Dieta dr Budwig – moje przepisy na zdrowe śniadania

data publikacji:

ostatnia edycja:

W diecie dr Budwig codziennie na śniadanie robi się tak samo. Ma formę owocowego pucharka z pastą dr Budwig i siemieniem lnianym. Nie jest jednak monotonne, bo codziennie zmieniają się użyte owoce, bakalie i ewentualnie soki z kolorowych owoców. Takie lniane „musli” jest bardzo, bardzo zdrowe i bardzo, bardzo smaczne. Jest obowiązkowe w diecie dr Budwig. Warto je jednak włączyć do każdej diety.

O śniadaniu dr Budwig ogólnie

Śniadanie dr Budwig nazywane jest Muesli dr Budwig, ale nie ma w nim żadnych płatków. Podaje się je w miseczkach lub pucharkach, układając składniki warstwowo.

Śniadanie dr Budwig składa się zawsze z:

  • porcji owoców najlepiej sezonowych, lokalnych (ok. 1 szklanka)
  • porcji bakalii (ok. 1 łyżka) – zakazane są orzeszki ziemne!
  • porcji pasty dr Budwig (zwykle z około 3 łyżek oleju)
  • 1-2 łyżeczek miodu
  • porcji siemienia lnianego (ok. 2-3 łyżki) – albo świeżo mielonego, albo w postaci specjalnego granulatu do diety dr Budwig
    oraz
  • opcjonalnie: paru łyżek soku z kolorowych owoców (szczególnie poza sezonem na owoce lokalne)

Uwaga! Świeżo zmielone siemię musi być zjedzone w ciągu 10-15 minut, dlatego mielimy je na samym końcu!

Po latach doswiadczeń uważam, że do takiego śniadania warto codziennie włączyć także:

  • świeżo wyciskany sok z cytryny (do pokropienia owoców)
  • oraz witaminę D3 w kroplach do zmieszania z pastą dr Budwig (bo współcześnie bardziej cierpimy na powszechne niedobory witaminy D3, niż w czasach dr Budwig)

Dlatego, jak zobaczysz zarówno sok z cytryny jak i witamina D3 pojawiają się we wszystkich moich przepisach. I gorąco zachęcam się, aby korzystać z nich codziennie.

Zanim przyrządzisz śniadanie, musisz zrobić pastę dr Budwig.

Mój przepis podstawowy na pastę dr Budwig z 3 łyżek oleju lnianego, CHUDEGO TWAROGU i maślanki

Każdorazowo, tuż przed przygotowaniem śniadaniowego musli w diecie dr Budwig, najpierw należy wykonać emulsję białkową-olejową czyli tzw. pastę z dr Budwig. Pasta dr Budwig stanowi jedną z warstw śniadaniowego musli dr Budwig.

W oryginalnym przepisie dr Budwig występował popularny w Niemczech chudy twarożek typu „Quark”. Aby zastapić go typowym polskim chudym twarogiem zmodyfikowałam nieco przepis dodając maślankę (lub kefir lub jogurt).

Podany tutaj przepis z 3 łyzek oleju lniany to porcja wystarczająca do śniadaniowego musli dla 1 osoby, ale pastę dr Budwig można od razu zrobić w ilości potrzebnej na cały dzień, np. z 6 łyżek. Wtedy do śniadania trzeba użyć ok. połowę całodziennej porcji, a resztę użyć do dań obiadowych. Przeczytaj więcej o paście dr Budwig.*

Składniki:

  • 10 dkg (100 g) chudego białego twarogu, najlepiej BIO
  • 3 łyżki oleju lnianego BIO (do diety dr Budwig, czyli zimnotłoczonego i ekologicznego – polecamy nasz BIO olej lniany Primanatura do diety dr Budwig)(3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
  • ok. 50-100 ml maślanki, najlepiej BIO (ilość zależy od preferowanej konsystencji)

Przygotowanie:

Rozdrobniony twaróg, olej i maślankę zmiksować do uzyskania gładkiej emulsji (jak gładka śmietana lub majonez, bez widocznych ok tłuszczu). Następnie postępować zgodnie z przepisem na konkretne śniadaniowe musli.

Uwaga:

Pastę jako bazę do dań obiadowych powinno się przyrządzić z takiej ilości łyżek oleju, która odpowiada aktualnej fazie kuracji. Przez pierwsze 3-6 miesięcy, w sumie w ciągu dnia dr Budwig zalecała pacjentom nowotworowym jedzenie pasty z 6-8 łyżek oleju lnianego. Jeśli zatem w ramach śniadania zjesz pastę z 3 łyżek oleju, to do obiadu znów możesz przyrządzić sobie pastę z 3 łyżek oleju, z czego część użyjesz do sałatki, a część do pozostałych dań obiadowych (pasty dr Budwig nie polecam do kolacji).  W miarę zdrowienia, ilość łyżek oleju należy zmniejszać lub zastąpić go olejem konopnym. Tutaj pisze o tym więcej.

Moje przepisy na śniadaniowe musli dr Budwig

1. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z bananami, wiórkami kokosowymi i sokiem z czarnej porzeczki

Jest to przepis w sam raz na zimę, gdy wybór świeżych sezonowych owoców jest mocno ograniczony, a banany eko z importu i soki są zawsze 🙂

Nie praż wiórków ani orzechów!

