Dieta dr Budwig – przepis na pastę dr Budwig czyli budwigowy olej z twarogiem

Pasta jest podstawowym elementem leczniczym diety dr Budwig.  Dostarcza do organizmu zarówno niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3, jak i niezbędne aminokwasy, w tym cysteinę (prekursor glutationu). Ma postać emulsji, dzięki czemu wszystkie kluczowe dla zdrowia składniki wchłaniają się bardzo efektywnie.

Dodaje się ją zarówno do śniadaniowego musli, jak i dań obiadowych i kolacyjnych.  Nam najwygodniej jest przyrządzić od razu całodzienną porcję pasty rano, przy okazji przygotowywania musli na śniadanie. Niewykorzystaną w trakcie śniadania pastę  przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce i dodajemy do kolejnych dań w trakcie dnia, przy czym modyfikujemy jej smak w zależności od potrzeby (tworząc w ten sposób sosy do sałatek lub deserów). Zaznaczam jednak, że w przypadku osób bardzo ciężko chorych powinno się przestrzegać dokładnie zaleceń dr Budwig, tzn. przyrządzać pastę za każdym razem na świeżo.

Pasta – podstawowy przepis

Składniki:

Uwaga: sklepowy nabiał powinien być chudy, najlepiej 0%. Wszystkie składniki powinny pochodzić z ekologicznych upraw lub hodowli.

  • odpowiednia ilość łyżek oleju lnianego
  • taka sama ilość  łyżek mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu
  • ok. 3 x więcej łyżek białego twarogu niż oleju
  • 1-2 łyżeczki miodu (naturalnego, nie podgrzewanego)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki miksuje się w mikserem elektrycznym (lub w blenderze), przy czym ser najlepiej dodawać stopniowo już po uprzednim zmieszaniu oleju z maślanką (mlekiem, kefirem lub jogurtem) i miodem. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy kremową jednolitą konsystencję, a oka oleju nie będą widoczne. Czasem wystarczy nawet pół minuty (czas zależy od konsystencji sera, a także parametrów blendera).

Pasta może mieć konsystencję lekkiego kremu (porównywalnie do śmietany) lub smarowidła (porównywalnie do twarożku, smarowidła). Konsystencja ta zależy nie tylko od tego, ile sera dodamy do pasty, ale także od dodatków: wszelkie soki, np. sok z cytryny wyraźnie rozrzedzają pastę.

Przykładowe proporcje oleju i serka pasty :

  • porcja z 6 łyżek oleju, czyli pasta na cały dzień

– 6 łyżek stołowych oleju lnianego (6 łyzek oleju to 90 ml)
– ok. 100 ml  jogurtu naturalnego  lub maślanki, albo kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji
– 20 dkg (to ok. 200 ml) chudego białego twarogu
– 2 łyżeczki miodu.

  • porcja z 3 łyżek oleju, jako pasta wykonywana na świeżo do śniadaniowego muesli (oryginalny przepis dr Budwig)

– 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to 45 ml)
– 2 łyżki mleka
– 10 dkg (to ok. 100 ml) chudego białego twarogu
– łyżeczka miodu.

  • porcja z 3 łyżek oleju, jako wykonywana na świeżo pasta majonezowa – podstawa do sosów obiadowo-kolacyjnych (oryginalny przepis dr Budwig)

– 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to 45 ml)
– 3 łyżki mleka
– 3 łyżki chudego białego twarogu
– 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
i/lub
– 2 łyżki octu winnego jabłkowego
– 1 łyżka musztardy
– pół łyżeczki soli ziołowej

Wskazówki dodatkowe

Po zmiksowaniu podstawowych składników pastę można doprawiać na rozmaite sposoby.

Do potraw obiadowo-kolacyjnych: solą, pierzem, świeżymi ziołami, drobno posiekanymi warzywami. Dr Budwig szczególnie polecała pietruszkę, szczypiorek, majeranek, koper, estragon, lubczyk,  czosnek, paprykę, cebulę. Do przyprawiania pasty wykorzystywała także sos sojowy i musztardę.

