Post Breussa – przepisy podstawowe

Podstawowe przepisy na stosowane podczas postu Breussa herbaty ziołowe, sok i zupę pochodzą z książki Rudolfa Breussa pt.: „The Breuss Cancer Cure”, wyd. przez Alive Books, 1995. Zobacz aktualne wydanie: The Breuss Cancer Cure.

Do przeprowadzenia kuracji należy zaopatrzyć się w ekologicznie uprawiane warzywa oraz zioła. Codziennie należy z nich wykonać poniższe napoje:

  1. „Herbata Szałwiowa” przyrządzana jest z następujących ziół:
    • Salvia officinalis (szałwia lekarska)
    • Hypericum perforatum (dziurawiec zwyczajny)
    • Mentha piperita (mięta pieprzowa)
    • Melissa officinalis (melisa lekarska)
  2. Sposób parzenia:
    1-2 łyżeczek szałwi zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy bez przykrycia 3 minuty (koniecznie bez przykrycia, aby usunąć toksyczny olejek eteryczny zawierający tujon). Odstawiamy z ognia. Następnie dodajemy po 1 łyżeczce pozostałych ziół (już bez szałwi) i pozostawiamy do naciagnięcia przez 10 minut. Gotowe. Teraz najlepiej herbatę odcedzić i postawić w nieprzezroczystym dzbanku, pod przykryciem. W ciągu calego dnia pacjent powinien wypić do 3 litrów tej herbaty.

  3. „Herbata Nerkowa” przyrządzana jest z ziół:
    • 15g Equisetum arvense (skrzyp polny)
    • 10g Urtica dioica (pokrzywa zwyczajna)
    • 8g Polygonum aviculare (rdest ptasi)
    • 6g Hypericum perforatum (dziurawiec zwyczajny)
  4. Ilość ta wystarczy na 3 tygodnie dla 1 osoby.

    Sposób parzenia:
    Napój przyrządza się rano na cały dzień. 1/2 łyżki stołowej (albo dużą szczyptę, tzn. ilość ziół, jaka mieści się między kciukiem a palcem wskazującym i środkowym) zalać 1/2 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i zaparzać przez 10 minut. Nastepnie odcedzić i odcedzone zioła zagotować w odrebnej 1 szklance gorącej wody, gotowac przez 10 minut. Nastepnie po odcedzeniu zlać oba napary razem.

    Pić 3 x dziennie po 1/4 szklanki (ok. 60 ml) zimnej herbaty, poczynając od rana na pusty żołądek, a następnie przed obiademoraz na noc, przed snem.

    Uwaga: tę herbatę pije się tylko przez 3 tygodnie, nie dłużej ! Można stosować ją profilaktycznie, szczególnie przed planowanymi operacjami lub przy rozmaitych stanach zapalnych, ale nigdy nie przekraczać 3 tygodni. Minimalny odstęp między kolejnym zastosowaniem to 2-3 tygodnie, ale generalnie nie powinno się jej pijać częściej niż 3-4 razy w roku. Ponadto w czasie picia tej herbaty należy w diecie unikać mięsa!

  5. „Herbata bodziszkowa” przyrządzana jest z zioła:
    • Geranium robertianum (bodziszek cuchnący)
  6. Sposób parzenia:
    Aby przygotować porcję na cały dzień dla 1 osoby, 1/2 łyżki stołowej bodziszka (albo dużą szczyptę, tzn. ilość ziół, jaka mieści się między kciukiem a palcem wskazującym i środkowym) zalewamy 1/2 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i zaparzamy przez 10 minut. Pić powoli zimną herbatę, w ciągu całego dnia pojedynczymi, małymi lykami. Mogą wystąpić skutki uboczne ( ze względu na zawartość radu), wtedy należy skonsultować sie z lekarzem, najlepiej naturopatą.

  7. Sok warzywny przyrządzany jest z ekologicznie uprawianych warzyw:
    • 3 części buraków czerwonych, np. 300g
    • 1 część marchewki, np. 100g
    • 1 część selera korzeniowego, np. 100 g
    • 1 mała czarna rzodkiew
    • 1 ziemniak wielkości jajka
  8. Uwaga: ziemniak jest konieczny jedynie w przypadku raka wątroby. Można go zastąpić herbatą z surowych obierków ziemniaczanych (patrz niżej)

    Sposób przyrządzenia:
    Po wyciśnięciu soku (najlepiej byloby wyciskac go specjalną praską do soków, ale klasyczne sokowirówki również mogą zostać użyte) należy go przecedzić przez sitko do herbaty lub lnianą ściereczkę ( wg Breussa pacjentom z nowotworami nie wolno pić soku z „fusami”). Moja uwaga: sok po wyciśnięciu powinien być przechowywany w lodówce. Zanim sie go poda choremu, powinno upłynąć ok. 30 minut od wyciśnięcia.

