Sok z papai (Fermentgold) w diecie dr Budwig – wytyczne

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2024, Alicja (Primanatura)

Sok z papai jest obowiązkowym elementem ścisłej diety dr Budwig. Ścisłej, czyli tej, którą dr Budwig zalecała swoim chorym. Jest to element tak ważny, że dr Budwig opracowała nawet specjalną recepturę na sok z papai, nazwała ten sok Fermentgold i doprowadziła do jego produkcji. Sok z papai Fermentgold pojawia się więc w diecie dr Budwig codziennie o stałej porze (bez względu na sezon), w ilości minimum 1 szklanki. Co ważne, do każdej szklanki tego soku trzeba wmieszać łyżkę zmielonego na świeżo siemiania lnianego.

Z tego wpisu dowiesz się, kiedy pić sok z papai w diecie dr Budwig, skąd go brać i po co dodawać do niego siemię lniane.

Oryginalne wytyczne dr Budwig odnośnie soku z papai

Dieta dr Budwig powstała w latach 50-tych i przyniosła dr Budwig światową sławę. Dr Budwig traktowała bowiem swoją dietę jako biologiczną terapię dla ciężko chorych, głównie na raka. Prowadząc licznych pacjentów, przez prawie 50 lat (!) obserwowała, że wielu z nich ma poważne problemy trawienne, które utrudniają właściwe metabolizowanie oleju lnianego. Włączyła więc do swojej diety obowiązkowy element w postaci ananasa i papai – owoców, które pomagają trawić tłuszcz i białko.

Ponieważ dostępność papai w Europie była i nadal jest bardzo ograniczona, dr Budwig opracowała oryginalną recepturę soku z papai do diety dr Budwig. Sok nazwała Fermentgold (złoty enzym). Sok Fermentgold pierwotnie był produkowany w Niemczech w winnicy rodziny Frick*.

*Dziś można go kupić w Polsce w naszym rodzinnym sklepie tutaj.

W efekcie, w ostatnich latach działalności dr Budwig, wszyscy pacjenci dostawali od niej gotową rozpiskę z posiłkami na cały dzień, gdzie sok Fermentgold pojawiał się w ilości od 1 do 3 szklanek dziennie w godzinach popołudniowych.

Taką oryginalną rozpiskę można zobaczyć w książce Michaela Bierschenka, który prowadzi bardzo rzetelny blog poświęcony diecie dr Budwig. Na stronie: „Ein exemplarischer Tagesplan der Speisenabfolge” („Przykładowy rozkład posiłków”), w oparciu o tę oryginalną rozpiskę dr Budwig, pan Bierschenk pokazuje dokładny schemat soków popołudniowych, który dr Budwig zalecała osobom bardzo ciężko chorym:

  • 15:30
    1-3 szklanki soku Fermentgold, każda z wmieszaną 1 łyżką Linomelu*.

*Linomel to gotowy granulat z siemienia, który dr Budwig opracowała i opatentowała dla osób, które nie mogą mielić sobie siemienia lnianego na swieżo. Na wzór Linomelu produkowany jest Przysmak śniadanowy Primanatury. Ani Linomel, ani Przysmak nie są jednak konieczne do prowadzenia ścisłej diety dr Budwig. Wystarczy zwykłe, ekologiczne siemię lniane, które należy zmielić na świeżo, czyli tuż przed podaniem (bo musi być zjedzone w 10 minut po zmieleniu). Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, przeczytaj: Czy granulaty budwigowe są konieczne w ścisłej diecie dr Budwig?

Po co dodawać siemię lniane do soku Fermentgold (soku z papai)?

Naprawdę wiele osób zadaje to pytanie, bo wzdrygają się na myśl picia soku z „fusami”.

Okazuje się jednak, że:

  • po pierwsze, „fusy” nie przeszkadzają w delektowaniu się pysznym sokiem z papai,
  • po drugie, dzięki „fusom” sok z papai jest pity wolniej, a zatem lepiej trawiony w jamie ustnej, co obniża poziom cukru we krwi
  • po trzecie, połączenie soku z papai z mielonym siemieniem lnianym („fusami”) wywołuje pozytywną interakcję między ważnymi prozdrowotnymi składnikami i soku, i siemienia, przez co znacznie podnosi ich bioaktywność i biodostępność.

Innymi słowy, wmieszanie siemienia lnianego do soku z papai, to kolejna, po paście dr Budwig, rewelacyjna receptura dr Budwig na wyjątkowy domowy środek leczniczy (dr Budwig była licencjonowaną farmaceutką!).

W wyniku połączenia zmielonego siemienia i soku z papai wzrasta na przykład aktywność ważnego enzymu papai (papainy). Wpływa na to obecność związków cyjanogennych [1] obecnych w zmielonym siemieniu lnianym.

Tak więc po wmieszaniu zmielonego siemienia lnianego, enzymy soku z papai stają się jeszcze bardziej aktywne biologicznie, przez co jeszcze lepiej pomagają w trawieniu tłuszczy i białek. Ale trawienie, to nie jedyna korzyść, jaką niosą enzymy papai: Jakie korzyści niosą enzymy z papai dla chorych

Skąd wziąć sok z papai

Jak już napisałam wyżej, dr Budwig stworzyła recepturę soku Fermentgold. Fermentgold to sok wyciskany z ekologicznych papai i jabłek. Produkowany był przez rodzinną firmę FRICK w Niemczech. Obecnie dystrybuowany jest przez firmę dr-Johanna-Budwig Gmbh.

Gdy w 2000 roku zaczynaliśmy stosować i propagować dietę dr Budwig (Dieta dr Budwig ? dlaczego ją promuję), nie zdawaliśmy sobie sprawy z ogromnej roli papai. Zresztą w tamtych czasach w Polsce nie można było kupić ani ekologicznej papai, ani soku z papai.  Dopiero 10 lat póżniej, w kwietniu 2010 r. poraz pierwszy sprowadziliśmy oryginalny budwigowy Fermentgold do Polski. Można kupić go w naszym sklepie. W zależności od potrzeb, zestaw 12 sztuk wystarczy na 12 dni (gdy wypijane będą 3 pełne szklanki dziennie) lub 36 dni (gdy wypijana będzie 1 pełna szklanka dziennie).

Autor: Alicja Krzywańska-Podermańska
Copyright Primanatura Piotr Podermański 2024-

Bibliografia

[1] Murray DR. The activation of papain by cyanide and other substances. I. Biochem J. 1933;27(2):543-556.

Możliwość komentowania została wyłączona.