Wyróżnione

Dieta dr Budwig – 10 przykazań leczniczej diety leczniczej

Wydrukuj i przyklej na lodówkę! To wskazówki, które bardzo ułatwią pierwsze tygodnie stosowania diety leczniczej.

10 przykazań diety dr Budwig to skondensowany przekaz zaleceń dr Budwig dla chorych z rakiem, cukrzycą, depresją, miażdżycą, łuszczycą, niepłodnością itd. Zawiera wszystkie najważniejsze wytyczne, które dr Budwig ordynowała swoim pacjentom. We wpisie tym znajdziesz przejrzysty plik pdf, który po wydrukowaniu i przyklejeniu na lodówce, może bardzo ułatwić pierwsze tygodnie wdrażania leczniczej diety dr Budwig.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – 10 przykazań leczniczej diety leczniczej”

Dieta dr Budwig – wszystko o sokach z kolorowych owoców

Kolorowe owoce, głównie jagodowe, ale także cytrusy i jabłka są bogate w polifenole i inne antyoksydanty. Substancje te mają wielkie znaczenie prozdrowotne, np. antynowotworowe, dlatego dieta dr Budwig kładzie duży nacisk na codzienne dostarczanie tych owoców zarówno w postaci całych owoców, jak i soków. Które owoce na soki są najważniejsze? W jakich ilościach? Kiedy?

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – wszystko o sokach z kolorowych owoców”

Pestycydy mogą powodować dziesiątki chorób degeneracyjnych

Pestycydy to silne toksyny skierowane na chwasty, grzyby, insekty i inne organizmy będące szkodnikami rolniczymi. Ich toksyczne działanie nie ogranicza się jednak tylko do tych organizmów, bo pestycydy przenikają do uprawianych roślin, a wraz z nimi do żywności, a wraz z żywnością… do naszych komórek…

Czytaj dalej „Pestycydy mogą powodować dziesiątki chorób degeneracyjnych”

Dieta dr Budwig – dlaczego ważne jest jedzenie ekologiczne

Jedną z fundamentalnych zasad diety dr Budwig – opracowanej z myślą o ciężko chorych – jest korzystanie wyłącznie z żywności ekologicznej. Dlaczego to takie ważne? Bo żywność BIO gwarantuje mniejsze skażenie pestycydami i konserwantami, zaburzającymi wiele procesów życiowych, a tym samym utrudniającymi leczenie. Skąd ta pewność i co zrobić, jeśli nie ma dojścia do żywności ekologicznej? O tym ten wpis.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – dlaczego ważne jest jedzenie ekologiczne”

Jakie suplementy polecam włączyć do diety dr Budwig

Dr Budwig opracowała swoją leczniczą dietę tak, by dostarczać chorym i zdrowym wszystkich niezbędnych i bioaktywnych wartości odżywczych, niestety współczesna żywność jest coraz uboższa w minerały przez wyjałowienie gleb. Na talerzu może więc brakować niektórych ważnych składników, dlatego powinno się korzystać z suplementów. Szczególnie w chorobie. Oto, jakie suplementy polecam w diecie dr Budwig na podstawie swojego 20-letniego jej studiowania.

Czytaj dalej „Jakie suplementy polecam włączyć do diety dr Budwig”

Dieta dr Budwig – dlaczego ważny jest stały rytm / stałe godziny posiłków

Dr Budwig tworzyła dla swoich pacjentów bardzo precyzyjne jadłospisy wyznaczając kolejne posiłki o konkretnych porach dnia, poczynając od 7:00 rano, kiedy to ordynowala wypicie na czczo szklanki soku z kiszonej kapusty. Ostatni posiłek czyli kolację wyznaczała na godzinę 18:00. Wiele osób pyta, czy trzymanie się godzin wskazanych przez dr Budwig jest ważne. Po 20 latach studiowania tej diety odpowiadam stanowczo: TAK, to ważne. W tym wpisie krótko wyjaśniam, dlaczego.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – dlaczego ważny jest stały rytm / stałe godziny posiłków”

FAQ – dlaczego polecam zacząć dzień w diecie dr Budwig od ciepłej wody

Oryginalne ?rozpiski? diety wykonywane przez dr Budwig dla jej pacjentów nie uwzględniają picia wody po przebudzeniu. Nie pisze ona też nic na ten temat w swoich książkach. Dlaczego zatem polecam, aby dzień w diecie dr Budwig zacząć od 1-2 szklanek wody, a dopiero później (wciąż na czczo) wypić sok z kiszonej kapusty?