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 banan
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 1 łyżka wiórków kokosowych ekologicznych (sprawdzaj datę trwałości, tłuszcze w wiórkach szybko jełczeją)
  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • witamina D3 w kroplach (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki niesłodzonego, ekologicznego soku z czarnej porzeczki (lub innego z bardzo ciemnych owoców bogatych w antyrakowe polifenole)
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj owoce i bakalie (banana umyj i pokrój w plasterki, po czym skrop sokiem z cytryny, bakalie odmierz, ewentualnie rozdrobnij)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj miód, witaminę D3 i sok.
  3. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  4. Na to wyłóż pokrojonego w plasterki i skropionego sokiem z cytryny banana.
  5. Przykryj porcją pasty.
  6. Udekoruj wiórkami i ewentualnie paroma plasterkami banana.
  7. Od razu zajadaj.
    Smacznego!

2. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z truskawkami, migdałami i sokiem winogronowym

Uwaga! Nie korzystaj z truskawek z importu! Truskawki są najbardziej pryskane pestycydami (zajmują niechlubne 1 miejsce wśród tzw. „parszywej dwunastki”), dlatego – choć bardzo zdrowe – korzystaj z nich tylko w sezonie i tylko w jakości BIO.

Zgodnie z zaleceniami dr Budwig do śniadania nie korzystaj z owoców mrożonych.

Składniki dla 1 osoby:

  • porcja truskawek ekologicznych
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • ok. 10 migdałów
  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • witamina D3 w kroplach (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj owoce i bakalie (truskawki umyj, pokrój drobniej, skrop sokiem z cytryny, a migdały możesz użyć w całości lub zmielić)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj miód i witaminę D3.
  3. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  4. Na to wyłóż skropione sokiem z cytryny truskawki.
  5. Przykryj porcją pasty.
  6. Posyp migdałami i ewentualnie paroma truskawkami.
  7. Od razu zajadaj.
    Smacznego!

3. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z poziomkami, jagodami i orzechami brazylijskimi

Składniki dla 1 osoby:

  • mieszana porcja poziomek i jagód (kupuj tylko w sezonie, nie korzystaj z mrożonych!)
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 3 orzechy brazylijskie
  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • witamina D3 w kroplach (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj owoce i bakalie (owoce umyj, skrop sokiem z cytryny, a orzechy rozdrobnij wg uznania)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj miód i witaminę D3.
  3. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  4. Na to wyłóż owoce
  5. Przykryj pastą.
  6. Udekoruj orzechami* i ewentualnie paroma owocami.
  7. Od razu zajadaj.
    Smacznego!

*możesz wcześniej zblendować orzechy z pastą dr Budwig.

4. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z utartym jabłkiem, sokiem z aronii i orzechami włoskimi

Podobnie jak truskawki, tak i jabłka są niebezpiecznie skażone pestycydami (wg rankingu EWG są na 5 miejscu najbardziej skażonych owoców i warzyw świata). Dlatego kupuj tylko ekologiczne. Czy to latem, czy zimą!

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 średnie jabłko (najlepiej winne)
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • witamina D3 w kroplach (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego
  • 1-2 łyżki niesłodzonego soku z aronii

Przygotowanie:

  1. Przygotuj owoce i bakalie (np. jabłko umyj, utrzyj wraz ze skórką, skrop sokiem z cytryny, orzechy rozdrobnij lub uzyj w całości)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj miód i witaminę D3.
  3. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  4. Utarte i skropione sokiem z cytryny jabłko wyłóż na siemię.
  5. Nałóż pastę.
  6. Udekoruj orzechami* i polej sokiem.
  7. Od razu zajadaj.
    Smacznego!
    *możesz wcześniej zblendować orzechy z pastą dr Budwig, a sok wymieszać z utartym jabłkiem.

5. Moje śniadaniowe musli dr Budwig z pomarańczą i daktylami

Pamiętaj, że pomarańcze muszą być ekologiczne! Nigdy nie wyrzucaj skórek z cytrusów są bogate w cenne lecznicze fitaminy. Przed użyciem pomarańczy (i innych cytrusów, w tym, cytryn) sparz je i zetrzyj skórkę na tarce. Możesz ją wykorzystać zarówno do posiłku, jak i herbaty.

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 pomarańcza (w tym skórka utarta z pomarańczy)
  • świeżo wyciskany sok z cytryny
  • 2-3 daktyle BIO
  • porcja pasty dr Budwig wykonana wg przepisu wyżej
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • witamina D3 w kroplach (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki Przysmaku śniadaniowego Primanatura lub mielonego na świeżo siemienia lnianego ekologicznego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj owoce i bakalie (pomarańczę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, a następnie pokrój drobniej i skrop sokiem z cytryny, a daktyle wypestkuj i pokrój)
  2. Do pasty dr Budwig wmieszaj miód, witaminę D3 i utartą skórkę pomarańczy.
  3. Wsyp Przysmak lub zmielone na świeżo siemię do miseczki.
  4. Wyłóż skropione sokiem z cytryny kawałki pomarańczy.
  5. Wyłóż pastę.
  6. Udekoruj daktylami i ewentuanie kawałkami owoców.
  7. Od razu zajadaj.
    Smacznego!
    *możesz wcześniej zblendować daktyle z pastą dr Budwig

Tutaj Zobaczysz oryginalne śniadaniowe przepisy dr Budwig

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-