Łatwiej zdrowieć nie siusiając pestycydami

data publikacji:

ostatnia edycja:

Czy wiesz, że po każdej szklance „zdrowej” zielonej herbaty nieekologicznej najprawdopodobniej siusiasz glifosatem i pewnie kilkoma innymi pestycydami? Podobnie, po „zdrowej”, ale nieekologicznej owsiance na śniadanie… Znów siusiasz glifosatem i Bóg wie jeszcze czym… Gdybyś jednak przeszedł na żywność EKO, pestycydów w moczu byłoby 10 x mniej! To ważne dla wszystkich, którzy chcą być zdrowi i wolni od raka, Alzheimera, autyzmu i innych neurodegeneracji oraz wszelkich innych degeneracji związanych z naszym współczesnym trybem życia.

Żywność konwencjonalna jest dziś nafaszerowana rozmaitymi pestycydami

Żywność konwencjonalna (czyli nie ekologiczna) niesie dziś ogromne zagrożenie zdrowotne, produkuje się ją intensywnie z wykorzystaniem kolosalnych ilości różnorodnej chemii, czasem nawet nielegalnej (problem z żywnoscią importowaną).

Chociażby taka herbata NIE ekologiczna

Czy wiesz, że pijąc herbatę nieekologiczną siusiasz glifosatem???

Bo to właśnie tym pestycydem nagminnie pryska się plantacje herbaty… Ale nie tylko. Okazuje się, że herbata nieekologiczna to istny rezerwuar mega toksyn:

„CBC News w Kanadzie przeprowadziło  dochodzenie  w celu przetestowania poziomu pestycydów w niektórych markach herbaty w supermarketach. Odkryli, że ponad połowa wszystkich testowanych herbat miała poziomy pozostałości pestycydów, które przekraczały legalnie dopuszczalne poziomy. W ośmiu z 10 testowanych herbat znaleziono wiele różnych substancji chemicznych – a jedna zawierała ponad 22 różne rodzaje pestycydów chemicznych.” (źródło)

„Ile pozostałości pestycydów znajduje się w Twojej diecie?”

To zależy od tego, co jesz – i jak jest to wyhodowane”-odpowiada dr Cynthia Curl – specjalistka, która od ponad 20 lat zajmuje się problemem narażenia ludzi na pestycydy rolnicze. (źródło)

W swojej publikacji odnosi się do badania opublikowanego 9 lutego 2022 (źródło), które – miejmy nadzieję – przełamie dotychczasową bierność nauki w tolerowaniu, tego co się od lat dzieje z pestycydami w żywności.

Przełomowe badanie porównujące wpływ żywności ekologicznej i konwencjonalnej na poziom pestycydów w moczu

W badaniu tym (źródło) międzynarodowy zespół naukowców (zaangażowani byli też i Polacy z PAN – Polskiej Akademii Nauk) porównał 2 rzeczy:

  1. ilość pestycydów wydalanych z moczem po przejściu na dietę śródziemnomorską (uważaną za bardzo zdrową ze względu na dużą ilość warzyw i owoców), ale w rozbiciu na: żywność konwencjonalna kontra żywność ekologiczna
  2. ilość pestycydów wydalanych z moczem przez osoby jedzące tylko żywność konwencjonalną, ale w rozbiciu na różne diety: typowa zachodnia (uważana za mało zdrową ze względu na małą ilość owoców i warzyw) kontra dieta śródziemnomorska

I co się okazało?

1. Jedząc dietę śródziemnomorską EKO mamy ponad 10 razy mniej pestycydów w moczu

W moczu osób jedzących żywność ekologiczną w ramach diety śróziemnomorskiej znalazło się tylko 17 mikrogramów (mcg) pestycydów na dzień! Natomiast u jedzących konwencjonalną żywność było aż 180 mikrogramów pestycydów każdego dnia.

Czyli w moczu osób jedzących żywność EKO pojawiło się o 91% mniej pestycydów !

A co to oznacza?

To niezbity dowód, że:

  • żywność ekologiczna zawiera znacznie mniej pestycydów
    a skoro tak, to:
  • dużo mniejsze jest ryzyko niekorzystnej dla zdrowia addycji i synergii kilku różnych pestycydów,
  • dużo mniej też pestycydów odkłada się w Twoim ciele, by powodować odłożone w czasie problemy, o których możesz przeczytać tutaj: Pestycydy mogą powodować dziesiątki chorób degeneracyjnych.

2. Wzbogacając mało zdrową zachodnią dietę o konwencjonalne warzywa i owoce (co się aktualnie zaleca) ilość pestycydów w moczu wzrasta o 20 %!

Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców w diecie dziennie uważa się obecnie za bardzo zdrowe. Niemniej, omawiane badanie pokazało, że: jeśli jemy tylko żywność konwencjonalną (nie ekologiczną), to potencjalnie bardziej zdrowa dieta śródziemnomorska dostarczy nam więcej toksycznych pestycydów niż przeciętna dieta zachodnia, postrzegana jako mniej zdrowa, bo uboga w owoce i warzywa!

W moczu osób na „amerykańskiej diecie” konwencjonalnej wykryto „tylko” 149 mcg pestycydów dziennie, podczas gdy u osób na diecie śródziemnomorskiej konwencjonalnej, było to aż 180 mcg.

Stąd pojawia się paradoks:

Zdrowe owoce i warzywa nie zawsze są zdrowe!

Konwencjonalnie uprawiane warzywa i owoce są w większosci nafaszerowane szkodliwą chemią. Dlatego, gdy sięgasz po owoce i warzywa dla zdrowia, sięgaj przede wszystkim po ekologiczne!

Zobacz „ranking” zatrucia pestycydami dla konwencjonaknych warzyw i owoców i omijaj szerokim łukiem te z „parszywej dwunastki”!

Warzywa i owoce a pestycydy czyli czysta ?15? kontra parszywa ?12?