Czytaj dalej „FAQ – dlaczego polecam zacząć dzień w diecie dr Budwig od ciepłej wody”

Dieta dr Budwig – ile wody trzeba pić codziennie

W każdej zdrowej diecie kobiety powinny pić codziennie minimum 2 litry, a mężczyźni minimum 2,5 litra wody dziennie. Takie są zalecenia oficjalne w Europie (EFSA). Ale jest to minimum, poniżej którego nie można zejść, bo grozi to odwodnieniem. W tym wpisie chcę Cię przekonać, że w diecie dr Budwig trzeba pić przynajmniej pół litra więcej, niż minimum zalecane przez EFSA i wyjaśnię Ci dlaczego to ważne.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – ile wody trzeba pić codziennie”

Pijący umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej i zdrowiej, ale co to znaczy „umiarkowane ilości”?

Najnowsze badania naukowe pokazują, że osoby pijące alkohol w sposób umiarkowany żyją dłużej i zdrowiej niż abstynenci, czyli osoby niepijące alkoholu wogóle. Trzeba jednak mieć na uwadze, że istnieje konkretna granica, do której można pić alkohol prozdrowotnie. Powyżej tej granicy alkohol staje się toksyną, prowadzi do rozwoju wielu groźnych chorób i skraca życie. Gdzie przebiega granica między zdrowym a niezdrowym piciem alkoholu?

Czytaj dalej „Pijący umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej i zdrowiej, ale co to znaczy „umiarkowane ilości”?”

Warzywa i owoce a pestycydy czyli czysta „15” kontra parszywa „12”

5 porcji warzyw i owoców dziennie może uratować życie minimum 30 tysięcy Polaków rocznie, ale naukowcy zwracają uwagę, że rosnące zanieczyszczenie ogromnymi ilościami pestycydów może zniwelować to prozdrowotne działanie. Pestycydy niosą bowiem ze sobą wiele zagrożeń zdrowotnych, w tym neurotoksyczność prowadzącą do zaburzeń rozwojowych dzieci, w tym autyzmu, większą podatność na choroby endokrynologiczne, czy nowotworowe, a także problemy z płodnością. Dlatego coraz więcej instytucji monitoruje ilośc pestycydów w żywności. Jedną z takich organizacji jest EWG czyli Environmental Working Group z USA, która od lat publikuje 2 ważne listy dotyczące chemicznej czystości warzyw i owoców: czystą”15″ i parszywą „12”. W tym roku (2022) listy te wyglądają następująco:

Czytaj dalej „Warzywa i owoce a pestycydy czyli czysta „15” kontra parszywa „12””

Łatwiej zdrowieć nie siusiając pestycydami

Czy wiesz, że po każdej szklance „zdrowej” zielonej herbaty nieekologicznej najprawdopodobniej siusiasz glifosatem i pewnie kilkoma innymi pestycydami? Podobnie, po „zdrowej”, ale nieekologicznej owsiance na śniadanie… Znów siusiasz glifosatem i Bóg wie jeszcze czym… Gdybyś jednak przeszedł na żywność EKO, pestycydów w moczu byłoby 10 x mniej! To ważne dla wszystkich, którzy chcą być zdrowi i wolni od raka, Alzheimera, autyzmu i innych neurodegeneracji oraz wszelkich innych degeneracji związanych z naszym współczesnym trybem życia.

Czytaj dalej „Łatwiej zdrowieć nie siusiając pestycydami”

Skuteczny lek na depresję z 6 100% naturalnych składników?

Dr Ilardi – psycholog kliniczny z Kansas University w USA – bada depresję od ponad 30 lat. Dziś większości pacjentów pomaga terapią w 100 % niefarmakologiczną i twierdzi, że jest ona skuteczniejsza niż leki antydepresyjne i nie ma żadnych skutków ubocznych. Jego recepta zawiera jedynie 6 zupełnie naturalnych składników, z których każdy ma potencjał działania skuteczniejszego niż farmakologia! Bo nie zostaliśmy stworzeni do życia spędzanego w budynkach, samotnie, na siedząco i w szaleńczym pędzie, w którym brakuje czasu na sen.

Czytaj dalej „Skuteczny lek na depresję z 6 100% naturalnych składników?”

