Miód i pszczoły

Miód w diecie dr Budwig – słodycz, która wydłuża życie

data publikacji:

ostatnia edycja:

Naturalny miód jest w diecie dr Budwig jedynym (oprócz soków) dozwolonym słodzikiem. Można nim słodzić herbaty, desery, sałatki, a nawet wytrawne wino. Właściwie bez limitu i bez przeciwskazań. Bo naturalny miód nie jest tylko źródłem słodyczy. Jest jednym z najzdrowszych pokarmów świata. Dlatego musi pojawić się w diecie dr Budwig codziennie.

Nie każdy miód to… miód

Miód to złożona kompozycja cukrów (pospolitych i rzadkich), kwasów organicznych, enzymów, białek, aminokwasów, minerałów, witamin i substancji bioaktywnych wytwarzanych przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów. 

[1]

Te wszystkie składniki są jednak obecne (aktywne) wyłącznie w miodzie naturalnym. Czyli surowym = nie podgrzanym i bez dodatków.

Dlatego w diecie dr Budwig potrzebujesz miodu naturalnego. Tylko taki miód działa!

Naturalny miód leczy i wydłuża życie

Naturalny miód jest wyjątkowym pokarmem. Pokarmem ludzi długowiecznych. Na przykład tych z Ikarii – greckiej wyspy znanej z ponadprzeciętnego odsetka 100-latków. Sprawnych 100-latków! 

Okazuje się, że gdy ludzie jedzą miód regularnie, rzeczywiście dłużej żyją.

Z opublikowanego w 2010 roku badania pt. Miód, zdrowie i długowieczność [2], wynika, np. że w ciągu 25 lat obserwacji mężczyźni jedzący miód regularnie mieli ponad 2-krotnie mniejszą śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny niż mężczyźni niejedzący miodu!

Śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny w ciągu 25 lat obserwacji była znacznie niższa u mężczyzn, którzy spożywali miód, a współczynnik ryzyka skorygowany o szereg możliwych czynników zakłócających wyniósł 0,44.

[2]

Nic dziwnego, bo bogactwo biochemiczne miodu niesie ogromny potencjał leczniczy. Wykazano m.in., że miód ma działanie bezpośrednio antyrakowe, czyli niszczy komórki nowotworowe. Niszczy też bakterie, dlatego stosuje się go w czasie infekcji, także na skórę.

Miód to starożytny lek na zakażone rany, który niedawno został ”odkryty na nowo” przez lekarzy, zwłaszcza tam, gdzie zawodzą konwencjonalne, nowoczesne środki lecznicze.

[3]

Regularne jedzenie miodu może też wspomagać regenerację uszkodzonej błony śluzowej jelit.

Naturalny miód sprzyja prawidłowej masie ciała

Na uwagę zasługuje fakt, że żadne z dotychczasowych badań naukowych nie wykazało, aby miód zwiększał masę ciała. 

Wręcz przeciwnie: miód wspomaga metabolizm zarówno cukrów, jak i tłuszczy i sprzyja w ten sposób utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 

Nie unikaj więc miodu z obawy o kalorie!

Naturalny miód w diecie dr Budwig

Naturalny miód powinien być obecny w codziennym jadłospisie diety dr Budwig.

Proponuję dodawać go do śniadania dr Budwig (Musli dr Budwig) w ilości 2 płaskie łyżeczki miodu dziennie, lub 1 kopiata (w sumie ok. 15 g).

Możesz jednak używać go w ilościach i 3 x większych. Możesz go dodać do deseru, wina lub zjeść solo z łyżeczki.

Na zdrowie!

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-

Bibliografia:

[1] Ahmed A, Tul-Noor Z, Lee D, Bajwah S, Ahmed Z, Zafar S, Syeda M, Jamil F, Qureshi F, Zia F, Baig R, Ahmed S, Tayyiba M, Ahmad S, Ramdath D, Tsao R, Cui S, Kendall CWC, de Souza RJ, Khan TA, Sievenpiper JL. Effect of honey on cardiometabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2023 Jun 9;81(7):758-774. doi: 10.1093/nutrit/nuac086. PMID: 36379223; PMCID: PMC10251304.

[2] Cooper RA, Fehily AM, Pickering JE, Erusalimsky JD, Elwood PC. Honey, health and longevity. Curr Aging Sci. 2010;3(3):239-241. doi:10.2174/1874609811003030239

[3] Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr;1(2):154-60. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6. PMID: 23569748; PMCID: PMC3609166.