Dieta dr Budwig – o soku z papai i ananasa

W książce pt. „Cancer. The problem and the solution” dr Budwig po raz ostatni zamieściła szczegółowe wytyczne do prowadzenia diety. Szczególną uwagę zwróciła tam na włączenie do etapu przejściowego soku z papai w połączeniu z Linomelem (alternatywnie: mielonym na świeżo siemieniem lnianym BIO lub odpowiednikami: Linufitem albo Przysmakiem śniadaniowym Primanatura). Konkretnym pacjentom (np. panu Otto W.) przepisywała ten sok także w czasie zasadniczej kuracji, w ilości aż 3 szklanek dziennie: po obiedzie, ok. godz.15:00, przy czym do każdej szklanki polecała mu wmieszać 1-2 łyżek Linomelu.

Michael Bierschenk na swojej bardzo rzetelnie opracowanej witrynie poświęconej diecie dr Budwig, na stronie „Ein exemplarischer Tagesplan der Speisenabfolge” („Przykładowy rozkład posiłków”) podaje taki schemat soków popołudniowych, który dr Budwig zalecała osobom bardzo ciężko chorym:

  • 15:00
    1 szklanka soku ananasowego z wmieszaną 1 łyżką Linomelu
  • 15:30
    3 szklanki soku Fermentgold, każda z wmieszaną 1 łyżką Linomelu.

Bromelaina i papaina, choć należą do tej samej rodziny proteaz cysteinowych, nie są wzajemnie zamiennikami, zatem w powyższym schemacie uzupełniają się. Nie można zastąpić soku ananasowego sokiem z papai i na odwrót.

Znaczenie soku z papai w diecie

Okazuje się, że wmieszanie siemienia lnianego do soku z papai, to kolejny rewelacyjny przepis dr Budwig na wyjątkowy domowy środek leczniczy: połączenie soku z papai z mielonym siemieniem lnianym wywołuje pozytywną interakcję między składnikami, znacznie podnosząc ich bioaktywność! W efekcie dostajemy niemalże farmaceutyczny środek (dr Budwig była farmaceutą z wykształcenia)! Dzieje się tak, ponieważ aktywność papainy wzrasta w obecności związków cyjanogennych zawartych w siemieniu lnianym.

Tak więc po wmieszaniu zmielonego siemienia lnianego, sok z papai staje się jeszcze bardziej aktywny biologicznie, a dokładnie: jeszcze bardziej aktywne stają się zawarte w nim cenne enzymy trawiące białko: papaina, chymopapaina, peptydazy oraz lizozym. Enzymy te są nie tylko wykorzystywane przez układ pokarmowy do trawienia, ale także przez układ immunologiczny do eliminacji „żywych białek”: bakterii, wirusów, grzybów a także białkowych toksyn (jakie powstają np. w wyniku rozpadu guzów nowotworowych).

Proces leczniczy inicjowany przez wiele naturalnych metod m.in.  przez dietę dr Budwig może zachodzić gwałtownie. Toksyny z rozpadającego się guza mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do śmiertelnego zatrucia wątroby (w fazie detoksykacji ważne jest wypijanie 2,5 do 3 litrów wody dziennie). Zwykle osoba chora przewlekle nie produkuje enzymów trzustkowych w odpowiedniej ilości. Trawienie białek jest więc u takiej osoby zaburzone. Warto wiedzieć, że guzy nowotworowe same w sobie nie są bezpośrednią przyczyną śmierci chorych na nowotwory. Najczęściej choroba nowotworowa prowadzi do silnego wyniszczenia z wygłodzenia pacjenta (kacheksja nowotworowa) lub zatrucia. Zastosowanie silnych a bezpiecznych dawek enzymów może temu przeciwdziałać.