5 porcji warzyw i owoców dziennie może uratować życie minimum 30 tysięcy Polaków rocznie

Co roku w Polsce umiera około pół miliona osób. Zgodnie z najnowszymi badaniami uczonych z Harvardu, gdyby każdy Polak spożywał codziennie 5 porcji owoców i warzyw innych niż ziemniaki i soki owocowe, co roku notowalibyśmy minimum o 30 tysięcy przedwczesnych zgonów mniej. 30 tysięcy to ilość mieszkańców Bochni!

Czytaj dalej „5 porcji warzyw i owoców dziennie może uratować życie minimum 30 tysięcy Polaków rocznie”

FAQ – jak długo stosować siemię lniane w diecie dr Budwig i czy można je przedawkować 

Zasadą diety dr Budwig w pełnym jej wymiarze jest spożywanie codziennie 3-6 łyżek siemienia lnianego gniecionego na zimno lub mielonego w młynku do kawy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak długo stosować takie ilości siemienia lnianego. Trzeba dostosować to indywidualnie, wychodząc z dawek rekomendowanych przez dr Budwig. Po kilku miesiącach porcje można zmniejszyć o połowę.

Czytaj dalej „FAQ – jak długo stosować siemię lniane w diecie dr Budwig i czy można je przedawkować ”

Twoje dziecko ciągle choruje? Zmień 3 rzeczy w diecie!

Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta to jeden z filarów dobrego zdrowia. Mimo to dziwimy się, czemu nasze pociechy tak bardzo chorują. Ano, chorują, bo karmimy je mega słodkimi płatkami śniadaniowymi, jogurcikami i batonikami, w których znajdują się ogromne ilości cukru, złego tłuszczu i soli, które niszczą odporność. Dowiedz się, jak od zaraz poprawić dietę swojego dziecka.

Czytaj dalej „Twoje dziecko ciągle choruje? Zmień 3 rzeczy w diecie!”

Powody, dla których soki z kiszonek są mega zdrowe

Trwa boom na zdrowe odżywianie. Do łask wracają więc stare, sprawdzone sposoby konserwowania żywności przez kiszenie, a w sprzedaży pojawiają się soki z kiszonek. Warto po nie sięgać i dla profilaktyki, i w czasie leczenia. Czy to raka, czy cukrzycy, czy Alzheimera… Poznaj wszystkie powody, dla których niepasteryzowane soki z kiszonek są mega zdrowe.

Czytaj dalej „Powody, dla których soki z kiszonek są mega zdrowe”

Dlaczego każdy codziennie powinien jeść kolorowe owoce?

Kolorowe owoce, takie jak rozmaite jagody, w tym czarny bez i aronia, porzeczki, winogrona, cytrusy są źródłem bardzo silnych antyoksydantów, w tym witamin i „fitamin”. Fitaminy to pochodzące z roślin związki organiczne o leczniczych właściwościach. Wszystkie chronią nasze zdrowie przed zachorowaniem. Wiele z nich jest wykorzystywane w medycynie. Uważam, że każdy codziennie powinien jeść różnorodne owoce, szczególnie w obecnej pandemii.

O jakie „fitaminy” chodzi? Jak działają? Jakie owoce są w nie bogate? Jak to się ma do Covida?

Czytaj dalej „Dlaczego każdy codziennie powinien jeść kolorowe owoce?”

Dieta dr Budwig – dlaczego zdrowy jadłospis powinien być różnokolorowy

Każdy naturalny kolor jedzenia sygnalizuje obecność innej ważnej dla zdrowia substancji. Wiele z nich ma tak potężne działanie, że tworzy się z nich leki. Różnokolorowy jadłospis niesie ze sobą ochronę antynowotworową, promuje zdrowe serce, zdrowy mózg, zdrowe oczy i wiele innych korzyści dla zdrowia. Co roku może uratować przed przedwczesną śmiercią tysiące osób w Polsce, a na świecie miliony. W naprawdę zdrowej diecie nie powinno zatem zabraknąć żadnego koloru. Szczególnie w ciężkiej chorobie. Poznaj całą tęczę zdrowia, by wkomponować ją w codzienne posiłki i cieszyć się znacznie zdrowszym i dłuższym życiem, niż przeciętny Polak.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – dlaczego zdrowy jadłospis powinien być różnokolorowy”