Do śniadaniowego musli:  zmiksowanie pasty z bananem i słodkim jabłkiem daje pyszny i pożywny jogurt, z którym możemy zjeść śniadaniową porcję siemienia lnianego. Można też miksować pastę z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze po uprzednim zemulgowaniu oleju z serem.

W towarzystwie ziemniaków i kasz nawet nieprzyprawiona pasta „podstawowa” smakuje doskonale, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to nie tylko smaczne urozmaicenie codziennego menu, ale i wsparcie lecznicze. Wyjątkowo smakuje pasta z wyciśniętym ząbkiem czosnkiem i utartymi zielonymi ogórkami. Można ją podać jako sos  do sałatek lub porcji ziemniaków w mundurkach. Alternatywą może być pikantna pasta czosnkowa z dodatkiem 2 łyżek utartego twardego żółtego sera (np. parmezanu lub koziego sera) i łyżki majeranku.

Dodatki do pasty należy dodawać bezpośrednio przed spożyciem*, a pastę przechowywać w lodówce niczym nie przyprawioną.

*Wyjątkowo czosnek warto rozgnieść nieco wcześniej i dopiero po ok. 15 minutach dodać do pasty.

Istotne uwagi

Osoba chora przewlekle powinna w sumie zjeść w ciągu dnia pastę z 6 łyżek oleju lnianego w 2 porcjach:

  • najpierw pastę z 3 łyzek podczas śniadaniowego muesli,
  • potem pastę z 3 łyzek w postaci sosu do obiadu lub kolacji.

Jeśli ze względu na stan zdrowia konieczne jest dodanie dodatkowych 2-3 łyżek oleju dziennie, najlepiej zjeść tę dodatkową porcję pasty w kolejnym, trzecim posiłku.

Uwaga: osoby z chorą wątrobą i innymi problemami układu pokarmowego do takiej ilości muszą dochodzić stopniowo! Zobacz: okres przejściowy.

Po 1-2 miesiącach stosowania tak dużych dawek terapeutycznych należy stopniowo  zmniejszyć ilość łyżek, np. przez następne 3-6 miesięcy robić pastę z 4-5 łyżek oleju, a przez następne lata z 2-3 łyżek oleju. Każdy powinien bardzo uważnie obserwować swoje reakcje, tak aby najlepiej dopasować dawkę oleju do potrzeb swojego organizmu. Oficjalnie przyjmuje się, że zdrowa osoba dorosła ważąca ok. 50 kg potrzebuje tyle kwasów Omega-3 codziennie, ile zawierają 1-2 łyżki oleju lnianego. Proszę pamiętać, że osoba chora na raka zostaje uznana za zdrową dopiero po 5 latach od ustąpienia wszystkich objawów choroby.

1 łyżka oleju lnianego (15 ml) zawiera ok. 7 gram kwasu alfa-linolenowego ALA oraz 130 kalorii.

Ten wpis został opublikowany w kategorii O składnikach diety dr Budwig, Przepisy do zastosowania w diecie dr Budwig, tłuszcze są ważne i ważniejsze czyli Omega-3-6-9 i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

61 odpowiedzi na „Dieta dr Budwig – przepis na pastę dr Budwig czyli budwigowy olej z twarogiem

  1. Marta pisze:

    Dzień dobry.

    Czy twaróg można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem, czyli zamiast twarogu zmiksować szklankę jogurtu z olejem lnianym i taki płyn pić. czy będzie miał on takie same właściwości lecznicze co pasta?

  2. bogumia19 pisze:

    Czy mozna stosowac w diecie mieso i rybe?

  3. Bogna pisze:

    Czy w tej diecie mozna stosowac rybe i mieso?

  4. Sylwia pisze:

    Bardzo proszę o poradę czy można do pasty użyć sera wcześniej zamrożonego? Mieszkam w uk, tu nie ma mozliwości zakupu takiego twarogu, chciałabym zamówić online kilka kilogramów z Polski i zamrozić.

  5. Paulina pisze:

    WItam serdecznie, nie znalazłam jeszcze w liscie odpowiedzi od Pani Alicji na żadne z pytań o nietolerancję bialka krowiego, czym zastapić twaróg w twakim momencie? Czy avocado to dobry pomysł?

