Deserowa nalewka z kwiatów czarnego bzu

data publikacji:

ostatnia edycja:

Przepis oparłam na oryginalnym przepisie z bloga: pracownianalewek.blogspot.com

Składniki:

  • ok. 30 kwiatów czarnego bzu (całe baldachy), co daje ok. 100 g
  • 2 duże, wyszorowane cytryny do syropu
  • 0,5 litra wody
  • 300 g cukru (lub 200 ml miodu, w przypadku diety dr Budwig)
  • 1-1,5 duże cytryny do wyciśnięcia soku
  • 0,5 litra spirytusu

Wykonanie:

  1. Zebrać i przygotować kwiaty zgodnie z zaleceniem: jak.
  2. Wodę przegotować.
  3. Z wody i cukru (lub miodu) zrobić syrop. W przypadku miodu, rozpuścić go w ostudzonej do ok. 40 stopni wodzie, by zachować jak najwięcej wartości odżywczych.
  4. Umyte 2 cytryny pokroić w plasterki.
  5. W szklanym słoju układać warstwami  kwiaty czarnego bzu i plastry cytryn.
  6. Zalać przestudzonym syropem i przykryć słoik gazą.
  7. Odstawić na 7 dni w słoneczne miejsce, codziennie mieszając drewnianą łyżką, by uniknąć fermentacji.
  8. Po tygodniu zlać nastaw, filtrując go przez gazę.
  9. Połączyć nastaw ze spirytusem i dodać sok wyciśnięty z 1 – 1,5 dużej cytryny.
  10. Zamknąć szczelnie słoik,
  11. Odstawić na 3 miesiące do wytrawiania.
  12. Zabutelkować.