Post Breussa – herbaty na specyficzne schorzenia

Przepisy na herbaty ziołowe stosowane w antynowotworowym poście Breussa w przypadku konkretnych schorzeń.

Poniżej podaję przepisy Rudolfa Breussa  na herbaty ziołowe wspomagające leczenie konkretnych stanów chorobowych. Nazwałam je Herbatami Specyficznymi. Można je stosować niezależnie od postu.

  1. Herbata piołunowa przyrządzana jest  z  zioła Arthemisia absinthium (bylica piołun) w następujący sposób:
    • przez pierwsze 5 dni kuracji: zaparzać małą szczyptę ziela (tzn. tyle ile zmieści się między kciukiem a palcem wskazującym) w gorącej, ale nie wrzącej wodzietylko przez 10 sekund! Po czym natychmiast odcedzić.
    • w następne dni zaparzać tylko przez 3 sekundy! Po czym natychmiast odcedzić.
  2. Herbata na niedobór wapnia i potasu (hipokalcemia , hipokaliemia) – korzystna dla wszystkich postaci nowotworów, szczególnie zalecana w przypadku nowotworów tkanki kostnej, płuc oraz gruźlica płuc.
    • Plantago lanceolata lub Plantago major
    • Centraria islandica
    • Pulmonaria officinalis
    • Glechoma hederacea
    • Verbascum thapsus
    • Meum mutellina
  3. Porcję na cały dzień dla 1 osoby przyrządza się w następujący sposób:
    Wszystkie ziola w równych ilościach wymieszać. 1 dużą szczyptę ziół ( tzn. ilość ziól, jaka mieści się między kciukiem a palcem wskazującym i środkowym) zalewamy 1/2 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i zaparzamy przez 10 minut. Można pić w większych ilościach bez ograniczeń.

    Uwaga: jeśli są problemy z dostaniem któregoś ze składników może on zostać pominięty.

  4. Herbata na nowotwór wątroby jest przyrządzana z surowych obierków ziemniaczanych.
  5. Garść surowych obierków zalać 1 szklanką gorącej wody i gotować 2-4 minut.
    Pic ciepłą lub zimną małymi łykami.
    Uwaga: tę herbate pić jedynie, jeśli pacjentowi smakuje.

  6. Herbata na nowotwór piersi, jajników i macicy przyrządzana z ziół:
    • Alchemilla alpina (przywrotnik alpejski)
    • Lamium album (jasnota biala)
  7. Porcję na cały dzień dla 1 osoby przyrządza się w nastepujacy sposób:
    duzą szczypte ( tzn. ilośc ziól, jaka mieści sie miedzy kciukiem a palcem wskazującym i środkowym) przywrotnika i malą szczypte (ziela (tzn. tyle ile zmieści sie miedzy kciukiem a palcem wskazującym ) jasnoty zalewamy 1/2 szklanki goracej, ale nie wrzacej wody i zaparzamy przez 10 minut.

  8. Herbata na reumatyzm
  9. Przeprowadzić 3-tygodniową kurację „Herbatą Nerkową” (zobacz  podstawowe przepisy Breussa, przepis nr 2), po czym zrobic 2 tygodnie przerwy. Następnie powtórzyć jeszcze raz 3-tygodniowa kurację „Herbatą Nerkową”. Przez cały czas pić także „Herbatę Szałwiową” (zobacz  podstawowe przepisy Breussa, przepis nr 1).
    Ważne, aby unikać: miesa, w tym zup na wywarach mięsnych, wędlin, alkoholu oraz jedzenia ponownie podgrzewanych posiłków.

  10. Herbata na wysokie ciśnienie parzona jest z zioła:
  11. Achillea millefolium (krwawnik pospolity)

    Przyrządzać ją należy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Porcja na dzień: 1/2 do 1 szklanki.
    Zobacz także inne wskazówki Breussa odnośnie kontroli ciśnienia krwi.