  6. z pisze:

    Leczę nowotwór dietą Budwig. Czy ser twarogowy w paście z sera i oleju mogę częściowo zamienić na miód? Jakie stosować proporcje w ramach leczenia?

    • Janusz pisze:

      Nie wolno w żadnej postaci dodawać cukru choremu na nowotwór( obojętnie jaki nowotwór). Miód zawiera około 95% cukru. Wszelkie i wszystkie jądra komórek nowotworowych odżywiają się w 100% cukrem. Chory na nowotwór( czego lekarze i onkolodzy, albo nie wiedzą, albo ignorują pacjentów, których traktują przedmiotowo) w żadnej postaci nie może spożywać cukru zawartego w owocach, niektórych warzywach( buraki) produktach mleko-pochodnych( mleko jest absolutnie wykluczone z diety w takim samym stopniu , co wszelkie zboża, w tym również wszystkie kasze). Dozwolone są tylko warzywa, ryby, białko jajka i idealnie chude mięso gotowane w małych ilościach( wieprzowina absolutnie niedozwolona) oraz tylko woda alkaliczna, herbata czerwona, zielona i biała( czarne herbaty oraz wszelkie kawy naturalne i zbożowe WYKLUCZONE.

      • Alicja (Primanatura) pisze:

        Panie Januszu, absolutnie się z Panem zgadzam, że cukier jest bezwzględnie zakazany w diecie chorego na nowotwory, dlatego jest zakazany w diecie dr Budwig, ale nie zgadzam co do innych kwestii. Miód został przez dr Budwig ustanowiony jako naturalny, funkcjonalny „dosładzacz” nie tylko dla pozostawienia choremu odrobiny radości (co bardzo ważne i nie wolno tego bagatelizować !), ale i z powodu konkretnych „chemicznych” korzyści. Miód JEST leczniczy i mądre systemy ziołolecznictwa wiedzą to już od dawna, choć nauka rozpoznaje ten fakt dopiero teraz: „Honey as a Potential Natural Anticancer Agent: A Review of Its Mechanisms” (Miód jako potencjalny naturalny środek przeciwnowotworowy: przegląd mechanizmów działania).

        Cukier jest bardzo szkodliwy, jeżeli dostarczamy go organizmowi w postaci izolowanej, tak jak ma to miejsce w przypadku białego cukru, którym słodzimy potrawy i napoje. Gdy jednak komponujemy posiłki osoby chorej, moim zdaniem nie powinniśmy eliminować z diety produktów naturalnie zawierających cukier, jeśli są bardzo cenne odżywczo i pożądane w diecie chorego. Tak jest na przykład z owocami: papają, ananasem, pomarańczą oraz mega słodkim burakiem. Ze względu na cukier należy je spożywać z umiarem, ale absolutnie nie unikać, bo ilość „dobra”, które niesie ich chemia, nie jest łatwo zastąpić innym produktem lub suplementem diety.

        A co do Pana rekomendacji „jajeczno-mięsnej”: w diecie dr Budwig zarówno jajka, jak i ryby i mięso są zakazane dla osób chorych. Już w latach 50-tych, gdy dr Budwig precyzowała zasady swojej diety, pokarmy te były przedmiotem wielkiego skażenia substancjami chemicznymi stosowanymi w czasie hodowli. Dziś sytuacja znacznie pogorszyłą się. Gorąco namawiam do obejrzenia wstrząsającego dokumentu: „?Ryba czy tylko filet?? Ten film dokumentalny powinni zobaczyć szczególnie ci, którzy odrzucają olej lniany, bo ufają reklamom, że to właśnie ryby dostarczają najzdrowszych Omega-3… Niestety nie w naszych czasach:(

  7. z pisze:

