Dieta dr Budwig – przepisy na ciepłe dania obiadowe cz.1

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2024, Alicja (Primanatura)

W tym wpisie dzielę się z Tobą 5 przepisami na ciepłe dania obiadowe w diecie dr Budwig. Są to:

  1. Pożywna zupa warzywna – wersja bez pomidorów.
  2. Pożywna zupa warzywna – wersja z pomidorami
  3. Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą
  4. Brązowy ryż z kalafiorem lub brukselką
  5. Kaszo-ryż z soczewicą

Przed daniem obiadowym podajemy sałatkę, a po daniu obiadowym – deser. Jeśli nie pamiętasz, jak ma wyglądać obiad w diecie dr budwig, przeczytaj: Dieta dr Budwig ? jak ma wyglądać obiad ? przewodnik

Do każdego z przedstawionych niżej dań podajemy porcję pasty dr Budwig, albo w postaci nieprzyprawionej (a la śmietana) lub przyprawionej (np. jako sos czosnkowy). Podanie pasty nie tylko wzbogaca danie o kwasy Omega-3, ale również modyfikuje smak potrawy i urozmaica codzienne menu.

Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, warzywa gotujemy jak najkrócej oraz na jak najmniejszym ogniu. (gotowanie na wolnym ogniu zapobiega pękaniu ścianek komórkowych warzyw). Dowiedz się więcej z wpisu: Dieta dr Budwig – 7 prostych zasad zdrowego gotowania warzyw.

1. Pożywna zupa warzywna – wersja bez pomidorów

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1-2 szklanki pokrojonych warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1-2 łyżki drożdży liofilizowanych
  • zioła do przyprawienia: majeranek, szałwia
  • sól ziołowa i pierz do smaku
  • 2-4 łyżki oleoloxu
  • mała ilość wody (na tyle, aby warzywa były zanurzone, a zupa po zmiksowaniu gęsta)
    +
  • ok. pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
    +
  • 1-2 łyżki pasty dr Budwig niedoprawionej

Warzywa wyszorować, pociąć na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą.  Dodać soczewicę i zioła. Gotować na wolnym (to ważne!*) ogniu ok. 15 minut . Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerze po ok. 1,5 szklanki zupy. Doprawić na talerzu solą ziołową oraz łyżką oleoloxu. Podawać od razu z ugotowaną kaszą jaglaną i kleksem z pasty dr Budwig.

2. Pożywna zupa warzywna – wersja z pomidorami

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1-2 szklanki pokrojonych warzyw, np. mały seler, kawałek pora, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula (bez kapusty)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • łyżka drożdży liofilizowanych
  • zioła do przyprawienia: wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, bazylia
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
  • 1 duży pomidor lub łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-4 łyżki oleoloxu
  • mała ilość wody (na tyle, aby warzywa były zanurzone, a zupa po zmiksowaniu gęsta)
    +
  • ok. pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
    +
  • 1-2 łyżki pasty dr Budwig niedoprawionej

Warzywa (za wyjątkiem pomidora) wyszorować, pociąć na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą.  Dodać soczewicę i zioła. Gotować na wolnym ogniu (to ważne!*) ok. 15 minut. Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować z pomidorem lub przecierem. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerze po ok. 1,5 szklanki zupy. Doprawić na talerzu solą ziołową oraz łyżką oleoloxu. Podawać od razu z ugotowaną kaszą jaglaną i kleksem z pasty dr Budwig.

3. Ziemniaki ze szpinakiem lub pokrzywą

Składniki na ok. 2 porcje:

  • ok. średnich 6 ziemniaków*
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 szklanki szpinaku lub pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleoloxu
  • pół małej cytryny
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
    +
  • 1-2 łyżki pasty dr Budwig doprawionej wg uznania (zobacz jak doprawiać pastę dr Budwig)

*Pamiętaj, że ziemniaki nie powinny się pojawiać w jadłospisie diety dr Budwig częściej niż raz w tygodniu.

Ziemniaki wyszorować, nie obierać, ugotować na parze. Na rozgrzaną patelnię wlać sos sojowy, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i przez minutkę przyszklić, po czym dorzucić ziemniaki pokrojone w grube plastry i wmieszać surowe liście  szpinaku lub pokrzywy i krótko podgrzać razem. W razie potrzeby dodać dodatkową łyżkę sosu sojowego. Pod sam koniec dodać oleolox i dobrze wymieszać, po czym od razu rozdzielić danie na 2 talerze. Skropić cytryną. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać od razu z kleksem z pasty dr Budwig.

4. Brązowy ryż z kalafiorem lub brukselką

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szklanki przekrojonych na pół brukselek lub 2 szklanki różyczek kalafiora
  • zioła do dodania na początku gotowania: ząbek czosnku, szczypta pieprzu cayenne,
  • 4 łyżki oleoloxu
  • tymianek (wg uznania)
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
    +
  • 1 szklanka ryżu brązowego (suchego)
    +
  • 1-2 łyżki pasty dr Budwig doprawionej wg uznania (zobacz jak doprawiać pastę dr Budwig)

W rondlu podgrzać sos sojowy, po czym dodać ząbek czosnku i szczyptę pierzu cayenne i podszklić przez minutkę. Wsypać ryż, po czym dolać 2 szklanki wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 minut, aż do wchłonięcia wody (może być konieczne dolanie wody, jeśli ryż nie zdąży zmięknąć).  

Warzywa ugotować na parze przez nie dłużej niż 10-15 minut (nie rozgotować!).

Gdy ryż i warzywa będą gotowe, wymieszać je razem dodając oleolox i tymianek. Rozdzielić danie na 2 talerze. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać od razu z kleksem z pasty dr Budwig.

5. Kaszo-ryż z soczewicą

Składniki na ok. 2 porcje:

  • pół szklanki ryżu brązowego (suchego)
  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (suchej)
  • pół szklanki soczewicy czarnej (suchej)
  • zioła do dodania na początku gotowania: łyżka oregano, 
  • 2 pieczarki
  • 1-2 łyżki drożdży liofilizowanych
  • 4 łyżki oleoloxu
  • sok z pół cytryny (lub wiecej wg uznania)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól ziołowa i pieprz do smaku
    +
  • 1-2 łyżki pasty dr Budwig doprawionej wg uznania (zobacz jak doprawiać pastę dr Budwig)

Ryż i soczewicę zalać 2 szklankami wrzącej wody i gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dosypać kaszę. Dolać  szklankę wrzącej wody, dodać oregano. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 min (do miękkości wszystkich składników). Pieczarki utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do ugotowanego dania dodać pieczarki, oleolox, sok z cytryny, szczyptę pieprzu cayenne oraz zieloną pietruszkę. Wymieszać. Na talerze nałożyć po ok. 1,5 szklanki potrawy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu z kleksem z pasty dr Budwig.

Więcej przepisów znajdziesz we wpisie – Dieta dr Budwig ? przepisy na dania obiadowe ? cz.2

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright Primanatura Piotr Podermański 2024-

Możliwość komentowania została wyłączona.