Dieta dr Budwig – moje przepisy na zdrowe śniadania

Dieta dr Budwig. Jadłospis cz.1: przepisy na śniadaniowe musli.

W leczniczej diecie dr Budwig, codziennie na śniadanie podaje się musli z olejem lnianym (w formie emulsji) i specjalnie przygotowanym granulatem siemienia lnianego (oryginalnie: Linomel, zamiennie: Przysmak śniadaniowy Primanatura, Linufit lub mielone na świeżo siemię lniane ekologiczne). Takie „lniane” musli jest bardzo, bardzo zdrowe i bardzo, bardzo smaczne, dlatego obowiązkowe w diecie dr Budwig. Warto je włączyć i do „normalnego” jadłospisu!

Każdorazowo, tuż przed przygotowaniem śniadaniowego musli w diecie dr Budwig, najpierw należy wykonać emulsję białkową-olejową czyli pastę z oleju lnianego i twarogu, którą nazwaliśmy pastą dr Budwig. Pasta dr Budwig stanowi jedną z warstw śniadaniowego musli dr Budwig. Śniadaniowe musli dr Budwig podaje się w miseczkach, układając składniki warstwowo (nie mieszając ich).

Mój przepis na pastę dr Budwig z 3 łyżek oleju*

(porcja wystarczająca do śniadaniowego musli dla 1 osoby)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego BIO (do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczonego i ekologicznego – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)(3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
  • ok. 60-100 ml maślanki, najlepiej BIO
  • 10 dkg (100 g) chudego białego twarogu, najlepiej BIO
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiej emulsji. A następnie postępować zgodnie z przepisem na konkretne śniadaniowe musli.

Uwaga! Oryginalny przepis dr Budwig bazuje na białym serze typu Quark popularnym w Niemczech. Ser Quark jest bardzo miękki, bo zawiera dużo serwatki (wody). Dlatego w oryginalnych przepisach dr Budwig do zmiksowania go z olejem lnianym wystarcza dodać tylko 2 łyżki mleka.

W przypadku zastąpienia Quarka polskim twarogiem, trzeba zwiększyć ilość mleka 2-3-krotnie! Powyższy przepis na pastę dr Budwig zmodyfikowałam więc tak, aby bez trudu można ją było wykonać z wykorzystaniem polskiego tradycyjnego białego twarogu. Zastąpiłam też mleko maślanką. Tak jest zdrowiej!

Przeczytaj więcej o paście dr Budwig.*

* W przypadku stosowania diety profilaktycznie, gdy nie mamy niedoborów Omega-3 (można to sprawdzić na badaniu krwi), pastę można zastąpić żywym (!) jogurtem, kefirem lub maślanką zmiksowanymi z 1 łyżką oleju lnianego. Do mieszania jogurtu z łyżką oleju sprawdza się  mieszadełko na baterię z Ikei:  :) Można też jogurt wymieszać z olejem korzystając ze słoiczka, który zakręcamy i potrząsamy przez chwilę, jak shakerem do drinków. Ja ten patent stosowałam do przyrządzania dzieciom porannej maślanki z łyżeczką oleju, przy czym mieszanie dla wygody uskuteczniałam w oryginalnej butelce maślanki.

Moje przepisy na śniadaniowe musli dr Budwig

Wszystkie poniższe przepisy opracowałam w proporcji dla jednej osoby.

Zobacz oryginalne śniadaniowe przepisy dr Budwig

1. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z bananami, wiórkami kokosowymi i sokiem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 2-3 łyżki niesłodzonego soku z czarnej porzeczki (lub innego z bardzo ciemnych owoców)
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego
  • 1 banan
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. W miksuj sok do pasty dr Budwig.
  2. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  3. Na to wyłóż pokrojonego w plasterki banana.
  4. Wyłóż pastę na wierzch miseczki.
  5. Posyp wiórkami i od razu zajadaj.
    Smacznego!

2. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z truskawkami, migdałami i sokiem winogronowym

Składniki:

  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego
  • ok. 100 g truskawek (kupuj tylko w sezonie, nie korzystaj z mrożonych!)
  • 10 migdałów
  • 1-2 łyżki niesłodzonego soku z winogron (lub łyżeczka miodu)

Przygotowanie:

  1. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  2. Na to wyłóż pokrojone truskawki.
  3. Wyłóż pastę na wierzch miseczki.
  4. Posyp migdałami (możesz też na początku zblendować migdały i sok z pastą)
  5. Polej sokiem i od razu zajadaj.
    Smacznego!

3. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z poziomkami, jagodami i orzechami brazylijskimi

Składniki:

  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego
  • ok. 50 g poziomek i 50 g jagód (kupuj tylko w sezonie, nie korzystaj z mrożonych!)
  • 3 orzechy brazylijskie
  • 1-2 łyżki niesłodzonego soku z winogron (lub łyżeczka miodu)

Przygotowanie:

  1. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  2. Na to wyłóż owoce
  3. Wyłóż pastę na wierzch miseczki.
  4. Udekoruj orzechami (możesz też na początku zblendować orzechy i sok z pastą)
  5. Polej sokiem i od razu zajadaj.
    Smacznego!

4. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z utartym jabłkiem, sokiem z aronii i orzechami włoskimi

Składniki:

  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego
  • 1 jabłko (najlepiej winne)
  • garść orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki niesłodzonego soku z aronii
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  2. Utrzyj całe jabłko wraz ze skórką (na grubej tarce) i wyłóż na siemię.
  3. Wyłóż pastę na wierzch miseczki.
  4. Udekoruj orzechami (możesz też na początku zblendować orzechy i sok z pastą)
  5. Polej sokiem.
  6. W razie potrzeby dosłódź miodem i od razu zajadaj.
    Smacznego!

5. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z utartym jabłkiem, daktylami i orzeszkami pini

Składniki:

  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego
  • 1 jabłko (najlepiej winne)
  • 2-3 daktyle BIO
  • 1 łyżka orzeszków pini

Przygotowanie:

  1. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  2. Usuń pestki daktyli.
  3. Pokrój daktyle.
  4. Utrzyj całe jabłko wraz ze skórką (na grubej tarce).
  5. Wymieszaj z daktylami i wyłóż na siemię.
  6. Wyłóż pastę na wierzch miseczki.
  7. Udekoruj orzeszkami i od razu zajadaj.
    Smacznego!

Możliwość komentowania została wyłączona.