    Mam pytanie o pastę z olejem lnianym. Mam nowotwór. Jestem na diecie niskobiałkowej. Leczę się dietą Budwig. Czy ser twarogowy mogę częściowo zamienić na potarkowane jabłko? Czy na 60 g/65 ml oleju lnianego wystarczy 30 g sera twarogowego, gdy dodam potarkowane jabłko około 100 g w sensie skuteczności leczenia olejem lnianym/pastą?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Nie, nie wystarczy. Aby uzyskać rozpuszczalną w wodzie emulsję białkową tłuszczową o konsystencji przypominającej śmietanę, potrzebne jest białko i tłuszcz. Dlatego najlepsza proporcja białka do tłuszczu to:
      2-3 cześci białka na 1 cz. tłuszczu.
      Może to być oczywiście białko z roślin strączkowych, np. tofu lub groszek zielony. Proszę zerknąć tutaj na zalecane proporcje: http://www.primanatura.pl/dieta-dr-budwig-pasta-dr-budwig-czyli-budwigowy-olej-z-twarogiem/

      • szymon pisze:

        A które siemię polecała dr. Budwig? Złociste czy brązowe? Gdzieś wyczytałem (https://www.kozlek.pl/Delikatesy-Ekologiczne/Produkty-zbozowe/Ziarna/Bio-Planet-len-zloty-siemie-lniane-BIO-400-g) że len złoty to w istocie prażony len brązowy. Mam nadzieję że to bzdura, bo jej autor zasugerował nawet że lnu brązowego nie można moczyć w wodzie, bo wtedy wyzwalają się nitrylozydy, które rzekomo szkodzą. A tak naprawdę one są pożyteczne. Niedawno jadłem przez dwa tygodnie moczony len miksowany z nabiałem. Teraz idę do pracy więc muszę zamienić nabiał na coś energetycznego. Zamierzam jeść 100 g lnu zblendowanego z 5 bananami. Tylko jaki len radziła dr. Budwig, złoty czy brązowy.. oto jest pytanie.

      • Krzysztof pisze:

        Z tego co pamiętam to dr Budwig wyklucza tofu. „Ulepszenia” diety nie działają. Polecam przeczytanie książki „Dieta dr Joanny Budwig” Lothar’a Hirneise.

        • Alicja (Primanatura) pisze:

          Oczywiście, ze najlepszy jest serek, ale są osoby, które np. ze względów etycznych nie chcą korzystać z nabiału. W takim przypadku konieczne jest znalezienie roślinnego żródła cysteiny i metioniny. Tu nie ma co nie działać. Białko emulguje się z olejem i tyle. Dzięki temu emulsja białkowo-olejowa jest rozpuszczalna w wodzie i łatwo przenika do krwi i limfy, bez konieczności udziału żółci w emulgowaniu oleju w jelitach. I o to chodzi, to nie magia :)

  8. Halinka pisze:

    Czy ten serek musi być miksowany z olejem? nie można połączyć mieszając łyżką czy tam widelcem
    ?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Ani łyżką ani widelcem nie uda się zemulgować twarogu z olejem, a o zemulgowanie tutaj chodzi. W efekcie powinna powstać pasta, która ma konsystencję śmietany. Śmietana jest emulsją.

  9. m pisze:

    Czy zamiast „łyżek mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu” do pasty mogę użyć wody?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Tak, przy czym radzę, aby najpierw rozmieszać wodę ze źródłem białka, jakiego będzie Pani używać do zrobienia pasty (np. tofu, ugotowane strączki), a dopiero do tak przygotowanej mieszaniny dolać odpowiednią ilość oleju i miksować dalej do uzyskania emulsji. Proszę pamiętać, że te ?łyżki mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu? czy też wody w Pani przypadku, nie są kluczowym składnikiem pasty – mają za zadanie „rozwodnić” białko, czyli ułatwić mikserowi zmieszanie twarogu (lub innej formy białka) z olejem.

  10. Anna pisze:

    Gdzie mogę dostać ser odtłuszczony?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Ser odtłuszczony to ser „chudy”, dostępny właściwie w każdym sklepie spożywczym. Do diety leczniczej zaleca się jednak użycie produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Takie produkty są do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Można też nawiązać kontakt bezpośredni z rolnikiem np. znajdując kontakt poprzez stronę jednostki certyfikującej Agro Bio Test: http://www.agrobiotest.pl/strona/index.php?page=nasiklienci_producenci

  11. aneta pisze:

    Dzień dobry mam stwardnienie rozsiane i chce stosować olej lniany z czym ile. Proszę doradzić co mam jesc j

