Dieta dr Budwig – przepisy na dania obiadowe cz.1

Uwaga! 
Przed daniem obiadowym podajemy sałatkę, a po daniu obiadowym – deser.
 
Do każdego z przedstawionych niżej dań można podać porcję pasty dr Budwig, albo w postaci nieprzyprawionej ( a la śmietana) lub przyprawionej (np. jako sos czosnkowy). Podanie sosu modyfikuje smak potrawy i urozmaica codzienne menu.

 

Pożywna zupa warzywna – wersja bez pomidorów

Składniki na ok. 2 porcje:

  • parę warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • łyżka drożdży liofilizowanych
  • zioła do przyprawienia: majeranek, szałwia
  • sól ziołowa i pierz do smaku
  • 2 łyżki oleoloxu
  • mała ilość wody (na tyle, aby warzywa były zanurzone, a zupa po zmiksowaniu gęsta)

Warzywa wyszorować, pociąć na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą.  Dodać soczewicę i zioła. Gotować na wolnym (to ważne!*) ogniu ok. 15 minut .  Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerze po ok. 1,5 szklanki zupy. Doprawić na talerzu solą ziołową oraz łyżką oleoloxu.

Pożywna zupa warzywna – wersja z pomidorami

Składniki na ok. 2 porcje:

  • parę warzyw,  np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 duży pomidor lub łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka drożdży liofilizowanych
  • zioła do przyprawienia: wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, bazylia
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleoloxu
  • mała ilość wody (na tyle, aby warzywa były zanurzone, a zupa po zmiksowaniu gęsta)

Warzywa (za wyjątkiem pomidora) wyszorować, pociąć na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą.  Dodać soczewicę i zioła. Gotować na wolnym ogniu (to ważne!*) ok. 15 minut. Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować z pomidorem lub przecierem. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerze po ok. 1,5 szklanki zupy. Doprawić na talerzu solą ziołową oraz łyżką oleoloxu.

Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą

Składniki na ok. 2 porcje:

  • ok. średnich 6 ziemniaków
  • wiązka szpinaku lub pokrzywy
  • 4 łyżki oleoloxu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cytryny
  • sól ziołowa i pieprz do smaku

Ziemniaki wyszorować, nie obierać, ugotować na parze. Na patelni rozpuścić przez 1 minutę oleolox (uważać, żeby nie dymił),  dodać wyciśnięte ząbki czosnku i przez minutkę przyszklić,  po czym dorzucić ziemniaki pokrojone w grube plastry i wmieszać surowe liście  szpinaku lub pokrzywy. Rozdzielić danie na 2 talerze. Skropić cytryną. Dodać sól i pieprz do smaku.

Brązowy ryż z kalafiorem lub brukselką

Składniki na ok. 2 porcje:

  • szklanka ryżu brązowego
  • 2 szklanki przekrojonych na pół brukselek lub 2 szklanki różyczek kalafiora
  • łyżka oleju kokosowego
  • zioła do przyprawienia: ząbek czosnku, szczypta pieprzu cayenne, łyżka majeranku,
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleoloxu
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
W rondlu przez minutkę rozpuścić olej kokosowy, po czym dodać ząbek czosnku i szczyptę pierzu cayenne i podszklić przez minutkę. Wsypać ryż, wymieszać z olejem, po czym dolać 2 szklanki wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 minut, aż do wchłonięcia wody (moze byc konieczne dolanie wody, jesli ryz nie zdąży zmieknąć).  Warzywa ugotować na parze przez ok. 15 minut.

Gdy ryż i warzywa będą gotowe,  na dużej patelni lub w rondlu rozpuścić oleolox. Dodać majeranek i sos sojowy, po czym wmieszać warzywa i ryż. Rozdzielić danie na 2 talerze. Dodać sól i pieprz do smaku.

Kaszo-ryż z soczewicą

Składniki na ok. 2 porcje:

  • pół szklanki ryżu brązowego
  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • pół szklanki soczewicy czarnej
  • zioła do przyprawienia: łyżka majeranku, łyżka drożdży liofilizowanych, szczypta pieprzu cayenne,
  • 4 łyżki oleoloxu
  • sok z pół cytryny
  • sól ziołowa i pieprz do smaku

Ryż i soczewicę zalać 2 szklankami wrzącej wody i gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dosypać kaszę. Dolać  szklankę wrzącej wody, dodać majeranek. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 min (do miękkości wszystkich składników). Dodać oleolox, sok z cytryny i szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszać. Na talerze nałożyć po ok. 1,5 szklanki potrawy. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pasty.

 

* Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, warzywa gotujemy jak najkrócej oraz na jak najmniejszym ogniu. (gotowanie na wolnym ogniu zapobiega pękaniu ścianek komórkowych warzyw).

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy do zastosowania w diecie dr Budwig i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Dieta dr Budwig – przepisy na dania obiadowe cz.1

  1. przepis na naleśniki pisze:

    Twoja zupa zapowiada się pysznie, bardzo fajny przepis :)

  2. mala pisze:

    Ciekawa wydaje sie byc ta dieta wiec zastanawiam sie jak by to bylo przy tluszczakach.Czy tez by byla skuteczna.Moze by zaryzykowac i wyprubowac zanim dam sie pokroic.mam ich bardzo duzo na udach,cos ponad 30 roznej wielkosci.iekawa jestem czy ktos juz zastosowal ja w leczeniu tluszczakow?

  3. Ela pisze:

    czy podczas chemioterapi mogę jeść pastę budwigową, bez spożywania siemienia lnianego?

  4. Gosia pisze:

    Witam, mieszkam w Australii i mam kilka pytan, po pierwsze co to sa drozdze liofilizowane?
    po drugie czy bezpieczne jest stosowanie np soku z papai z dodatkiem siemienia lnianego np przy cukrzycy typu drugiego?
    bede bardzo wdzieczna za odpowiedz
    pozdrawiam

    • Anonim pisze:

      co to sa drozdze liofilizowane?
      liofilizowane znaczy suszone
      drożdże piekarnicze to grzyby dodawane do ciasta żeby wyrosło
      drożdże browarnicze to grzyby używane przy produkcji piwa

    • Ewa pisze:

      Nie wiem jak się nazywają, ale czy możesz kilka słów napisać do mnie jak Ci się żyje w Australii? zawsze marzyłam żeby tam pomieszkać, pozdrawiam seredecznie i dziękuję z góry za odp.
      EWa

  5. Ela pisze:

    choruje na raka jelita grubego z przerzutami do węzłów chłonnych i jajników jestem już po operacji i wycięciu okrężnicy (połowe jelita grubego i 40cm jelita cienkiego) oraz obu jajników opracje miałam w grudniu obecnie biorę chemie. Czy mogę stosować jednocześnie dietę dr Budwig? od tygodnia jem pastę budwigową

    • Michał pisze:

      Cześć, przeczytałem to na jakiejś stronce : „Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.”

    • Jola pisze:

      Witam, ja stosowałam dietę podczas chemioterapi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *