Przepis II – na wino z kwiatów czarnego bzu Z DROŻDŻAMI

To wino można pić w znacznie większych ilościach niż wino z przepisu I, dlatego podaję je tym razem na balon aż 34 l. Taką ilość tego wina zrobiłam w zeszłym roku :). Przepis różni się w zasadzie tylko dodaniem drożdży winiarskich. Użyłam też nieco więcej kwiatów. Wino nadal jest wyjątkowo smaczne, ale drożdże winiarskie sprawiają, że smak wina nie jest już tak intensywny. Jest bardziej kwiatowo-ziołowy, niż tylko kwiatowy. 

Przepis oparłam na oryginalnym przepisie pani Krystyny, który znalazłam tutaj: https://www.winiarze.pl/artykuly/wina/wino-z-kwiatow-czarnego-bzu (link nie jest już dostępny)

Składniki na ok. 34 litry wina:

  • min. 200 baldachów kwiatów, ja dałam ok. 250, co dało 870 g
  • 3 litry wody na syrop
  • 10 kg cukru na syrop
  • 10 wyszorowanych cytryn BIO
  • 3 wyszorowane limonki, najlepiej BIO
  • wrząca woda w ilości do uzupełnienia docelowego balona (34 l)
  • 15 g kwasów owocowych winiarskich
  • drożdże winiarskie uniwersalne
  • pożywka do drożdży

Wykonanie:

  1. Zebrane kwiaty przygotować zgodnie z zaleceniem: jak.
  2. W minimum 12-litrowym garnku zrobić syrop: zagotować 3 litry wody i rozpuścić w niej 12 kg cukru.
  3. Do ostudzonego syropu wrzucić całe baldachy i wymieszać.
  4. Cytryny pokroić w plasterki i dodać do syropu. Wymieszać.
    Zwrócić uwagę, aby wszystkie kwiaty zostały „polukrowane”, aby uniknąć ryzyka pleśni.
  5. Odstawić garnek z syropem na 2-3 dni w chłodne miejsce.
  6. Odcedzić syrop przez durszlak.
  7. Pozostałe na durszlaku „olukrowane” kwiaty odcisnąć i przelać wrzącą wodą w ilości takiej, aby po ostudzeniu, a następnie polączeniu z syropem zmieściła się w dymionie 34 l.
    Uwaga! Nie wyrzucaj kwiatów. Możesz ich użyć do wykonania aromatycznej nalewki z kwiatów czarnego bzu „z odzysku”. Woda nie wyciągnęła z nich bowiem wszystkich ukrytych skarbów. Alkohol ma moc wydobycia z roślin wielu prozdrowotnych substancji..
  8. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Dodać 15 g kwasów owocowych winiarskich, drożdże winiarskie i pożywkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. Przelać do wymytego i odkażonego dymiona, a następnie zakorkować go z rurką fermentacyjną.
  11. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 6 tygodni burzliwej fermentacji.
  12. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, młode wino zlać znad osadu drożdżowego.
  13. Dymion wymyć i odkazić.
  14. Zlane wino ponownie wlać do dymiona i pozostawić na kolejne tygodnie (około 8-12, czyli 2-3 miesiące) do miejsca chłodniejszego, ok. 15 stopni, np. piwnica.
  15. Po zakończonej fermentacji, zabutelkować.

Uwaga! Należy bardzo dbać o czystość naczyń i akcesoriów winiarskich. Początkujący winiarze powinni zaznajomić się z podstawowymi zasadami robienia win domowych. Polecam forum wino.org.pl.