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Pani Aneto, w przypadku stwardnienia rozsianego gorąco polecamy olej lniany. Jeśli czytanie po angielsku nie jest dla Pani problemem, odsyłam do artykułu naukowego, w którym stwierdzono zdecydowanie korzystny wpływ kwasów Omega-3 u pacjentów z SM: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23713615 A co nas wcale nie dziwi, olej lniany okazał się w tym badaniu bardziej efektywny od ryb i suplementów z Omega-3. Suplementy są często produkowane z nieświeżego już oleju (jak nam kiedyś wyjawiła pani technolog, do produkcji suplementów zwykle idzie olej, który się nie sprzedał). Z kolei w przypadku ryb zawsze istnieje spore zagrożenie toksycznymi dodatkami: metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, antybiotykami, którymi faszerowane są ryb hodowlane a nawet pestycydami.
      Wracając do meritum: najlepiej moim zdaniem byłoby, gdyby przez 3 miesiące zmieniła Pani dietę na dietę dr Budwig: Dieta dr Budwig krok po kroku. Jeśli jednak jest to zbyt duże wyzwanie, można zacząć od znacznie prostszej suplementacji: 2 łyżki dziennie świeżego 100% oleju lnianego (najlepiej BIO) lub specjalnej kompozycji BIO oleju lnianego z DHA z alg: Omega-3 DHA. Mam nadzieję, że już po 2-3 miesiącach suplementacji poczuje Pani poprawę w samopoczuciu, czego gorąco życzę!

  12. Justyna pisze:

    Justyna
    Czy można do pasty dodać świeżo zmielone siemię lniane i całość jeść z płatkami zbożowymi jako musli? Czy wtedy zostanie zneutralizowana cyjanogeneza?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Tak, jak najbardziej można. Najlepiej dodać jeszcze do takiej mieszanki świeże owoce. Cyjanogeneza to proces, i jak większośc zjawisk w przyrodzie może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zdrowie. W przypadku stosowania siemienia w diecie dr Budwig, zgodnie z jej zaleceniami, cyjanogeneza jest pod kontrolą i służy zdrowiu :)

  13. aris40 pisze:

    A czy mozna zjadac w calosci ziarna lnu np. Z kefirem lub twarogiem? Pozdrawiam

  14. magda pisze:

    Czy mozna olej miksowac tylko z chudym bialym serem i smarowac nim kanapki na sniadanie i kolacje? czy to nie bedzie lecznicze?

  15. Pytanie za 100 punktów: czy testowano kwestię pasteryzacji mleka, z którego powstał twaróg? Dziś nawet w sklepach ekologicznych zwykle nie ma nabiału z mleka niepasteryzowanego. A pasta z twarogu z mleka pasteryzowanego może nie mieć tak korzystnego oddziaływania.

    Tak samo olej lniany i siemię lniane mogą mieć różne właściwości. Właśnie przeczytałem że „Od czasu odkryć dr Budwig w uprawie lnu zaszły znaczące zmiany. Wyhodowano nowe odmiany lnu niemal całkowicie pozbawione kwasów omega-3 (tzw. niskolinolenowe). Dotyczy to w szczególności taniego ziarna masowo importowanego do Polski najczęściej z Białorusi, Ukrainy i Słowacji (a ostatnio również kanadyjskiego, modyfikowanego genetycznie)”

    • szymon pisze:

      Mam pytanie: czy to co piszesz tyczy się również siemienia lnianego z certyfikatem BIO? Czy nawet ekologiczny len brązowy z Bio Planet jest prawie pozbawiony kwasów omega-3 ? Czy nazwiesz go tanim, jeśli kosztuje około 6 zł za 400 g?

  16. alicja pisze:

    Czy ta dieta moze wyleczyc wzw typu C?

  17. alicja pisze:

    Czy ta dieta moze pomoc/wyleczyc wzw typu C? Czy jest wskazana w przypadku wzw c?

  18. malna pisze:

    Czy w przypadku nietolerancji laktozy można zastąpić ser biały tofu? Czy raczej należy zmniejsyć ilość spożywanego oleju?