Dieta dr Budwig – oryginalne przepisy dr Budwig na śniadanie

W 1994 roku została wydana angielskojęzyczna książka dr Budwig pt. „The Oil-Protein Diet Cookbook” z jej oryginalnymi przepisami (przepisami do diety dr Budwig). „Dowiedz się, jak wykorzystać lecznicze moce oleju lnianego w ponad 500 pysznych przepisów” zachęcają wydawcy na okładce. W książce dr Budwig zamieściła 15 swoich własnych przepisów na śniadaniowe musli z wykorzystaniem oleju lnianego. W tym wpisie przedstawiam 4 z nich.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – oryginalne przepisy dr Budwig na śniadanie”

Dieta dr Budwig – wszystko o sokach z kiszonek

Chcesz przejść na dietę dr Budwig ? A może już jesteś na tej diecie? Soki z kiszonek powinny zatem znaleźć się w Twoim jadłospisie codziennie! Dowiedz się dokładnie, o jakie soki chodzi, skąd je brać (jak wykonać je samemu lub gdzie kupić gotowe),, kiedy i w jakich ilościach pić oraz jak radzić sobie w razie problemów trawiennych, które mogą pojawić się na początku, czyli jak rozcieńczać je w razie biegunek, a także , czym zastąpić awaryjnie, np. podczas urlopu.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – wszystko o sokach z kiszonek”

Zrób to sam ;) czyli pyszna i zdrowa kapusta kiszona domowa

Robienie własnych kiszonek jest chyba najprostszą kuchenną czynnością. Przygotowujesz warzywa. Przesypujesz solą. Ugniatasz w słoiku. I czekasz kilka dni, aż bakterie mlekowe zrobią całą robotę. Bardzo dobrą i bardzo zdrową robotę. Zobacz przepis na tradycyjną kiszoną kapustę. Możesz użyć kapusty białej lub czerwonej. Na zdrowie!

Czytaj dalej „Zrób to sam 😉 czyli pyszna i zdrowa kapusta kiszona domowa”

Dieta dr Budwig – wszystko o sokach w codziennym jadłospisie

W diecie dr Budwig soki trzeba pić codziennie w określonych ilościach. Można korzystać zarówno z soków świeżo wyciskanych, jak i gotowych, o ile nadają się do diety dr Budwig. Oczywiście najzdrowsze soki to te, które sami robimy na świeżo. Z tego wpisu dowiesz się, jakie soki, o jakiej porze, w jakiej ilości i po co pije się w diecie dr Budwig.

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – wszystko o sokach w codziennym jadłospisie”

3 najlepsze modele Intermittent fasting w praktyce

Za najlepsze modele Intermittent fasting uważam: 12/12, 16/8 oraz „Eat-Stop-Eat”. Wszystkie 3 znam od strony praktycznej. W tym wpisie tłumaczę, na czym polegają i podzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem, jak je zastosować w praktyce. Jeśli nie masz pojęcia, o co chodzi, zacznij od wpisu: Co to „Intermittent fasting” i czy pasuje do Twojej diety

Czytaj dalej „3 najlepsze modele Intermittent fasting w praktyce”

Co to „Intermittent fasting” i czy pasuje do Twojej diety

Intermittent Fasting (w skrócie: IF) to nie dieta, jak błędnie pisze się w internecie. Intermittent fasting dotyczy bowiem nie tego, CO jesz, a JAK CZĘSTO jesz. I dlatego może być stosowane w każdej diecie: „normalnej”, wegańskiej, keto, diecie dr Budwig i każdej innej. Można powiedzieć, że IF wyciąga więcej zdrowia z każdej diety. Dzieje się tak dlatego, że ciało potrzebuje odpowiednio długich okresów „niejedzenia”, aby poprawnie funkcjonować. Jeśli chcesz się dowiedzieć, na czym polega Intermittent fasting i czy warto wdrożyć je w Twojej diecie, ten wpis jest dla Ciebie.

