FAQ – dlaczego w diecie dr Budwig nie można jeść mrożonek?

Dr Budwig nie zezwalała swoim pacjentom na jedzenie żywności mrożonej. Zabraniała też korzystania z puszek, słoików i odgrzewanych posiłków. W tym krótkim wpisie wyjaśniam, dlaczego i gorąco zachęcam do przestrzegania tego zakazu.

W diecie dr Budwig liczy się tylko maksymalnie świeży posiłek

Jako farmaceutka, dr Budwig miała pełną świadomość, że każda żywność jest chemią. Chemią, która może albo wpędzić w chorobę, albo z choroby uleczyć.

Dlatego w diecie dr Budwig je się pokarmy z możliwie najwyższą zawartością składników zdrowych, leczniczych i możliwie najniższą ilością toksyn.

A im wyższa świeżość posiłku, tym wyższa zawartość witamin, minerałów i fitamin – czyli mega leczniczych związków występujących w różnych roślinach.

Mrożonki, puszki, słoiki, czy odgrzewane obiady nie są trujące, ale…

W porównaniu z żywnością świeżą,
mrożonki, puszki, słoiki i odgrzewane obiady
mają znacznie mniej witamin, minerałów i innych aktywnych substancji, koniecznych dla odzyskania zdrowia.

To zmniejszenie, w przypadku np. witaminy C może sięgać nawet 100%!

A, że witamina C jest dla chorych bezwzględnie potrzebna, to i żywność dla chorych musi być bezwzględnie świeża.

*PS. Jako genialna fizyczka, dr Budwig brała też pod uwagę potencjał elektronowy świeżej żywności, ale ta kwestia wykracza narazie poza moje zrozumienie 🙂