  19. Vanda pisze:

    miksujemy wszystkie skladniki razem,az się połączą,a miód mozna sobie odpuścić

  20. Magdalena pisze:

    Witam, czy kolejność w jakiej miksujemy poszczególne składniki jest istotna dla działania leczniczego pasty ? czy koniecznie trzeba na początku miksować olej z jogurtem i miodem i dodawać dopiero potem porcjami ser ? dla mnie osobiście dużo wygodniej i szybciej jest umieścić wszystkie składniki w naczyniu i miksować wszystko jednocześnie. Po drugie, czy miód jest konieczny w celach leczniczych czy smakowych ? obawiam się, że nawet w przypadku miodu ekologicznego pszczoły /szczególnie w zimie / są karmione cukrem… bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam

  21. Ewa pisze:

    Mam to samo – nietolerancja nabiału. Pastę uzywam bez żadnych skutków ubocznych. Twaróg do pasy jest chudy, może dlatego „nie szkodzi”, albo może olej jakoś neutralizuje ? W każdym razie nie mam żadnych sensacji po zjedzeniu pasty, w końcu nie je się jej łyżkami:))

  22. rysiek pisze:

    mam pytanie, jestem uczulony na kazeine w mleku krowim, czy w takim przypadku moge brac paste dr. budwig

  23. robert pisze:

    Witam proszę o jakieś wskazówki w przypadku choroby stwardnienia rozsianego dziękuje

  24. Mathias pisze:

    Dziękuję Pani Alicjo za odpowiedź, właśnie takie ilości twarogu i jogurtu są właściwe dla mojego organizmu i tylko zastanawiałem się czy nie zwiększyć też ilości oleju lnianego przy takich ilościach twarogi i jogurtu, ale skoro Pani twierdzi że składniki nie są konkurencyjne, więc nie będę zwiększał ilości oleju i pozostanę przy 60 mililitrach, czyli sześciu łyżkach stołowych.

  25. Mathias pisze:

    Mam takie pytanie, stosuje do zrobienia pasty następujące ilości składników: Cała kostka chudego twarogu 200 gram, Cały duzy jogurt naturalny 300 gram, jedna łyżeczka miodu, 60 mililitrów oleju lnianego. Oczywiście jestem w stanie to wszystko spożyć zaraz po zrobieniu, ale mam pytanie czy takie ilości twarogu i jogurtu nie „zagłuszą” działania oleju lnianego? Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję.

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      To nie są składniki konkurencyjne. Zbyt duża ilość białka dziennie może jednak działać obciążająco dla organizmu. Pozostaje Panu obserwacja własnego samopoczucia i wyregulowanie diety, tak aby uzyskać maksymalnie pozytywne efekty.

  26. jarosław pisze:

    Bardzo proszę o odpowiedz bo nie moge doczytać.Ile zmielonego siemienia lnianego dziennie ma zjeść osoba chora.Czy do kazdej porcji pasty dodać jakąś ilość ,czy zjadać go niezależnie od tego czy jemy paste?Wydaje mi się ,że nie ma na to jasnego zapisu.Pozdrawiam

  27. Radek pisze:

    Czy do pasty musi być koniecznie twaróg chudy i dlaczego?twaróg robię sam z mleka prosto od krowy więc raczej chudy to on nie jest ale za to ekologiczny do bólu :)

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      Twaróg powinien być chudy, aby białko twarogu bardziej wydajnie mogło emulgować się z olejem lnianym. Twaróg tłusty to już emulsja białka i tłuszczu krowiego. Proponuję nie robić twarogu do diety z nieodtłuszczonego mleka. Wystarczy odstawiać mleko na noc do lodówki, rano zbierać kożuch śmietany i dopiero takie mleko (już w pewnym stopniu odtłuszczone) przerabiać na ser.

  28. mafefka pisze:

    świetne przepisy, super blog. Moje ptanie wynika z racji tego, że jestem witarianką. Czy zamiast białka zwierzęcego można zastosować np. mleko migdałowe lub jakiekolwiek inne ale roslinne? Czy odpowiedniki surowej rzywności mozna stosować w tej kuracji? Chodzi mi o profilaktyke:)

  29. Anna pisze:

    Gdzie w Polsce można kupić Linomel ?