Dla dr Budwig leczącej tysiące pacjentów oczywiste stało się wspomaganie ich enzymami trawiennymi. W odróżnieniu od innych wielkich lekarzy – naturopatów dr. Gersona czy dr. Kelley, dla których enzymy trawienne także stanowiły podstawę naturalnej terapii, dr Budwig dostarczyła je nie w postaci preparatów aptecznych, ale w postaci naturalnej w pożywieniu. Dlatego każdemu posiłkowi gotowanemu w ramach jej diety powinny towarzyszyć surowe owoce lub surowe warzywa (!), dlatego ciężko chorzy pacjenci codziennie po obiedzie powinni wypić 3 szklanki soku z bardzo aktywną papainą. I to wystarczy.

Oprócz ułatwiania trawienia, enzymy zawarte w papai mają bardzo silne działanie przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze (większość pacjentów nowotworowych cierpi na przewlekłe grzybice), antyzapalne i przeciwbólowe. Poza tym papaina jest aktywna w środowisku zasadowym, co ma bardzo duże znaczenie w detoksykacji i odkwaszaniu.

Skąd wziąć sok z papai

Dr Budwig polecała niemiecką markę ekologicznego soku Fermentgold, którego recepturę opracowała. Fermentgold to sok wyciskany z organicznie uprawianych papai i jabłek. Produkowany był i nadal jest przez rodzinną firmę FRICK w Niemczech. Obecnie dystrybuowany jest przez firmę dr-Johanna-Budwig Gmbh.

Gdy zaczynaliśmy stosować i propagować dietę dr Budwig, nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jak ważny jest to składnik diety. Zresztą w Polsce nie można było kupić ani ekologicznej papai, ani soku z papai.  Od kwietnia 2010 r. zaczęliśmy sprowadzać oryginalny Fermentgold do Polski. Można kupić go w już naszym sklepie: sklep.primanatura.pl wraz z olejami lnianym i kokosowym do diety dr Johanna Budwig.

Sok z ananasa

Oprócz soku z papai, dr Budwig rekomendowała także pacjentom sok z ananasa. Ananas nie zawiera papainy, ale bromelainę – inny enzym białkowy. W sklepach ze zdrową żywnością są już okresowo dostępne ananasy bio. Można z nich samemu wyciskać na świeżo sok ananasowy lub po prostu jeść surowego ananasa.

Inne owoce bogate w enzymy bialkowe

Kiwi zawierają aktynidynę, a figi – ficynę. Są to owoce, które warto uzwględnić w codziennej diecie dr Budwig. Oczywiście na surowo i oczywiście jakości BIO!

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii O składnikach diety dr Budwig, Skuteczne suplementy diety, surowe owoce i ich soki bogate w życiodajne enzymy, TO może pomóc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

43 odpowiedzi na „Dieta dr Budwig – o soku z papai i ananasa

  1. lucy pisze:

    cena soczku zaporowa

  2. ewa buczynska pisze:

    Czy po otworzeniu butelkę z sokiem papai należy trzymać w lodowce ?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Tak. Po otwarciu butelki, sok z papai Fermentgold należy przechowywać w lodówce. Jest to sok w 100 naturalny, uzyskany wprost z owoców, niepasteryzowany i nie zawiera dodanych żadnych substancji konserwujących. Dopóki butelka jest oryginalnie zamknięta, sok jest chroniony przez zawarte w nim silne enzymy papai, takie jak papaina, laktoferyna, lizozym. Enzymy te mają udowodnione działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co potwierdza praktyka. Po otwarciu butelki, zawartość jest narażona na skażenie mikrobami z zewnątrz, a enzymy tracą wydajność ze względu na utlenianie. Dlatego najlepiej spożyć sok do 3-5 dni po otwarciu. Przechowywanie w niskiej temperaturze spowalnia zachodzące po otwarciu procesy.

  3. Ewa pisze:

    Nie znajduje w diecie dr Budwig jajek,pieczywa nawet żytniego na zakwasie,lub bezglutenowego czy są to produkty niewskazane?
    Jestem przed operacja gruczolaka jelita grubego z przerzutami na płuca.jestem zdecydowaną rozpocząć stosowanie tej diety.