Czytaj dalej „Co to „Intermittent fasting” i czy pasuje do Twojej diety”

Dieta dr Budwig – o chlebie w diecie dr Budwig

Od 20 lat studiuję dietę dr Budwig i rozmawiam z osobami, które ją wdrażają. Jednym z surowych zakazów w diecie dr Budwig jest jedzenie białego pieczywa, co – niestety – często bywa lekceważone. W tradycyjnej diecie biały chleb stanowi podstawę wielu posiłków i niektórym osobom, z przyzwyczajenia trudno się od niego trzymać z daleka. To niedobrze, bo białe pieczywo bardzo negatywnie wpływa na procesy lecznicze w organizmie. A pełnoziarniste? Teoretycznie pełnoziarnisty chleb jest dozwolony, bo dr Budwig pozwalała go jeść, ale…

Czytaj dalej „Dieta dr Budwig – o chlebie w diecie dr Budwig”

Dlaczego picie wody po przebudzeniu i przed snem jest zdrowe?

Picie około pół litra wody po przebudzeniu i przed snem poprawia pracę układu wydalniczego, krwionośnego i nerwowego. Woda okazuje się być bardzo skutecznym suplementem diety, i do tego najtańszym na świecie.

O tym, że picie wody zaraz po przebudzeniu jest bardzo korzystne dla naszej ogólnej sprawności fizycznej, psychicznej i intelektualnej dowiedziałam się z kursu Jima Kwika „Superbrain”. Od tamtej pory pierwszą rzeczą, którą wlewam w siebie po przebudzeniu jest około pół litra wody 🙂 Niedawne badanie japońskich naukowców potwierdziło, że picie dodatkowych ilości wody rano i wieczorem jest bardzo korzystne. Może nawet obniżać wysokie ciśnienie!

Czytaj dalej „Dlaczego picie wody po przebudzeniu i przed snem jest zdrowe?”

3 korzyści z picia herbaty i 3 ostrzeżenia – ważne!

Wszystkie herbaty, zarówno te zaparzane z herbaty chińskiej (Camelia sinensis), jak i ziołowe niosą korzyści zdrowotne. Zawierają bardzo silne substancje, o niezwykle szerokim spektrum działania tym m.in. antynowotworowe i stymulujące pracę mózgu. Temperatura podania także ma znaczenie.

Niektórych nie trzeba przekonywać o tym, że warto codziennie pić ciepłą herbatę. Mocny napar Pu-Erh’a czy zielonej Senchy zawiera tak dużo teiny (kofeiny), że na wiele osób działa bardziej pobudzająco niż kawa. I do tego działanie to utrzymuje się dłużej. Ale nie kofeina jest istotą tego, co najzdrowsze w herbatach. Jeśli pijesz herbaty, to wiesz, jak wiele potrafią zdziałać, czy to w trakcie problemów trawiennych, czy w przeziębieniu. Potrafią jednak więcej!

Czytaj dalej „3 korzyści z picia herbaty i 3 ostrzeżenia – ważne!”

Dieta dr Budwig – o herbatach w diecie dr Budwig

W diecie dr Budwig, w ciągu całego dnia należy wypić minimum 3 szklanki ciepłej herbaty, po 250 ml każda. Jakie herbaty mają to być herbaty? Które z nich można wypijać rano, które w południe, a które na noc? Czy pić je przed posiłkiem, czy w trakcie, czy po? Czyli wszystko, co najważniejsze o herbatach w diecie dr Budwig.

Minimum 3 herbaty dziennie w diecie dr Budwig

W swojej diecie dr Budwig zalecała obowiązkowe wypicie minimum 3 szklanek ciepłej herbaty:
1. ziołowej,
2. zielonej
lub
3. czarnej,
przy czym na czarną herbatę pozwalała tylko przed południem.

Ważne jest, aby zapewnić ciepły napój podawany co najmniej trzy razy dziennie – herbatki ziołowe, np. z mięty pieprzowej, z dzikiej róży lub malwy. Słodzić tylko miodem. Nie dodawać cukru w żadnej postaci. Sok winogronowy jest dozwolony i może być używany do słodzenia innych niesłodzonych, czystych soków. Od czasu do czasu, czarna herbata jest dozwolona przed południem.

Dr Johanna Budwig: „The Oil Protein Diet Cookbook”

Czarna herbata ma silnie pobudzający charakter bo zawiera teinę – odpowiednik kawowej kofeiny. Warto wiedzieć, że każda herbata z Camelia sinensis to herbata kofeinowa, czyli zawiera teinę. A zatem kofeinowe są też herbata „czerwona” Pu-erh, zielona (w każdej wersji) i biała. Najwięcej kofeiny (teiny) zawiera Pu-Erh.