  30. maurycy pisze:

    jest szansa na odpowiedź?

  31. maurycy pisze:

    siemię lniane jest dużo tańsze niż olej z niego, dlatego też dla mnie bardziej ekonomicznie będzie kupować całe ziarna i następnie je mielić na świeżo w młynku do kawy. z czym/ jakim produktem i w jakich proporcjach (ile łyżeczek/łyżek zmielonego siemienia lnianego a ile produktu do zmieszania)najlepiej spożywać siemię lniane? nadmienię iż chodzi o profilaktykę. czy na czczo czy przed posiłkiem czy po? no ale najważniejsze z czym w miarę ogólnie dostępnym?

    • Alicja (Primanatura) pisze:

      W przypadku profilaktyki mielone siemię lniane zupełnie wystarczy, aby podnieść poziom kwasów Omega-3. Najlepiej zjadać go w towarzystwie owoców i chudego jogurtu, w formie pierwszego posiłku (śniadaniowego musli).

      W przypadku diety leczniczej, stosowanie oleju jest nieodzowne. W wyniku mieszania białka i oleju powstaje lecznicza emulsja (pasta dr Budwig).

  32. Zosia pisze:

    Prosze o informacje co do stosowania pasty u dzieci powyzej 1 roku zycia – dzieci zdrowe chodzi mi o wpomaganie ich rozwoju. Prowadze przedszkole i zlobek i generalnie w placowce stosujemy orkisz, wiekszosc potraw robimyw thermomixie staramy sie stosowac zasady montignaca (zasady a nie diete odchudzajaca). Bede bardzo wdzieczna o wszelkie wskazowki np. Czy mozna paste podac dzieciom jako dodatek do nalesnikow lub pancakes na maslance?

    • Primanatura pisze:

      Oczywiście, tak. Przy czym uwaga: dobre kwasy tłuszczowe z pasty dr Budwig nie będą się dobrze przyswajać, jeśli dieta dzieci będzie obfita w inne, niezdrowe tłuszcze. Dlatego naleśniki proponuję smażyć na oleju kokosowym. Olej kokosowy to najlepsze źródło kwasów nasyconych (można je zatem używać do smażenia). Zawarte w nim kwasy tłuszczowe są zdrowe!

      Wracając jednak do pasty: myślę, ze najsmaczniejszą dla dzieci wersją jej podania będą desery owocowe, słodzone miodem lub sokiem winogronowym, w których pasta będzie dodatkiem a la bita śmietana :)

      • Ewa pisze:

        A ja proponuję smażyć naleśniki na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Pankejki też, robię je z mąki pełnej, razowej, wychodzą rewelacyjne:) I nie tłuste!

        • Iza pisze:

          A dlaczego bać się tłuszczu???? Ja proponuję masło klarowane zamiast tłuszczu kokosowego. Jest jeszcze bardziej uniwersalne i nadaje się dla każdej grupy krwi w przeciwieństwie do kokosowego.

          • Joanna pisze:

            A jaka grupa krwi nie powinna używać tłuszcu kokosowego? Niezmiennie przygotowuje na nim naleslniki, mój synek je uwielbia. Pozrawiam.

        • Ola pisze:

          Lepiej dobry tłuszcz. Teflon bardzo niezdrowy.

  33. Sylwia pisze:

    Witam
    Czy wystarczyłoby zmiksowanie oleju lnianego z kefirem, tzn czy działanie byłoby równie skuteczne jak pasty, lub przynajmniej zbliżone ?

    • Primanatura pisze:

      Jeśli ma Pani na uwadze lecznicze ilości oleju (tzn. od 2 łyżek w górę) to szklanka kefiru nie dostarcza wystarczającej ilości cysteiny do związania z olejem, zatem taka mikstura nie będzie tak samo skuteczna, jak pasta, a nawet w przypadku zbyt duzej ilości „niezwiązanego” oleju może za bardzo obciążyć wątrobę . W przypadku zastosowań profilaktycznych, zmieszanie 1 łyżki oleju z kefirem, jogurtem lub maślanką wydaje mi się bardzo praktyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *