FAQ – dlaczego w diecie dr Budwig ważna jest różnorodność i różnobarwność roślin

data publikacji:

ostatnia edycja:

Jeśli chcesz, aby dieta dr Budwig przynosiła jak najlepsze rezultaty musisz zadbać o różnorodność i różnobarwność posiłków i napojów. W tym wpisie odpowiadam na pytanie, dlaczego jest to bardzo ważne.

Na czym polega różnorodność i różnobarwność w diecie dr Budwig

Dieta dr Budwig to dieta lakto-wegetariańska.

Nabiał i olej pozostają codziennie niezmienne. Każdego dnia miksuje się ten sam chudy biały twaróg z tym samym olejem lnianym (zobacz: Przepis na pastę dr Budwig, czyli olej lniany z twarogiem).

Zmieniać muszą się składniki roślinne. Codziennie.

W diecie dr Budwig nie można jeść w kółko tej samej kaszy – np. ryżu, tego samego owocu – np. banana, tego samego warzywa – np. marchewki itd. Różnorodność stosowanych herbat, kasz, warzyw, owoców, orzechów ma ogromny wpływ na zdrowie. Dotyczy to także ziół i przypraw używanych w niewielkich ilościach.

Jak pokazuje badanie „American Gut”, jedzenie minimum 30 różnych roślin w ciągu tygodnia może naprawdę wiele zmienić. Nawet, jeśli część z nich używa się w tak niewielkich ilościach, jak szczypta chilli.

Jednym z elementów różnorodności jest różnobarwność. Zobrazuję to na przykładzie papryki. Żółta, zielona i czerwona papryka nie różnią się zbytnio ilością i jakością białka, czy węglowodanów. Różnią się jednak bardzo ilością i jakością tzw. fitamin, czyli unikalnych roślinnych substancji odpowiedzialnych między innymi za kolor. Dlatego, choć to ten sam gatunek, żółtą, zieloną i czerwoną paprykę można potraktować jak 3 różne pokarmy roślinne.

Co może zmienić różnorodność I RÓŻNOBARWNOŚĆ ROŚLIN W DIECIE

Mikrobiom

Pierwsza korzystna zmiana zdrowotna dotyczy zmiany mikrobiomu w jelitach, czyli flory bakteryjnej. Bo fitaminy to „superpasza” dla dobrych bakterii w naszych jelitach.

Osoby jedzące przynajmniej 30 różnych roślin w ciągu tygodnia dostarczają dobrym bakteriom więcej różnych fitamin, czyli bogatszą paszę. Przez to mają zdecydowanie lepszy skład flory bakteryjnej w jelitach.

Trawienie, metabolizm, odporność, psychika i sen

Kolejne korzystne zmiany zdrowotne wynikają z poprawy mikrobiomu. Są to przede wszystkim:

  • sprawniejszy metabolizm, lepsze trawienie i przyswajanie pokarmów (dobre bakterie odpowiadają za efektywne wchłanianie składników odżywczych, w tym tak ważnych w diecie dr Budwig tłuszczy)
  • wyższa odporność (dobre bakterie są konieczne dla wysokiej odporności, m.in. współpracują z komórkami odpornościowymi)
  • zdrowsza psychika i sen (dobre baterie korzystnie oddziaływują na układ nerwowy)

Szanse leczenia

Różnorodność i różnobarwność roślin w diecie może przynieść jeszcze jedną ważną korzyść: wyleczenie z choroby, bo fitaminy, które występują w żywności roślinnej są nie tylko potrzebne dobrym bakteriom.

Fitamin potrzebujemy w każdej chorobie. Wiele z nich ma bardzo silne działanie lecznicze.

Na przykład:

  • kwercetyna hamuje raka „z niewielkimi lub żadnymi skutkami ubocznymi”. [1]
  • kwas p-kumarynowy działa kardioprotekcyjnie, antyprzerzutowo i chroni przed rakiem skóry, depresją i upośledzeniem pamięci [2]

Najwięcej kwercetyny znajduje się w żółtej i czerwonej cebuli, głównie w łupinkach, dlatego warto jeść cebule razem z łupinkami. Z papryk najbogatsze w kwercetynę są czerwona i żółta.

Z kolei kwas p-kumarynowy występuje w żywności roślinnej powszechnie. Z papryk najwięcej ma go papryka zielona. [3]

Poza kwercetyną i kwasem p-kumarynowym, rośliny dostarczają nam setki innych antychorobowych fitamin. Do tego stopnia skutecznych, że:

Przewiduje się, że substancje pochodzenia roślinnego staną się coraz bardziej istotne w leczeniu raka. [1]

I nie tylko raka.

Dlatego w diecie dr Budwig ważne jest, aby tych „substancji pochodzenia roślinnego” było jak najwięcej.

Stąd w przypadku roślin zasada różnorodności i różnobarwności jest obowiązkowa.

W jej wdrażaniu bardzo pomaga zasada 30 punktów, o której piszę we wpisie: Jak jeść zdrowo — roślinna Super Szóstka i metoda 30 punktów.

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-

Bibliografia:

[1] Rajesh R U, Sangeetha D. Therapeutic potentials and targeting strategies of quercetin on cancer cells: Challenges and future prospects. Phytomedicine. Published online July 22, 2024. doi:10.1016/j.phymed.2024.155902

[2] Yu XD, Zhang D, Xiao CL, et al. P-Coumaric Acid Reverses Depression-Like Behavior and Memory Deficit Via Inhibiting AGE-RAGE-Mediated Neuroinflammation. Cells. 2022;11(10):1594. Published 2022 May 10. doi:10.3390/cells11101594

[3] Thuphairo K, Sornchan P, Suttisansanee U. Bioactive Compounds, Antioxidant Activity and Inhibition of Key Enzymes Relevant to Alzheimer’s Disease from Sweet Pepper (Capsicum annuum) Extracts. Prev Nutr Food Sci. 2019 Sep;24(3):327-337. doi: 10.3746/pnf.2019.24.3.327. Epub 2019 Sep 30. PMID: 31608259; PMCID: PMC6779089.