  9. Zupa cebulowa to „danie” dla szczególnie chorych i wycieńczonych pacjentów. Przyrządzana w nastepujący sposób:
  10. 1 cebulę wielkości cytryny pokrajać na małe kawałki razem z brązową łupinką i zrumienić  w niewielkiej ilości oliwy z oliwek extra vergine (ja osobiście sugeruję olej kokosowy!). Następnie dolać 2 szklanki zimnej wody i gotować, aż cebula będzie miękka. Oryginalnie Breuss doradzał teraz wmieszac kostkę bulionu warzywnego – koniecznie bez wzmacniaczy smaku takich jak glutaminian sodu. Najlepiej aby była to kostka bio zawierająca oprócz suszonych warzyw także drożdże liofilizowane. Po ugotowaniu, przecedzić zupę przez sito. Podawać do spożycia tylko płyn, bez cebuli!
    Bardzo chory pacjent powinien w miarę możliwości wypić 1-2 szklanki takiej zupy.

    Uwaga 1: nie należy spożywać zupy cebulowej na noc.

    Uwaga 2: w przypadku raka wątroby lub woreczka zółciowego nigdy nie wolno wypić od razu całej szklanki zupy cebulowej. Najlepiej co godzinę zjadać po 1 lyżce ciepłej zupy, a w międzyczasie wypić dodatkowo: 1 szklankę „Herbaty piolunowej”.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Leczniczy post Breussa, Ziołolecznictwo i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Post Breussa – przepisy podstawowe

  1. zbigniew pisze:

    czy wszystkie te herbaty i zupę spożywa się jednego dnia razem czy też jak sie skonczy jedno to bierzemy sie za następne

  2. artur pisze:

    czy można podczas postu pić niegazowaną wodę źródlaną? jeśli tak to w jakich ilościach dziennie?

  3. Nika pisze:

    Ważne!
    Myślę że nastąpiła pomyłka, chodzi o sok warzywny i informację żeby podawać choremu po upływie ok. 30 minut od wyciśnięcia. Czy aby nie powinno być – przed upływem 30 minut?!
    Różnica jest bardzo istotna.
    Pozdrawiam wszystkich chorych :)

    • Primanatura pisze:

      Sok ze świeżych buraków jest wyjątkowo zdrowy, ale zawiera enzym, który może działać podrażniająco na układ trawienny. Dlatego soku z buraków nigdy nie powinno się pić bezpośrednio po wyciśnięciu. Grozi to bowiem rozwinięciem trwałej nietolerancji pokarmowej. Enzym samoistnie utlenia się i po pewnym czasie przestaje stanowić problem. Dlatego sok zawierający sok ze świeżych buraków powinno się pić minimum po ok. 30 minutach. Innym rozwiązaniem jest najpierw wyciśnięcie soku z buraków i odstawienie do lodówki na 2 godziny, a następnie dodanie do niego świeżutkiego soku z pozostałych warzyw. I taką mieszankę można już wypić od razu.

      • Gocha pisze:

        Mam 2 pytania, pierwsze jaki to enzym? I drugie, czy jednorazowe wypicie soku może jakoś trwale zaszkodzić? Zostałam poczęstowana szklanką świeżowyciśniętego soku z buraków, który wypiłam dość szybko i reakcja mojego organizmu wprawiła mnie w osłupienie. Nie dość, że skończyło się wymiotami to jeszcze miałam wrażenie jakbym dostała gorączki i wypiła za mocną kawę. Nie sądziłam, że naturalny, zdrowy sok może wywołać takie skutki… Ale przyznam, że nie mam doświadczenia w piciu soków warzywnych, bo zawsze preferowałam owocowe.

  4. mariola pisze:

    Rudolfa Breussa „The Breuss Cancer Cure” jeszcze jedno pytanie, czy w polsce jest dostępna ta ksiażka w tłumaczeniu na nasz jezyk.

    • Alicja Krzywańska-Podermańska pisze:

      Znalazłam w internecie informację, że jakaś książka Rudolfa Breussa została przetłumaczona w latach 20-tych przez Adwentystów Dnia Siódmego. Ich wydawnictwo działa i publikuje do dzisiaj. Oto namiary emailowe: testimonex(at)adwentyzm.pl.

      Zaś odnośnie wydawnictw obcojęzycznych Empik sprowadza ma zamówienie książki z zagranicy. Ma w swojej ofercie i to wydanie Breussa, na którym ja się opierałam: http://www.empik.com/the-breuss-cancer-cure-breuss-rudolf,1162193,ksiazka-p

  5. MARIOLA pisze:

    Rudolfa Breussa „The Breuss Cancer Cure” czy w polsce można dostać tą książkę, jeżeli tak to proszę o adres księgarni. Z góry dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *