Ważne uwagi o tłuszczach zakazanych w diecie dr Budwig

data publikacji:

ostatnia edycja:

W tym wpisie wyjaśniam, dlaczego w diecie dr Budwig nie wystarczy jeść oleju lnianego, czyli dlaczego trzeba przestrzegać zakazu niejedzenia innych tłuszczów. Nawet tych, które uznawane są powszechnie za zdrowe, jak tłuszcz z jaj, czy – skądinąd zdrowych olejów, np. z czarnuszki, wiesiołka itd.. Musisz to wiedzieć, aby nie robić błędów. Bo błędy spowolnią, a czasem nawet uniemożliwią uzyskanie pozytywnych efektów ze ścisłej diety dr Budwig.

ALA, LA, ARA

ALA, LA i ARA to skróty 3 ważnych kwasów tłuszczowych.

ALA jest kwasem Omega-3 (jego pełna nazwa to kwas alfa-linolenowy). 

LA i ARA to kwasy Omega-6 (ich pełne nazwy to odpowiednio: kwas linolowy i kwas arachidonowy).

Wszystkie 3 są nam potrzebne. Ale w naturalnej równowadze.

Za mało ALA to kłopoty. Dlatego dieta dr Budwig dostarcza ALA z oleju lnianego – najbogatszego w ALA ze wszystkich tłuszczy naturalnych.

Za dużo ARA to kłopoty, o których zaraz opowiem szerzej.

Za dużo LA to też kłopoty. Bo LA przekształca się w ARA. 

Problem ARA

Za dużo ARA to młyn na wodę wielu chorób, np. nowotworów. Dzięki ARA guzy rosną i robią przerzuty [1]. Za dużo ARA to także problemy zawałowe i cukrzycowe.

Ścisła dieta dr Budwig ogranicza LA i ARA do bezwględnego minimum. Dlatego zakazane są w niej tłuszcze zwierzece, w tym jajka i wszelkie mięsa. Bo w nich jest dużo ARA. 

Dlatego zakazane są też inne niż lniany, kokosowy i suplementacyjne, oleje roslinne, choćby i zdrowe, bo w nich jest dużo LA, który przekształca sie w ARA.

Na czas ścisłej diety dr Budwig trzeba bezwględnie odrzucić żywność bogatą w LA i ARA. 

Problem TRANS

W odróżnieiu od problemu ARA, o problemie tłuszczy TRANS na pewno słyszałaś/ słyszałeś. O ich szkodliwości mówi się bowiem dużo. Wiadomo, że powodują raka, są przyczyną zawałów, sprzyjają neurodegeneracji i depresji. Niektóre kraje już ich zakazały (np. Dania), inne wprowadziły obowiązek znakowania (np. USA i Kanada). Niestety w innych krajach europejskich i w Polsce tłuszcze TRANS są wciąż na etykietach niewidoczne, bo narazie nie ma tu obowiązku ich znakowania. 

Jeśli jednak kierujesz się dziesięcioma przykazaniami dr Budwig, niepotrzebne Ci etykiety. Tłuszcze TRANS wystepują bowiem w żywności wysoko przetworzonej, która jest zakazana w diecie dr Budwig, np w:

  • olejach roślinnych (tych tanich hipermarketowych),
  • margarynach i innych smarowidłach, 
  • majonezach, dressingach, 
  • produktach cukierniczych, restauracyjnych
  • w fast foodach, np. we frytkach
  • chipsach, 

Trzymaj się od nich z daleka, jak przykazała dr Budwig. Trzeba je odrzucić nie tylko na czas ścisłej diety dr Budwig, ale na całe życie.

Problem z nieświeżymi Omega-3 z ryb, olejów rybnych i nieświeżego oleju lniango

Ryby i oleje rybne są bogate w DHA i EPA, które – tak jak ALA z oleju lnianego – są początkowo zdrowymi kwasami Omega-3. Jednak wszystkie Omega-3 – i te rybne i te lniane – bardzo szybko się psują (utleniają). A po zepsuciu stają się dla organizmu bardzo szkodliwe, w tym prorakowe i prozawałowe.

Niestety wiekszość obecnych w sprzedaży produktów rybnych oraz masowo produkowanych olejów lnianych zawiera zjełczałe Omega-3. Dlatego w diecie dr Budwig obowiązuje zakaz stosowania nieświeżych ryb, olejów rybnych i nieświeżego oleju lnianego…

O wątpliwej jakości kupnych olejów z ryb możesz przeczytać więcej tutaj: Który olej ?Omega-3? jest zdrowszy: z ryb czy lniany?

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-

Bibliografia:

[1] McCarty MF, DiNicolantonio JJ. Minimizing Membrane Arachidonic Acid Content as a Strategy for Controlling Cancer: A Review. Nutr Cancer. 2018;70(6):840-850. doi:10.1080/01635581.2018.1470657