Jeśli chcesz, aby dieta dr Budwig przynosiła jak najlepsze rezultaty musisz zadbać o różnorodność i różnobarwność posiłków i napojów. W tym wpisie odpowiadam na pytanie, dlaczego jest to bardzo ważne.
Na czym polega różnorodność i różnobarwność w diecie dr Budwig
Dieta dr Budwig to dieta lakto-wegetariańska.
Nabiał i olej pozostają codziennie niezmienne. Każdego dnia miksuje się ten sam chudy biały twaróg z tym samym olejem lnianym (zobacz: Przepis na pastę dr Budwig, czyli olej lniany z twarogiem).
Zmieniać muszą się składniki roślinne. Codziennie.
W diecie dr Budwig nie można jeść w kółko tej samej kaszy – np. ryżu, tego samego owocu – np. banana, tego samego warzywa – np. marchewki itd. Różnorodność stosowanych herbat, kasz, warzyw, owoców, orzechów ma ogromny wpływ na zdrowie. Dotyczy to także ziół i przypraw używanych w niewielkich ilościach.
Jak pokazuje badanie „American Gut”, jedzenie minimum 30 różnych roślin w ciągu tygodnia może naprawdę wiele zmienić. Nawet, jeśli część z nich używa się w tak niewielkich ilościach, jak szczypta chilli.
Jednym z elementów różnorodności jest różnobarwność. Zobrazuję to na przykładzie papryki. Żółta, zielona i czerwona papryka nie różnią się zbytnio ilością i jakością białka, czy węglowodanów. Różnią się jednak bardzo ilością i jakością tzw. fitamin, czyli unikalnych roślinnych substancji odpowiedzialnych między innymi za kolor. Dlatego, choć to ten sam gatunek, żółtą, zieloną i czerwoną paprykę można potraktować jak 3 różne pokarmy roślinne.
Co może zmienić różnorodność I RÓŻNOBARWNOŚĆ ROŚLIN W DIECIE
Mikrobiom
Pierwsza korzystna zmiana zdrowotna dotyczy zmiany mikrobiomu w jelitach, czyli flory bakteryjnej. Bo fitaminy to „superpasza” dla dobrych bakterii w naszych jelitach.
Osoby jedzące przynajmniej 30 różnych roślin w ciągu tygodnia dostarczają dobrym bakteriom więcej różnych fitamin, czyli bogatszą paszę. Przez to mają zdecydowanie lepszy skład flory bakteryjnej w jelitach.
Trawienie, metabolizm, odporność, psychika i sen
Kolejne korzystne zmiany zdrowotne wynikają z poprawy mikrobiomu. Są to przede wszystkim:
- sprawniejszy metabolizm, lepsze trawienie i przyswajanie pokarmów (dobre bakterie odpowiadają za efektywne wchłanianie składników odżywczych, w tym tak ważnych w diecie dr Budwig tłuszczy)
- wyższa odporność (dobre bakterie są konieczne dla wysokiej odporności, m.in. współpracują z komórkami odpornościowymi)
- zdrowsza psychika i sen (dobre baterie korzystnie oddziaływują na układ nerwowy)
Szanse leczenia
Różnorodność i różnobarwność roślin w diecie może przynieść jeszcze jedną ważną korzyść: wyleczenie z choroby, bo fitaminy, które występują w żywności roślinnej są nie tylko potrzebne dobrym bakteriom.
Fitamin potrzebujemy w każdej chorobie. Wiele z nich ma bardzo silne działanie lecznicze.
Na przykład:
- kwercetyna hamuje raka „z niewielkimi lub żadnymi skutkami ubocznymi”. [1]
- kwas p-kumarynowy działa kardioprotekcyjnie, antyprzerzutowo i chroni przed rakiem skóry, depresją i upośledzeniem pamięci [2]
Najwięcej kwercetyny znajduje się w żółtej i czerwonej cebuli, głównie w łupinkach, dlatego warto jeść cebule razem z łupinkami. Z papryk najbogatsze w kwercetynę są czerwona i żółta.
Z kolei kwas p-kumarynowy występuje w żywności roślinnej powszechnie. Z papryk najwięcej ma go papryka zielona. [3]
Poza kwercetyną i kwasem p-kumarynowym, rośliny dostarczają nam setki innych antychorobowych fitamin. Do tego stopnia skutecznych, że:
Przewiduje się, że substancje pochodzenia roślinnego staną się coraz bardziej istotne w leczeniu raka. [1]
I nie tylko raka.
Dlatego w diecie dr Budwig ważne jest, aby tych „substancji pochodzenia roślinnego” było jak najwięcej.
Stąd w przypadku roślin zasada różnorodności i różnobarwności jest obowiązkowa.
W jej wdrażaniu bardzo pomaga zasada 30 punktów, o której piszę we wpisie: Jak jeść zdrowo — roślinna Super Szóstka i metoda 30 punktów.
Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright: Primanatura Piotr Podermański 2006-
Bibliografia: