FAQ – Czy w diecie dr Budwig można stosować oliwę

Choć oliwa z oliwek extra vergine (tłoczona na zimno mechanicznie) i wiele innych zimno tłoczonych olei roślinnych są uznawane za zdrowe, w przypadku ścisłej diety dr Budwig są zakazane. Dlaczego?

Powód jest ważny:

ścisła dieta dr Budwig ma w szybki sposób
zlikwidować przewagę kwasów Omega-6 nad kwasami Omega-3.

W ten sposób dr Budwig pomagała ciężko chorym.

Aby to zadanie się powiodło, polecała używać oleju najbogatszego w Omega-3 (a jest nim olej lniany) i jednocześnie eliminować oleje z przewagą Omega-6.

Oliwa z oliwek extra vergine ma:

  • < 1 % Omega-3,
    • ~15% Omega-6,
      • ~70-75% Omega-9

Dla porównania olej lniany ma:

  • >50 % Omega-3,
    • ~18 % Omega-6,
      • ~18% Omega-9

Kwasy Omega-9 są korzystne dla zdrowia, ale w diecie dr Budwig
przeszkadzają w przemianach Omega-3.

Zatem osoby chore, stosujące ścisłą dietę dr Budwig nie mogą sięgać po oliwę z oliwek.

Do zdrowej oliwy z oliwek (czyli tej extra vergine, nie podgrzewanej!) będą mogli powrócić po zakończeniu ścisłej diety dr Budwig.