Ranking owoców z największą ilością polifenoli

owoce z największą iloscią polifenoli

Kolorowe owoce są bogatym źródłem antychorobowych polifenoli. W związku z tym, przy ich pomocy można szybko „uzdrowić” codzienną dietę. Które z kolorowych owoców są najcenniejszym źródłem polifenoli? W tym artykule znajdziesz ranking przedstawiający ilość polifenoli w 15 kolorowych owocach. Z jego pomocą łatwo znajdziesz odpowiedź na pytanie, po które owoce sięgać, gdy stan zdrowia wymaga silnego polifenolowego wsparcia.

Ranking owoców pod kątem zawartości polifenoli

Biorąc pod uwagę największą zawartość polifenoli, w rankingu przodują czarny bez i aronia:

MiejsceOwocŚrednia ilość polifenoli w 100 g owocu
1Czarny bez1950 mg
2Aronia1752 mg
3Czarna porzeczka820 mg
4Borówka brusznica 652 mg
5Czarna jeżyna 569 mg
6Borówka czarna
(czarna jagoda)
525 mg
7Agrest 470 mg
8Czerwona porzeczka 448 mg
9Wiśnia352 mg
10Żurawina315 mg
11Truskawka289 mg
12Pomarańcza278 mg
13Czarne winogrona184 mg
14Zielone winogrona121 mg
15Cytryna59 mg
źródło danych o zawartości polifenoli: https://phenol-explorer.eu/

Ważna uwaga o różnorodności

Nie gardź owocami z dalszych miejsc, ani tymi, których w rankingu nie ma!

Po pierwsze dlatego, że nie wszystkie owoce zostały uwzględnione w zestawieniu.

Po drugie dlatego, że ranking powstał w oparciu o badanie wyłącznie znanych dziś polifenoli. A przecież naukowcy wciąż odkrywają nowe.

Po trzecie dlatego, że nie tylko polifenole decydują o prozdrowotnej mocy kolorowych owoców.

Na przykład, gdyby owoce z tego rankingu rozpatrywać pod kątem najwyższej zawartości witaminy C , wówczas na pierwszym miejscu znalazłaby się czarna porzeczka (181 mg witaminy C na 100 g źródło, a czarny bez (36 mg witaminy C na 100 g źródło) wylądowałby daleko za cytryną (91 mg witaminy C na 100 g wliczając zawartość witaminy zarówno w miąższu cytryny, jak i w skórce źródło).

Zatem, nawet, jeśli któryś z owoców, jak winogrona, uplasował się w polifenolowym rankingu poza pierwszą dziesiątką, to nie znaczy wcale, że jest on niewiele wart. Absolutnie, nie! W każdym ze świeżych, ekologicznych owoców znajduje się potężny zestaw bioaktywnych składników.

Dla przykładu w winogronach* upakowane są:

  • kwasy fenolowe (elagowy, galusowy, hydroksycynamomonowy),
  • flawonole (kwercetyna, kemferol),
  • stilbeny (resveratrol),
  • flawanole (katechina, epikatechina),
  • antocyjany (malwidyna)
    i wiele, wiele innych.
    Nie wszystkie jeszcze odkryte 🙂

Poza tym trzeba wiedzieć, że każdy z owoców ma swoje „moce specjalne”, np.

  • winogrona mają zdolność do hamowania agregacji płytek krwi, dzięki czemu wspierają układ krążenia i chronią przed zawałem,
  • wiśnie zawierają sporo melatoniny, a zatem mogą pomagać z bezsennością,
  • żurawina wypłukuje drogi moczowe z bakterii, w związku z czym wspomaga osoby z chorobami nerek i pęcherza moczowego
  • czarna jagoda usprawnia pracę mózgu, więc warto przy jej pomocy wzmacniać pamięć zarówno osób starszych, jak i dzieci,
  • cytryna i pomarańcza mają sporo enzymów białkowych, więc mogą być wsparciem w problemach trawiennych.

Jedzenie różnych owoców każdego dnia (także tych z końcowych miejsc polifenolowego rankingu!) jest ogromnie ważne dla zdrowia.

Ostatecznie, to właśnie różnorodność jest najlepszym wyborem dietetycznym. Bo tylko różnorodność pozwala na dostarczenie najszerszego spektrum fitamin, witamin, minerałów i enzymów. A im szersze spektrum, tym więcej zdrowia.

A zatem na koniec podkreślę raz jeszcze, żeby absolutnie nie bagatelizować żadnych kolorowych owoców. Ani z końca rankingu, ani spoza rankingu. Wszystkie świeże, dojrzałe owoce zawierają mnóstwo super zdrowych fitamin, witamin i innych składników o silnym prozdrowotnym potencjale, w tym antyrakowym i antyzawałowym. Jeśli np. interesują Cię owoce o największej zawartości enzymów białkowych, ich ranking znajdziesz we wpisie: 11 owoców świata, które najlepiej wspierają trawienie białek.

*Uwaga o pestycydach

Wiele owoców, w tym winogrona i truskawki, są dziś uprawiane z gigantyczną ilością pestycydów. Miej to na uwadze i wybieraj owoce ekologiczne, wolne od toksycznych pestycydów. W rozeznaniu się, które owoce są najbardziej pryskane pomoże Ci zapoznanie się z artykułem: Warzywa i owoce a pestycydy czyli czysta „15”kontra parszywa „12”

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright Primanatura Piotr Podermański 2024-