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Tak, są to produkty niewskazane. Jajka są generalnie zakazane w diecie leczniczej dr Budwig. Pieczywo zaś (tylko najlepszej jakości z pełnoziarnistych mąk, bez polepszaczy, na zakwasie ) jest dozwolone ale w bardzo niewielkich ilościach.

      Osobiście uważam, że w przypadku poważnych problemów z układem trawiennym pieczywo lepiej jest wykluczyć w 100%. Jeśli taki krok przysparza duzego stresu (a stresu w chorobie absolutnie nie chcemy pomnażać), można podarować sobie parę razy w tygodniu „niedzielną” dyspensę na kromeczkę w ramach II śniadania, co powinno przysporzyć radości, a radość w leczeniu ma olbrzymie znaczenie. Chleb można na codzień zastąpić płatkami owsianymi oraz kaszami jaglaną i gryczaną. Można je formować na talerzu w płaskie placuszki podobne do kromki, okraszać oleoluxem a następnie nałożyć na taką „kromkę” liść szpinaku, sałaty, pomidora, ogórka, pestek z dyni itd. Jeśli dobrze okrasi się kaszę zdrowym tłuszczem, to taka sałatko-kanapka naprawdę jest bardzo smaczna.
      W przypadku schorzeń układu trawiennego szczególnie ważne jest odkwaszanie, a pieczywo niestety zakwasza organizm. Sok z papai i sok z ananasa są niezwykle silnie zasadowotwórcze. Wszelkie inne surowe soki warzywno-owocowe są także bardzo pożądanymi składnikami diety odkwaszajacej.

  4. Asia pisze:

    Dzień dobry

    mm pytanie
    tata jest w trakcie chemioterapii i m zakaz spożywnia wszelkich owoców i warzyw surowych a soki może mić tylko pasteryzowane. czy w takim przypadku sok fermentgold musimy odstawić? w jki sposób on zachowuje ważność? przecież nie jest pasteryzowany?

  5. Asia pisze:

    Dzień dobry

    Mój tata ma nowotwór żołądka. W jakiej dawce dziennie (by było bezpiecznie) mogę podawac mu sok z papai + siemię? Dziękuję za odpowiedz

  6. PIotr pisze:

    Zakupiłem fermentgold plus Linufit i zacząłem podawac ojcu choremu na raka prostaty ale, kiedy sam posmakowałem tego soku to… nie jestem juz taki pewien czy dobrze zrobiłem serwując go ojcu. Sok jest bardzo słodki, a dowiedziono naukowo, że nowotwór żywi sie głównie cukrem. Z jednej strony dostarczamy enzymów koniecznych do strawienia białka jakim otacza sie rak , ale z drugiej strony dostarczamy mu tez pożywienia w postaci sporej ilości cukru. Na butelce jest informacja, że w 100 gramach produktu jest az 11 gram cukru. Szklanka soku ma co najmniej 250 g Zapewne troche wiecej bo sok jest cięższy niz czysta woda, więc szklanka soku zawiera ok 30 g cukru. Czy może to pani jakos skomentować?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Cukier zawarty w 100% naturalnych sokach (a takim jest Fermentgold) jest naturalnym składnikiem owoców i wystepuje w towarzystwie wielu innych substancji, które wspomagają jego przemiany metaboliczne. Jest to cukier nieoczyszczony. Dla dr Budwig, która zakazywała w swojej diecie stosowania cukru (przetworzonego, białego cukru), białej mąki (przetworzonej mąki), przetworzonych tłuszczy itd. sok z papai był bardzo ważnym elementem diety (między innymi ze względu na korzystne dla pacjentów interakcje między sokiem a siemieniem). Zdawała sobie ona przecież sprawę z ilości naturalnego cukru w nim zawartego. Podobnie jak dr Gerson, który np. zalecał swoim pacjentom z nowotworami wypijanie 13 szklanek soków dziennie, z czego ponad połowę z owoców! Glukoza to najłatwiesze paliwo nie tylko dla komórek nowotworowych, ale i zdrowych komórek. Nie może go zabraknąć choremu. Wiem, ze to moze brzmieć na pierwszy rzut oka niedorzecznie, ale jest ogromna różnica między dostarczaniem glukozy „solo” (ekstrahowanej z żywności, a następnie do niej dodanej) a glukozy w naturalnym pokarmie. Obiecuję rozwinąć ten temat. Tymczasem pozdrawiam serdecznie, życząc szybkiego powrotu do zdrowia dla Pana Taty.