Z ziołowych herbat dr Budwig polecała szczególnie herbatę miętową, herbatę z dzikiej róży, oraz herbatę ślazową (do rodziny ślazowatych należy i prawoślaz lekarski, i malwa czarna i hibiskus).

Jeśli nie ma się ochoty na więcej niż 3 herbaty dziennie, trzeba pilnować, by w ciągu dnia wypijać wystarczającą ilość wody w innej postaci, także w postaci czystej, niegazowanej (!) wody.

Dlaczego picie herbat jest ważne? Czy tylko w diecie dr Budwig?
O korzyściach z picia herbaty, a także o tym, dlaczego kofeinowych nie powinno pić się po południu przeczytasz tutaj:
3 korzyści z picia herbaty i 3 ostrzeżenia ? ważne!

W diecie dr Budwig nie wolno używać cukru

Czym zatem pozwalała słodzić herbaty dr Budwig?

Bez ograniczenia można korzystać ze słodyczy miodu (naturalnego!) oraz soku z winogron (naturalnego!).

Osobiście uważam, że herbaty słodzić się powinno tylko, jeśli chory odmawia picia niesłodzonych.

W diecie dr Budwig nie wolno używać sztucznych dodatków

W diecie dr Budwig zakazane są sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty!

Substancje te mogą upośledzać przemiany metaboliczne, a zatem czarne czy zielone herbaty aromatyzowane są absolutnie niedopuszczalne w diecie dr Budwig.

Pić ciągle tę samą, czy zmieniać herbaty w ciągu dnia?

W piciu herbat najlepiej kierować się zasadą: „co za dużo, to niezdrowo”.

Trzeba pamiętać, że wszystkie herbaty parzy się z ziół. „Zwykła herbata”, czyli Camelia sinensis też jest ziołem, czyli rośliną leczniczą.

Zioła zawierają substancje o korzystnym prozdrowotnym działaniu. Niektóre z nich mogą jednak być bardzo silne i pite zbyt często lub w zbyt dużych ilościach, mogą powodować problemy. Dlatego zawsze należy je parzyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, zarówno co do ilości, jak i sposobu parzenia, który ma znaczenie dla ekstrakcji tych substancji.

Warto też zmieniać rodzaj herbaty zarówno w ciągu dnia, jak i w okresach, najlepiej 2-tygodniowych.

Jakie herbaty pić w diecie dr Budwig rano i przed południem?

Rano organizm potrzebuje pobudki i mobilizacji. Dlatego herbaty zawierające stymulujacy alkaloid kofeinę (inaczej: teinę, mateinę, guaraninę) można w diecie dr Budwig przygotować właśnie o tej porze. Są to:

  • herbata czarna* (w tym Earl grey)
  • herbata Pu-Erh (czarna herbata dodatkowo fermentowana)
  • herbata zielona (w tym Matcha, Oolong, Sencha)
  • herbata biała (bai cha, czy zielona z bardzo młodych listków i pąków)
  • herbata Yerba Mate
  • herbata z zioła Paulinia guarana
*Szczególnej uwadze polecam czarną herbatę w wersji hinduskiej tzw. masala chai, czyli z dodatkiem przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru i odrobiny mleka, słodzonej oczywiście miodem!

Z herbat nie zawierających kofeiny a wciaż nadających się na pobudkę w diecie dr Budwig, bo mających wiele cennych właściwości prozdrowotnych wymienić można herbaty (napary):

  • z imbiru
  • z żeńszenia (nie stosować przy nadciśnieniu i arytmii)
  • z miłorzębu (nadaje się też do picia cały dzień, o ile osoba nie będzie się czuć za mocno pobudzona wieczorem
  • z dzikiej róży (nadaje się do picia przez cały dzień)
  • z mięty (nadaje się do picia przez cały dzień)
  • z szałwi (nadaje się do picia przez cały dzień)
  • z schisandry (niezalecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, arytmią, a także dla ciężarnych kobiet)

Jakie herbaty pić w diecie dr Budwig po południu?

Herbaty (napary) pite w diecie dr Budwig po południu powinny wspomagać trawienie. Pije się je bowiem głównie po obiedzie, czyli najobfitszym posiłku.

