Dieta dr Budwig – olej lniany budwigowy

“Właściwy wybór i przyrządzanie tłuszczy jest nadzwyczajnie ważne dla całej rodziny, wpływając nawet na jej dobre samopoczucie.”
Dr Johanna Budwig, “The Oil Protein Diet”

Bardzo zdrowy tłuszcz

Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. Jest doskonałym produktem spożywczym, najbogatszym roślinnych źródłem niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego: alfa-linolenowego.

1 łyżka oleju lnianego (15 ml) zawiera ok. 7 gram kwasu alfa-linolenowego (kwasu ALA) oraz 130 kalorii.

Codzienne dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT jest konieczne zarówno dla zachowania zdrowia, jak i odzyskania go.

Do niedawna jako NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego). Obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje dostarczać z zewnątrz również kwasy z rodziny Omega-3 (np. kwas alfa-linolenowy) . Naukowcy dowodzą, że nie tylko jakość dostarczanego kwasu tłuszczowego jest istotna dla zdrowia człowieka:  istotna jest także proporcja poszczególnych rodzajów spożywanych kwasów tłuszczowych.

W naszej współczesnej diecie bazującej głównie na przetworzonej żywności, kwasów Omega-3 praktycznie nie dostarcza się organizmowi w ogóle, podczas gdy Omega-6 obecne są w nadmiarze. Ta dysproporcja powoduje – między innymi -zachwianie równowagi immunologicznej, nadmierną skłonność do stanów zapalnych.

W 1 łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłuczonego na zimno ok. 50% składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy z rodziny Omega-9 oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Pozostałe ok. 10%  składu to kwasy nasycone.

W wielu obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odżywiania zalecana “złota proporcja” Omega 3 do Omega-6 w diecie waha się w granicach od 4:1 do 1:1. Proporcja tych kwasów w oleju lnianym jest zatem doskonała: wynosi 2,5:1.

Zastosowanie oleju w diecie dr Budwig

Dla Dr Budwig olej lniany miał pierwszorzędne znaczenie w leczeniu.   Dostarcza on kwas tłuszczowy Omega-3, którego brakuje zarówno osobom chorym na nowotwory, jak i cierpiącym na depresje czy mającym kłopoty z koncentracją. Jest to bowiem składnik nieodzowny dla każdej komórki w każdym zakamarku naszego ciała: zarówno stanowiący o jej właściwej budowie fizycznej, jak i elektromagnetycznej, warunkujący prawidłowe przemiany metaboliczne, sprawne przewodzenie impulsów elektrycznych, regulujący gospodarkę hormonalną  itd. Gdy brak tak kluczowego składnika doskwiera zbyt długo, rozwija się choroba.

Uzupełnienie braku prowadzi do rozpoczęcia procesów naprawczych. W zależności od stopnia zaburzeń, leczenie może trwać długo (nawet kilka miesięcy) lub bardzo krótko. Sama doświadczyłam spektakularnego ozdrowienia u nastoletniego chłopca. Miał poważne problemy z koncentracją. W szkole radził sobie bardzo kiepsko. Pomagałam mu wówczas z angielskim. Był tak rozkojarzony, że nie był w stanie powtórzyć kilkakrotnie nowego słowa: po drugim, trzecim powtórzeniu rozkojarzał się i nie mógł powtórzyć słowa kolejny raz. Wszystko zmieniło się po podaniu oleju lnianego. Jeszcze w tym samym  tygodniu, w którym babcia podała mu pastę dr Budwig, koncentracja wróciła. Byłam zszokowana, oczywiście pozytywnie :) Spodziewałam się, że jeśli jego problemy wynikały z niedoboru to pasta pomoże, ale nie wyobrażałam sobie, że tak szybko!

W diecie dr Budwig olej lniany zjada się przede wszystkim w postaci tzw. pasty dr Budwig: mieszaniny oleju lnianego z chudym białym serem, mlekiem lub maślanką. Oprócz pasty zarówno zdrowa, jak i chora osoba może zjeść codziennie 1-2 łyżki oleju “solo”, np. jako sos do sałaty.

Warto wiedzieć

Przeciętny skład i zawartość kwasów tłuszczowych w oleju lnianym – produkcie jednoskładnikowym.

L.p. nazwa kwasu tłuszczowego wzór rodzaj kwasu tłuszczowego rodzaj kwasu tłuszczowego zawartość w procentach
1 mirystynowy C 14:0 nasycony 0,1
2 palmitynowy C 16:0 nasycony 5,0
3 palmitoleinowy C 16:1 jednonienasycony Omega-7, cis 0,1
4 margarynowy C 17:0 nasycony 0,1
5 stearynowy C 18:0 nasycony 4,3
6 oleinowy C 18:1 jednonienasycony Omega-9, cis 20,7*
7 oktadecenowy C 18:1 jednonienasycony Omega-9, trans* 0,6**
8 linolowy C 18:2 wielonienasycony Omega-6, cis 17,5*
9 alfa-linolenowy C 18:3 wielonienasycony Omega-3, cis 50,9*
10 arachidowy C 20:0 nasycony 0,2
11 eikozenowy C 20:1 jednonienasycony Omega-9, cis 0,2
12 eikozadienowy C 20:2 wielonienasycony, Omega-6, cis 0,2
13 dokozanowy C 22:0 nasycony 0,1

Zatem w oleju lnianym znajduje się w sumie:

9,8 % kwasów nasyconych
21,0 % kwasów jednonienasyconych cis
68,6% kwasów wielonienasyconych cis
0,6% kwasów nienasyconych trans**

Zestawienie tabelaryczne podałam za Instytutem Włókien Naturalnych z Poznania. Dotyczy ono konkretnej partii oleju, zatem ulega lekkim zmianom w zależności od jakości surowca.

* Wartości uśrednione, mogą się różnić w zależności od partii surowca i sposobu produkcji

**W każdym naturalnym produkcie (nawet mleku matki) znajdują się śladowe ilości kwasów trans. Problem zdrowotny stanowią one wówczas, gdy ich ilość wzrasta powyżej naturalnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.