  7. Joanna pisze:

    Witam, chciałam się upewnić czy sok z papai Fermentgold pije się nie rozcieńczony? Czy to oznacza, ze leczniczo powinna wypić butelke dziennie?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Tak, Fermentgold pije się nierozcieńczony. Całą butelkę (3 szklanki dziennie) powinny moim zdaniem wypijac bardzo cięzko chore osoby (obłożnie chore). Zgodnie z zaleceniami samej dr Budwig do każdej szklanki soku powinny wmieszać łyżkę zmielonego siemienia. Obecnie, firma dr Budwig, która dystrybuuje sok z papai, zaleca:
      – w przypadku zdrowych osób wspomagających się dietą profilaktycznie: wypijanie połowy szklanki soku do śniadania
      – w przypadku osób chorych : wypijanie połowy szklanki soku do każdego posiłku.
      Nadal zaleca się mieszanie soku z mielonym siemieniem lnianym.

  8. Urszula Wlazlak pisze:

    Witam – Mieszkam obecnie w Californi. Cenie sobie owoc papai. Jednak zawsze wyrzucam gorzkie pestki papai. Czy rzeczywiscie powinno sie je razem z miazszem miksowac w blendere lub wyciskarce do sokow?
    Z gory dziekuje za udzielenie mi odpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Jeśli ma Pani taką mozliwość, to warto miksować owoc wraz z pestkami, aby maksymalnie wykorzystać dobro płynące z owocu papai :)

      • mmmmm pisze:

        Proszę najpier spradzic jakie dzialanie maja pestki papai zanim komuś polecamy ich stosowanie pestki papai mogą prowadzić do poronien u kobiet ciezarnych wiec nie nalezy ich stosowac u tych kobiet

  9. Robert pisze:

    Pani Alicjo. Wykryto u mnie pasożyta Lamblie. Słyszałem ,że Papaja likwiduje tego pasożyta. Który produkt by pani polecała ,który by był na to najbardziej skuteczny;parzenie lisci papai,swiezy sok z papai ze sklepu wyciszniety, owoce papai czy sok Fermentgold z Papai. Chodzi mi o najskuteczniejsze działanie na tego pasożyta. Pozdrawiam i prosze o odpowiedź.

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Panie Robercie,
      nie wiem! :( Trzeba spróbować. Papaina jest ezymem, który w wysokich temperaturach zostanie uszkodzony, dlatego herbatka z liści nie wydaje mi się najlepsza na początek. Może jednak zawierać inne substancje, które również nie sa obojętne dla pasozytów (tak, jak np. orzech włoski). Proponuję wybrać na początekj ten środek, który jest dla Pana najbardziej przystępny i zastosować go przez ok. 2 tyg.

      Pozdrawiam ciepło!

  10. Barbara pisze:

    Podbijam pytanie magdy z 25,07,2012- czy osoby zdrowe, mogą stosować dietę dr. Budwig i sok z papai z siemieniem? jasli tak to w jaki sposób i czy to ma sens. Przydał by sien taki dłuzszy komentarz jak powinna wygladać dieta dr, budwig stosowana u osób zdrowych profilaktycznie, zakładajac, ze jedza wszystko, w tym rowniez mieso. Pozdrawiam i prosze o odpowiedź.