Najlepiej wspierają trawienie herbaty (napary):

  • z mięty (doskonała na wzdęcia)
  • z szałwi
  • prawoślazu
  • z imbiru
  • z kopru
  • z arcydzięgla lekarskiego
  • z lukrecji
  • z mniszka lekarskiego (bardzo pożądana w wielu chorobach, w tym nowotworowych, ma działanie żółciopędne, moczopędne))
  • z ostropestu plamistego (bardzo pożądana, gdy niedomaga wątroba, ma działanie żółciopędne)
  • z pokrzywy (bardzo pożądana gdy niedomagają nerki, ma działanie moczopędne)
  • z wielu innych ziół, które doradzi Ci profesjonalnie Twój lekarz lub zielarz.

Napary z ziół stosuj zgodnie z przepisem na opakowaniu lub recepcie.

Po południu można też pić herbaty (napary) owocowe i kwiatowe bogate w antyoksydanty, które wspierają pracę układu odpornościowego:

  • z dzikiej róży
  • z malin
  • z owoców leśnych
  • z czarnego bzu
  • z hibiskusa i malwy

oraz

  • Rooibos.

Jakie herbaty pić w diecie dr Budwig przed snem?

Herbata pita w diecie dr Budwig wieczorem nie może zaburzać snu, a zatem absolutnie nie może zawierac kofeiny. Najlepiej, aby zawierała substancje, które w sposób naturalny wspierają zdrowy, komfortowy sen. By organizm mógł się maksymalnie zregenerować zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Jest to proces pożądany w każdej terapii (może zainteresuje Cię artykuł o tym, jak ważny jest sen w trakcie rehabilitacji po udarach: Sen lekiem na całe zło).

Najlepsze przed snem są zatem herbaty (napary) z ziół uważanych tradycyjnie za wspomagające leczenie bezsenności i łagodzące stres:

  • z rumianku
  • z kozłka lekarskiego (czyli popularnej waleriany, doskonale wzmacniającego serce!)
  • z lawendy
  • z melisy
  • z passiflory
  • tulsi (Ocimum sanctum, bazylia święta, zioło ajurwedyjskie z Indii)

Kiedy pić herbaty w diecie dr Budwig: przed, w trakcie czy po posiłku?

Nie ma jednoznacznych naukowych zaleceń odnośnie tego, czy ciepłe herbaty należy pić przed, w trakcie, czy po posiłkach. Dr Budwig też nie dała w tym względzie jasnych wskazówek.

Na miarę swojego zrozumienia zasad diety dr Budwig skłaniam się do zasady, aby herbaty pić albo przed, albo po posiłku. Picie przed posiłkiem (szczególnie zimnym, jak śniadaniowe musli dr Budwig, czy surówka obiadowa) rozgrzeje układ trawienny i pobudzi go do aprawniejszego działania. Picie po (szczególnie po obfitym, ciężej strawnym posiłku), może wspomagać pracę jelit i wątroby.

Co to znaczy przed? Trzymam się zasady pół godziny. Podanie herbaty pół godziny przed posiłkiem pozwoli ją skończyć zanim na stole pojawi się jedzenie.

Osobiście uważam też, że picie w trakcie posiłku może być niekorzystne. Szczególnie u osób bez apetytu i bardzo osłabionych, bo przez popijanie w trakcie posiłku, zwiększa się jego objętość. Osoby jedzące mało ryzykują wtedy zjedzeniem za małej porcji właściwego posiłku.

A jaka jest najlepsza temperatura ciepłej herbaty?

Na pewno nie jest to wrzątek!

Uważa się, że picie za gorących napojów może powodować raka przełyku. Zatem po zaparzeniu należy odczekać, aby temperatura spadła poniżej 65° C.

Idealna temperatura do picia to podobno 57° C 🙂 Czy potrzebny jest termometr? Raczej nie. Wystarczy pamiętać, że herbata ma się zaparzyć, a następnie chwilę odstać (pod przykryciem!), aby pijącego nie poparzyć.

Rolnictwo ekologiczne a zdrowie – cz. 2 – EKO dla finansów

„Wszystko pięknie, super idea” – powiesz – „ale żywność EKO jest mega droga! Nie stać mnie.” Rzeczywiście, dla portfela żywność ekologiczna nie wydaje się korzystna. Jednak – uwierz mi – jest tak tylko na pierwszy rzut oka.

