownych badań. I dlatego metody naturalne, choć niejednokrotnie przez setki lat sprawdzone jako skuteczne w medycynie ludowej, dziś funkcjonują w „szarej strefie” medycyny współczesnej.

Szara strefa niesie ze sobą ryzyko. Po naturalne terapie sięgają zatem osoby zdesperowane, które nie uzyskały pomocy metodami konwencjonalnymi. Są to najczęściej chorzy o takim stopniu zaawansowania choroby, który lekarz akademicki kwituje załamaniem rąk i stwierdzeniem: „przykro mi, ale nic już nie mogę zrobić”.  Czy rzeczywiście nic już nie można zrobić? Wg dr Budwig jej metoda daje szanse i w takich przypadkach. We wrześniu 1967 roku w wywiadzie radiowym dla Süddeutscher Rundfunk ze Stuttgartu publicznie stwierdziła, że jej metoda ma 90% skuteczność nawet w przypadku zaawansowanych nowotworów!

„To zaskakujące, jak szybko eliminowany jest guz, np. w przypadku raka okrężnicy. Nawet u pacjenta w podeszłym wieku (84 lata), który miał wyznaczony termin operacji w związku z ryzykiem zablokowania okrężnicy, byłam w stanie osiągnąć zupełne usunięcie guza i powrót do zdrowia w ciągu kilku dni. To nie są pojedyncze przypadki, w rzeczywistości 99% chorych, którzy przychodzą do mnie, aby zastosować biologiczną metodę leczenia raka, to pacjenci nowotworowi po operacjach i naświetlaniach, lub tacy, których choroba została zdiagnozowana jako bardzo zaawansowana i nie rokuje poprawy nawet w przypadku operacji . Nawet w takich przypadkach można odzyskać zdrowie, zwykle w ciągu kilku miesięcy, powiedziałabym, że w 90% przypadków.”*
Dr. Johanna Budwig „Der Tod des Tumors, Band II” (Śmierć guza, tom II)

Dr Roehm tak odnosi się do radiowego oświadczenia dr Budwig o 90% skuteczności jej diety w leczeniu nowotworów:

„Nigdy temu nie zaprzeczono, jednak dotarcie takiej informacji na ten brzeg oceanu (od tłumacza: chodzi o Amerykę) zajęło dużo czasu, nieprawdaż? Leczenie raka może być bardzo proste i bardzo skuteczne, jeśli się wie, jak. „Nowotworowe grupy kapitałowe” nie chcą, abyście to wiedzieli.”*

Tak wysoka skuteczność lecznicza diety dr Budwig w przypadku chorób przewlekłych w tym uznanych za śmiertelne zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych dr Budwig, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu spożywania produktów zabronionych ( w tym cukru i wszelkich tłuszczów poza olejem lnianym**!). Ważne są także wskazówki odnośnie zdrowego trybu życia oraz zalecenia dodatkowe dla najciężej chorych pacjentów.

Diety nie powinno rozpoczynać się przed lub w trakcie chemioterapii lub przed/zaraz po operacji. Zobacz:Dieta dr Budwig a chemioterapia i radioterapia

Cała kuracja dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia. Przypomnę, że konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Chorzy muszą się zatem liczyć z tym, że gruntowna zmiana sposobu odżywiania nie może być krótsza niż 5 lat, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie (wyniki badań). Przerwanie diety może doprowadzić do gwałtownego rozwoju choroby. Zobacz: Dieta dr Budwig – najczęstsze błędy w stosowaniu diety

Poza typowo leczniczymi właściwościami, dieta ta jest po prostu zdrowa dla każdego. Pasta dr Budwig jest znakomitą odżywką dla niemowląt i dzieci. Jako mama trójki dzieci używałam jej jako pierwszy pokarm wprowadzany po karmieniu piersią. Świetne efekty daje ponoć także u sportowców wyczynowych :)

* tłumaczenie: Alicja Krzywańska-Podermańska

** dr Budwig włączyła do diety także olej kokosowy, oraz w marginalnym zakresie olej z pestek dyni oraz z kiełków pszenicy

Możliwość komentowania jest wyłączona.