Dr Budwig publikowała swoje prace naukowe oraz książki w języku niemieckim. Aktualnie jej cztery książki są dostępne także w języku angielskim.
O diecie dr Budwig piszą też inne osoby. Warto przeczytać np. książkę Udo Erasmusa, który zebrał dotychczasową wiedzę o tłuszczach i ich znaczeniu dla zdrowia człowieka, respektując odkrycia dr Budwig, z którą sam spotkał się i rozmawiał na temat jej diety.
Poniżej lista publikacji.
Jęz. polski
Lothar Hirneise, Dieta dr Joanny Budwig. Podręcznik, wyd. Beata Bączyńska-Marchewicz
Najlepsza do tej pory – rzecowa i praktyczna publikacja na temat zasad i podstaw diety dr Budwig napisana przez Lothara Hirneise, niemieckiego działacza na rzecz popularyzacji diety dr Budwig. W 1997 roku założył stowarzyszenie „Menschen gegen Krebs” (Ludzie przeciwko rakowi). Od 1997 do 2001 roku współpracował z dr Budwig asystując jej przy wydaniu książki „Krebs. Das Problem und die Lösung: Die Dokumentation” oraz w czasie licznych wystąpień publicznych organizowanych przez stowarzuszenie Menschen gegen Krebs na całym świecie , stąd jego wiedza pochodzi wprost od dr Budwig.
Armin Grunewald, Dieta olejowo-białkowa według dr Johanny Budwig, wyd. Instytut Wydawniczy Pax
Książka napisana przez spadkobiercę dr Budwig – dr. Armina Grunewalda nie jest moim zdaniem dobrym źródłem wiedzy dla początkujących. Aby skorzystać z jego wiedzy, trzeba mieć już ugruntowane zasady diety, szczególnie w kwestii sposobu obchodzenia się z olejem lnianym i tego, jakie produkty spożywcze są zakazane w diecie leczniczej. Niektóre wskazówki i przepisy w tej książce mogą bowiem być niewłaściwie zrozumiane i wykonane przez czytelnika, co mogłoby być szkodliwe dla zdrowia, np. podsmażanie na oleju lnianym czy też stosowanie jajek.
Raymond Hilu, Dieta dr Budwig, wyd. D2 System
Książka Raymonda Hilu pełna jest „egocentrycznych” treści i – moim zdaniem – nie wnosi rzetelnych informacji. Dr Hilu prowadzi swoją prywatną klinikę w Hiszpanii, w której stosuje wiele alternatywnych terapii, w tym także diety lecznicze (odżywianie ortomolekularne, medycyna ortomolekularna).
Jęz. angielski
Johanna Budwig, The Oil-Protein Diet Cookbook
(Książka kucharska diety olejowo-białkowej), wyd. Apple Pub Co Ltd (1994)
Cenna książka, która zawiera zwięzły skrót zasad diety dr Budwig oraz proponowane przez nią przepisy na zgodne z dietą, smaczne posiłki. Bardzo pomocna w trakcie stosowania diety, ale nie wystarczająca dla osób poszukujących konkretnych porad, np. odnośnie stosowania olejów ELDI, czy też łaknących uzasadnienia zasad. Prześledzenie wszystkich 166 oryginalnych przepisów opracowanych przez dr Budwig daje możliwość zrozumienia zasad komponowania posiłków w diecie dr Budwig.
Johanna Budwig, Flax Oil As a True Aid Against Arthritis Heart Infarction Cancer and Other Diseases
(Olej lniany jako prawdziwa pomoc przeciw artretyzmowi, zawałowi serca, rakowi i innym chorobom), wyd. Apple Tree Pub Co Ltd (wyd.3, 1994)
Również bardzo cenna publikacja, choć niewielkich rozmiarów. Zawiera 3 wykłady, jakie dr Budwig wygłosiła w latach 60-tych i 70-tych, w których znajdują się teoretyczne podstawy jej diety. Książka po która powinni sięgnąć wszyscy, którzy poszukują szczegółowych odpowiedzi na pytania, typu: „dlaczego ważny jest olej lniany”, „dlaczego ważne jest werandowanie chorego na słońcu” itp.
Johanna Budwig, Cancer – The Problem and the Solution
(Rak – problem i rozwiązanie), wyd. Nexus Gmbh 2008)
Johanna Budwig, The Budwig Cancer & Coronary Heart Disease Prevention Diet: The Revolutionary Diet from Dr. Johanna Budwig, the Woman Who Discovered Omega-3s (Dieta Budwig – profilaktyka raka i choroby niedokrwiennej serca: rewolucyjna dieta dr Budwig, kobiety, która odkryła kwasy Omega-3), wyd. Freedom Press (2010)
William L. Fischer, How to Fight Cancer & Win
(Jak walczyć z rakiem i wygrać), wyd. Agora Health Books (1992)
Autor spotkał się z dr Budwig. Poświęcił jej diecie, aż trzy rozdziały swojej książki. Polecam tę publikację, bo zawiera bardzo dużo cennych informacji.
Udo Erasmus, Fats That Heal, Fats That Kill: The Complete Guide to Fats, Oils, Cholesterol and Human Health (Tłuszcze, które leczą; tłuszcze, które zabijają. Kompletny przewodnik na temat tłuszczów, olejów, cholesterolu i ludzkiego zdrowia)
wyd. Alive Books (1993)
Herb Joiner-Bey, The Healing Power of Flax: How Nature’s Richest Source of Omega-3 Fatty Acids Can Help to Heal, Prevent and Reverse Arthritis, Cancer, Diabetes and Heart
(Lecznica moc siemienia lnianego: jak najbogatsze naturalne źródło kwasów Omega-3 może pomóc leczyć, zapobiegać i odwrócić artretyzm, rak, cukrzycę i choroby serca)
wyd. Freedom Publishing Company (2004)
Bill Henderson, Cancer-Free: Your Guide to Gentle, Non-toxic Healing (Third Edition)
(Wolny od raka: Twój przewodnik po łagodnym, nietoksycznym leczeniu. Trzecie wydanie.)
wyd. Booklocker ( 2007)
Lothar Hirneise, Chemotherapy Heals Cancer and the World is Flat
(Chemioterapia leczy raka a Ziemia jest płaska)
wyd. Nexus Gmbh (2008)
Jęz. niemiecki
Johanna Budwig, Öl-Eiweiß-Kost
(Dieta olejowo-białkowa)
wyd. Sensei (2010)
Johanna Budwig, Krebs. Das Problem und die Lösung: Die Dokumentation
(Rak. Problem i rozwiązanie: dokumentacja)
wyd. Sensei-Verlag (2004)
Armin Grunewald, Die Öl-Eiweiß-Kost nach Dr. Johanna Budwig: Omega-3 – die stärkste Waffe gegen Krebs und andere Zivilisationskrankheiten
(Dieta olejowo-białkowa wg dr Johanny Budwig: Omega-3 najsilniejszaą bronią w walce z rakiem i innymi chorobami cywilizacyjnymi), wyd. Knaur MensSana HC (2008)
Lothar Hirneise, Chemotherapie heilt Krebs und die Erde ist eine Scheibe.
(Chemioterapia leczy raka a Ziemia jest płaska)
wyd. Nexus Gmbh (2008)