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Pani Barbaro, dieta dr Budwig jest to dieta, którą może stosować nie tylko osoba ciężko chora, ale każda osoba zdrowa. Dieta ta jest na tym blogu szczegółowo opisana. Oczywiście można zaczerpnąć z tej diety tylko niektóre elementy i wprowadzić je do swojej np. typowej polskiej mięsnej diety, ale to już nie będzie dieta dr Budwig :) Nie znaczy to, że nie ma to sensu. Jeśli dieta dr Budwig jest dla osoby zdrowej zbyt restrykcyjna, można wybrać sobie wg własnego uznania takie jej elementy, które wzbogacą dotychczasowy jadłospis o cenne dla zdrowia składniki, np.:
      – siemię lniane z musli jako poranne śniadanie
      lub
      – pastę dr Budwig z 2 łyżek oleju jako sos do obowiązkowej sałatki przed obiadem
      lub
      -pastę dr Budwig z 2 łyżek oleju jako zabielacz do zup (dodawany do zupy na talerzu, nie podczas gotowania w garnku!)
      lub
      – regularne przekąski z orzechów i migdałów
      lub
      – picie soku z marchwi przed II śniadaniem
      lub
      – picie soku z papai z siemieniem po południu
      lub
      – picie lampki wina przed snem itp.

      Ważne, by pamiętać, że takie wybiórcze stosowanie elementów diety dr Budwig nie jest równoznaczne ze stosowaniem jej diety.

      • Asia pisze:

        Dzień dobry

        mm pytanie
        tata jest w trakcie chemioterapi i m zakaz spożywnia wszelkich owoców i warzyw surowych a soki może mić tylko pasteryzowane. czy w takim przypadku sok fermrntgold musimy odstawić? w jki sposób on zachowuje ważność? przecież nie jest pasteryzowany?

        • Alicja (Primanatura) pisze:

          Pasteryzacja jest wymagana z powodu ochrony przed ewentualną infekcją, ponieważ podczas chemioterapii odporność jest drastycznie osłabiona. Pacjentowi może w tym czasie poważnie zaszkodzić nawet najmniejsza infekcja. Sok z papai Fermentgold nie jest pasteryzowany. Zachowuje długą ważnośc bez pasteryzacji ze względu na silne antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze działanie papainy. Ponieważ papaina jest aktywna, żaden mikrob w butelce nie ma możliwości przezyć. Zatem Fermentgold choć niepasteryzowany, jest „jałowy”. Co ważne papaina odgrywa istotną rolę dla stymulacji układu odpornościowego, do tego przeciwdziała zakwaszeniu i wspomaga funkcje trawienne, a to bardzo ważne u pacjentów.

  11. Ela pisze:

    Czy zjedzenie całego owocu papai ma takie same działanie jak sok? Dziękuję.

  12. Zielona Góra pisze:

    Naturalne jadło, łechta kubki smakowe :)

  13. Vanda pisze:

    P.Alicjo!!czy nie mozna sprowadzić czystego soku z papai? ekologiczne jabłka mam swoje i moge sama zmieszac z papaią?A sok ,który Pani proponuje -fermentgold ,jest mieszniną jabłko i papaia.Czy dobrze zrozumiałam??A sam sok z papai bedzie miał dłuższą gwaranje ,niz taki pomieszany z sokiem jabłkowym.

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Nie. Dodanie jabłek do Fermentgoldu nie ma na celu potanienie kosztów produkcji. Jest to efekt biochemicznych zależności składników obu soków. To właśnie dzięki takiej a nie innej mieszance, enzymy papai zachowują wysoką bioaktywność.

  14. magda pisze:

    dzien dobry. mam nerwice i poza tym mam nadzieje jestem zdrowa. Interesuje sie jednak dieta dr. Budwig i chcialam sie zapytac czy jako zdrowa osoba moge robic sobie paste z sera bialego i oleju lnianego i jesc profilaktycznie, powiedzmy 2 do 3 razy w tygodniu? Jesli jem profilaktycznie to czy musze pic sok z papai? Nie mieszkam w Polsce(Irlandia)i dosc trudno tutaj o sok takiej jakosci. Z gory dziekuje za odpowiedz.

  15. Karolina pisze:

    Pani Alicjo, jak to mozliwe, ze butelkowany sok z papai, nie zawierajacy zadnych konserwantow jest niby aktywny biologicznie i posiada tyle witamin? Jesli nie zawiera konserwantow, to musi byc pasteryzowany, a przeciez pasteryzacja zabija wiele witamin i skladnikow odzywczych. Czy sprzedawanie takiego soku za tak duze pieniadze nie jest nabijaniem ludzi w butelke?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      To, ze sok z papai nie zawiera konserwantów a jest taki wyjątkowy, wynika z właściwości chemicznych naturalnych substancji zawartych w papai oraz w soku uzyskanego z papai w odpowiednich warunkach (tłoczenia mechanicznego, bez pogrzewania, bez filtracji, bez pasteryzacji).

      Konserwacja produktów spożywczych ma na celu zabezpieczenie ich przed rozwojem patogenów (bakterii, pleśni itp). Od wieków wykorzystywano w tym celu np. sól, ocet, cukier. Poza tym na psucie się produktów ma także wpływ tlen oraz światło słoneczne. Te dwa ostatnie czynniki indukują reakcje utleniania w czynnych chemicznie związkach, np. kwasach omega-3 oleju lnianego.

      Papaja i sok z papai jest naturalnym źródłem enzymów trawiennych z grupy proteaz. Zawiera między innymi: papainę, chymopapainę, peptydazy A i B oraz – wykorzystywany coraz szerzej np. w przemyśle mleczarskim – lizozym.I te składniki właśnie, dzieki wytłoczeniu soku w niskich temperaturach, pozostają aktywne i zabezpieczają sok przed rozwojem patogenów. Prosze sobie wyobrazić, że papaja i sok z papai jest np. stosowany w chorobach pasożytniczych. Enzymy papai potrafią strawić całkiem sporego obleńca :)

      Ciekawym zjawiskiem jest też stymulowanie bioaktywności proteaz dzięki dodaniu do soku z papai soku z jabłek. Wzajemne oddziaływanie składników powoduje, że gdy do szklanki wlejemy taki sok i połączymy go z łyzką zmielonego na świeżo siemienia lnianego, proteazy jeszcze silniej „zabuzują”. Wymyśliła to wielka dr Budwig. Od 12 lat nieustannie podziwiam jej dokonania i jeszcze nigdy nie poczułam się nabita w butelkę :) Może dlatego, że korzystam z tej diety w praktyce…

      pozdrawiam!

  16. teresa pisze:

    Proszę o pilną odpowieź, jeśli nie mam soku z papai czym mogę go zastąpić?
    Pozdrawiam
    Teresa

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Papai nie można łatwo zastąpić. Można próbowac posiłkowac się suplementami zawierającymi papainę. Z żywych, bioaktywnych źródeł enzymów trawiennych, może Pani wykorzystać ananasy. Zawarte w nich enzymy nie są identyczne z tymi w papai, ale także mają bardzo korzystny wpływ na poprawe funkcjonowania organizmu.

      • doris pisze:

        Czy mozna pic herbate z suszonych lisci z papai zamiast soku fermentgold?

        • Alicja (Primanatura) pisze:

          Tak, jak najbardziej. ma ona wiele cennych antynowotworowych własciwości. Ale niestety nie jest ona zamiennikiem dla soku :( „Koktajl”, jaki się uzyskuje po wymieszaniu fermentgoldu ze zmielonym na świeżo siemieniem lnianym ma dla zdrowia wyjatkowe znaczenie. Mogłabym rzec: taka naturalna „chemioterapia”!