Byś mógł tanio kupić bułkę, produkuje się ją z pszenicy uprawianej przemysłowo z wykorzystaniem agrochemikaliów (pestycydów, nawozów sztucznych). Oprócz sztucznych polepszaczy piekarniczych, ta tania bułka dostarczy Ci więc pozostałości pestycydów. Pozostałości, bo wcześniej, pewna część pestycydów trafiła do płuc rolnika, a reszta do wody, w której chciałbyś się popluskać na wycieczce za zaoszczędzone na tanich zakupach pieniądze. Ale pluskanie się w wodzie z agrochemikaliami nie wyjdzie Ci wcale na dobre. Wszystkie pestycydy są środkami szkodliwymi dla środowiska i organizmów żywych. Zobacz, jakie ukryte koszty niesie w związku z tym żywność nieekologiczna.

Czytaj dalej „Rolnictwo ekologiczne a zdrowie – cz. 2 – EKO dla finansów”

Rolnictwo ekologiczne a zdrowie – cz.1 – EKO dla środowiska

Dr Budwig i wielu innych specjalistów od zdrowego odżywiania apelują o jedzenie żywności ekologicznej. Czy są dowody, że żywność ekologiczna (inaczej: organiczna, EKO, BIO) to rzeczywiście zdrowszy wybór? Dlaczego ekolodzy powinni kupować tylko żywność ekologiczną?

W produkcji ekologicznej chodzi zarówno o zdrowie konsumenta, jak i o zdrowie środowiska. Ponieważ temat jest obszerny, zajmę się nim w kilku częściach. W tej wyjaśnię czym różni się produkcja ekologiczna od konwencjonalnej i dlaczego ekolodzy powinni kupować tylko żywność eko.

Czytaj dalej „Rolnictwo ekologiczne a zdrowie – cz.1 – EKO dla środowiska”

Dr Google – dobrze się z nim skonsultować przed wizytą u lekarza

Boże, jak się cieszę ;), że naukowcy zauważają, iż pacjent samoedukujący się w internecie to pacjent o większych szansach w procesie leczenia. Naprawdę. Bo najgorsze, co może się choremu przytrafić to zrzucenie swojego problemu na innych i bierność w procesie leczenia. A przecież lekarz to też człowiek i może się mylić. Nawet jeśli ma tytuł profesora. Tak było w przypadku mojego teścia, któremu profesor nefrologii w badaniu USG guza pomylił lewą nerkę z prawą…

Czytaj dalej „Dr Google – dobrze się z nim skonsultować przed wizytą u lekarza”

Medytacja uważności (mindfulness) – w zdrowiu i chorobie – po co i od czego zacząć

Każda myśl to elektryczna błyskawica wypalająca w naszym mózgu trwały ślad i uruchamiająca jakąś emocję. Każda emocja to koktajl konkretnych substancji przepływających przez ciało. Jak nietrudno się domyślić, negatywne myśli i emocje są dla nasz szkodliwe, podczas gdy pozytywne mogą działać jak lekarstwo w chorobie. Tak, mają działanie lecznicze, nawet przeciwbólowe! Medytując uważność uczymy się nie tylko lepiej radzić sobie z emocjami i myślami, ale i chorobami! A wystarczy zacząć od 10 minut dziennie…

Czytaj dalej „Medytacja uważności (mindfulness) – w zdrowiu i chorobie – po co i od czego zacząć”

Więzi międzyludzkie kluczem do długiego życia, zdrowia, szczęścia i jakie wnioski płyną z tego dla chorych

Co robić, by żyć zdrowo, długo i szczęśliwie? I do tego w pełni władz umysłowych? Pytania te są dziś niezwykle ważne. Stoimy bowiem w obliczu plagi chorób degeneracyjnych, które dotykają starość. Naukowcy z Harwardu, na podstawie ponad 80-letniego badania obserwacyjnego, dają jednoznaczną odpowiedź: najważniejsze to utrzymywać dobre, ciepłe relacje z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi z sąsiedztwa. Ze wszystkich przebadanych kryteriów, to właśnie więzi międzyludzkie mają największy wpływ na zdrowie i długowieczność. Są kluczem zarówno do zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Nie tylko w szerszej perspektywie (na starość), ale i na co dzień w młodszym i średnim wieku. Co ciekawe bliskość drugiego człowieka może mieć istotne znaczenie w każdym procesie leczenia. Na przykład poprzez działanie przeciwbólowe!

Czytaj dalej „Więzi międzyludzkie kluczem do długiego życia, zdrowia, szczęścia i jakie wnioski płyną z tego dla chorych”