Przepis na syrop (kordiał) z kwiatów czarnego bzu wg Henryka Różańskiego

Syrop jest bardzo słodki i aromatyczny. Nadaje się do rozcieńczania wodą. Można słodzić nim herbaty ziołowe, czarne i zielone (jeśli ktoś to wogóle robi :) ), a także przyrządzać lemoniady i koktajle bez- i alkoholowe.

Przepis oparłam na oryginalnym przepisie ze strony: http://rozanski.li/221/bez-czarny-sambucus-nigra-linne-w-fitoterapii-praktycznej-czas-zbioru-kwiatw/

Składniki na ok. 5 litrów syropu:

  • ok. 5 litrów, dość utłoczonych kwiatów (całe baldachy), co daje ok. 750 g
  • 4 litry wody
  • 1,5-2 paczki kwasku cytrynowego (30-40 g)
  • 2 kg cukru (lub 1,5 l miodu w diecie dr Budwig)

Wykonanie:

  1. Zebrać i przygotować kwiaty zgodnie z zaleceniem: jak.
  2. Następnie zmielić je w maszynce do mięsa (ja mielę w ślimakowej wyciskarce do soków Omega). 
  3. Miazgę zalać 4 litrami wody, dodać kwasek cytrynowy i zagotować krótko pod przykryciem (pilnować, aby nie wikipiało!).
  4. Po zagotowaniu odstawić z ognia i pozostawić na noc pod przykryciem (ja zostawiam czasem nawet na 2-3 noce, taka ze mnie zapominalska, ale nigdy nic złego się nie działo i kordiał przechowuje się świetnie aż do kolejnego lata).
  5. Następnie przecedzić i zagotować.
    Uwaga! Nie wyrzucaj przecedzonej pulpy! Możesz ją zalać alkoholem i po paru tygodniach wytrawiania uzyskać wciąż bardzo aromatyczną, wytrawną nalewkę „z odzysku”. Alkohol wyciągnie z kwiatów dodatkowe skarby, których woda nie jest w stanie. Ze względu na pulpowatość zalanej miazgi, nalewkę trzeba będzie odcisnąć w prasce.
  6. Dodać cukier (lub miód) i wymieszać do pełnego rozpuszczenia. 
  7. Gorący syrop rozlać do umytych i wyparzonych słoików typu twist (lub butelek z szerokim otworem).
  8. Słoiki zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia przykryte ręcznikiem (przewrócenie słoików umożliwia zassanie pokrywek).
  9. Po zupełnym ostygnięciu słoiki odwrócić i przenieść w ciemne i chłodne miejsce, gdzie będą przechowywane.

W tym roku spróbuję zastąpić kwasek cytrynowy z torebki świeżymi cytrynami. Wyliczyłam, że potrzebne będzie 4,6 kg cytryn… Hmmmm…. Nie wiem, czy mi się to w garnku zmieści… Ale dam znać.

Syrop (kordiał) z kwiatów czarnego bzu wykonany na miodzie nadaje się do słodzenia w diecie dr Budwig np. porannego musli lub deserów.