    • Ewelina pisze:

      Papaine zawiera także owoc kiwi.

  17. Mariusz pisze:

    Mam pytanie.Czy ananasy krojone w plastry,takie z puszki tez sa dobre?Wiem,ze w tej wodzie w puszce jest cukier rafinowany,ale czy sam ananas mozna spozywac a tej wody nie pic jesli nie ma w sklepie calego,surowego owocu? Fajnie by bylo kupowac sobie taka puszke z ananasem i jesc,to ulatwienie.Ktos na innym forum napisal,ze ananasy z puszki sa jakos przetworzone,zeby mialy dlugi termin przydatnosci do spozycia,ize takie ananasy z puszki sa pozbawione tego enzymu bromelainy? Czy to mzoe byc prawda? Kupilem wlasnie w supermarkecie takie 2 puszki.Byla tez papaja w puszcze.

  18. jarosław pisze:

    wzkazany przez was link do alegro pokazuje preparat transferfaktor a nie fermentgold.Proszęo właściwy link.

  19. jarosław pisze:

    Witam .Kiedy kliknałem podany przez Państwa link do strony na alegro dotyczacy oferowanego przez was fermentgold wysfietlił się preparat „transferaktor”
    Czy możecie podać prawidłowy link?Czy preparat transferfaktor jest też w Państwa ofercie?Proszę odpowiedziec.Z poważaniem

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Jesli fermentgold nie jest dostępny na allegro oznacza to, że aktualnie nie ma go na stanie magazynowym. Jak tylko producent dośle nową partię soków, pojawi się on na allegro. Utrzymujemy się z działalności firmy rodzinnej, która dystrybuuje 3 preparaty prozdrowotne, które uznaliśmy doświadczalnie za szczególnie korzystne, jednak staramy się nie prowadzić ich marketingu na stronach tej witryny (www.primanatura.pl). Chcemy utrzymać jej czysto edukacyjny charakter. Jesli chciałby się Pan dowiedziec czegoś na temat preparatów Transfer Factor zapraszamy na stronę handlową: http://www.transferfactor.tv/tftv-pl/

  20. chora2 pisze:

    Skad wziac sok z papai , mieszkam w Chicago i papai jest szeroko dostepna , czy powinnismy pis sok z pestek papai czy miksowac miazsz papai , prosze o rade
    dziekuje

    • Primanatura pisze:

      Najlepiej będzie robic sok z całego dojrzałego owocu papai (ze skórka i pestkami). Taki sok można wycisnąć w wyciskarkach typu slimak lub prasa. Do soku, zgodnie z zaleceniami dr Budwig, powinno być dodawane zmielone na świeżo siemię lniane.

      • Anonim pisze:

        Jakla ilość mielonego lnu na 100ml soku ?

        • Alicja (Primanatura) pisze:

          1-2 łyżeczki (do herbaty) siemienia na 100 ml soku.

          • DOSIA pisze:

            mam pytanie w internecie mozna kupić
            sproszkowana papaine ,czy mozna to
            pić z wodą?

          • Alicja (Primanatura) pisze:

            Niestety nie potrafię Pani odpowiedziec na to pytanie, bo nie wiem, jakie właściwości ma taka sproszkowana papaja. Dr Budwig włączyła naturalny, przecierowy sok z papai do swojej leczniczej diety ze względu na chęć usprawnienia funkcji trawiennych (dostarczenia aktywnej papainy i innych enzymów, które pozwalają trawić lepiej białka, zmiany ph na zasadowy itd). Dodatkowo sok z papai wymieszany z sokiem z jabłek i zmielonym siemieniem lnianym powoduje uaktywnienie glikozydów z siemienia, które właśnie w towarzystwie soku (a takze alkoholu, stąd w diecie szampan i wino wytrawne) korzystnie wpływają na stan chorych (m.in. przeciwbólowo).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *