Przepis na wytrawną, orzeźwiającą lemoniadę z kwiatów czarnego bzu bez cukru

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2019, Alicja (Primanatura)

Składniki na 1 litr:

  • 4-5 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny (najlepiej BIO) wyszorowane i wraz ze skórką pokrojone w plasterki

Wykonanie:

  1. Przygotować kwiaty zgodnie z zaleceniem: jak.
  2. Następnie zalać wrzącą wodą i pozostawić do ostudzenia pod przykryciem.
  3. Dodać plasterki cytryny.
  4. Wstawić do lodówki na godzinę.
  5. Podawać z lodem.
  6. Można dodać też innych ziół, np. melisy lub mięty.

Jest to lemoniada o aromatycznej słodyczy kwiatów czarnego bzu. Zapewne osoby, które nie wyobrażają sobie niesłodkiej w smaku lemoniady, dosłodzą ją, ale:

dla tych, którzy są na diecie dr Budwig przypominam, że słodzić w tej diecie można tylko miodem lub naturalnym (niedosładzanym) sokiem owocowym, np. winogronowym.