FAQ – Skąd sok z papai w diecie dr Budwig

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2022, Alicja (Primanatura)

Często pytacie Państwo o to, czy dr Budwig rzeczywiście zalecała sok z papai w swojej diecie dla osób chorych. Ponieważ jesteśmy zaangażowani w sprzedaż oryginalnego soku z papai dr Budwig Fermentgold w naszym rodzinnym sklepie wielu z Was ma wątpliwości, czy nasze informacje w tym względzie są rzetelne. A może to tylko typowa marketingowa „ściema”? – pytacie.

Pewien komentarz skłonił mnie do opublikowania tych oto szerszych wyjaśnień. Dotyczył artykułu opisującego wzorcowy jadłospis diety dr Budwig. Dociekliwa osoba zadała ważne pytanie dotyczące soku z papai:

Skad ma pani taka rozpiskę diety?
W książce wydanej przez lekarza ( dr Hilu ) ktory odziedziczył intelektualny dobytek dr Budwig nie ma nic o soku z ananasa, papai, siemieniu czy platkach drozdzowych. W ksiazce napisano by rano pic 2 szkl wody, pozniej sok z kapusty. Sniadanie to pasta Budwigowa z owocami. Przed poludniem sok marchwiowy lub z buraka. Obiad to sałatka z olejem lnianym lub ryba, kasza gryczana z warzywami oraz warzywa pieczone lub gotowane. Kolacja to zupa z warzyw z gryką oraz olejem lnianym. Dodatkowo można zjeść porcję pasty Budwigowej.

Nie ma tam najmniejszej wzmianki o tych wszystkich wynalazkach?

Odpowiadam po kolei.

Najpierw o książce dr. Hilu

Niestety książka dr Hilu ma bardzo małą wartość merytoryczną. 🙁 W opublikowanej przez dr Budwig książce z przepisami, ryba w postaci małego marynowanego śledzia pojawia się tylko w formie dodatku smakowego do sosu na bazie pasty dr Budwig. Moim skromnym zdaniem, w książce dr. Hilu jest wiele błędnych informacji.

Dr Hilu uzurpuje sobie tytuł dziedzica dokonań dr Budwig, co jest dla mnie conajmniej niezrozumiałe.

Prawnym dziedzicem dorobku dr Budwig jest jej siostrzeniec dr Grunewald. To on odziedziczył faktycznie jej dorobek naukowy: ma wgląd do tekstów źródłowych i udostępnia producentom jej oryginalne receptury do produkcji soku z papai Fermentgold i olejów ELDI.

Natomiast ideowym sukcesorem dr Budwig mogłabym nazwać innego Niemca: Lothara Hirneise, który przez lata wniósł ogromny wkład w popularyzację dorobku dr Budwig. Bez wątpienia można go nazwać spadkobiercą jej idei, bo do dziś jest mocno zaangażowany w  odważne promowanie diety dr Budwig jako diety leczniczej. W obecnych czasach, gdy nawet o czosnku nie można powiedzieć, że jest lekarstwem, jego działalność jest podobnie bezkompromisowa, jak działalność samej dr Budwig i dlatego zasługuje na szczególne uznanie.

Lothar aktywnie wspomagał dr Budwig w pracy naukowej w jej ostatnich latach, organizował międzynarodowe konferencje „Menschen gegen Krebs” („Ludzie przeciwko rakowi”) z jej udziałem i wraz z nią napisał jej ostatnią książkę.

Zapraszam do poznania naszych szczegółowych źródeł wiedzy, które opisałam we wpisie Dieta dr Budwig – uwagi o źródłach.

O roli soku z papai w diecie dr Budwig

Odnośnie soku z papai i ananasa – tak jak napisałam we wpisie: Pół szklanki czy 3 szklanki soku z papai?, soki te mają OGROMNE znaczenie w diecie leczniczej.  O tym, że dr Budwig je ordynowała świadczy chociażby autentyczny zapis jej zaleceń dla konkretnego pacjenta, który opublikował Michael Bierschenk na swojej bardzo rzetelnie opracowanej witrynie poświęconej diecie dr Budwig („Ein exemplarischer Tagesplan der Speisenabfolge”  czyli „Przykładowy rozkład posiłków”). Odnoszę się do tego przykładu we wpisie: Dieta dr Budwig – o soku z papai i ananasa. Tam też więcej konkretnych informacji o działaniu enzymów papai.

Oryginalny sok Fermentgold wg receptury dr Budwig powstaje przez wyciskanie całego BIO owocu papai wraz ze skórką i nasionkami. Uzyskaną pulpę miesza się z ekologicznym sokiem jabłkowym w proporcji 6:4. I tyle. Fermentgold nie jest pasteryzowany. Zawarte w nim enzymy aktywnie chronią go przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym.

Fermentgold z sokiem z kurkumy

Od niedawna producent Fermentgolda ma w swojej ofercie także Fermentgold Kurkuma z dodatkiem soku z kłącza kurkumy (świeżo wyciskanego soku, a nie sproszkowanej kurkumy!) i można go kupić w naszym sklepie tutaj. Kurkuma nieco „psuje” doskonały smak klasycznego Fermentgoldu, ale zdrowotne korzyści są tego warte. Szczególnie po zmieszaniu tego soku z mielonym siemieniem lnianym, tak jak ordynowała przyjmować Fermentgold sama dr Budwig.

W diecie dr Budwig ważna jest jakość składników

Rodzaj i jakość składników obowiązkowych ma w diecie dr Budwig kolosalne znaczenie. Sok Fermentgold to zgodnie z założeniami diety element nieodzowny w bardzo trudnych sytuacjach.

Skoro już zachęcam do kupienia Fermentgolda w naszym sklepie –  zapewniam, że wszystkie produkty do diety dr Budwig, które tam sprzedajemy mają wysoką jakość, której w polskim handlu dotąd brakowało. Dlatego je sprzedajemy.  Bo są wyprodukowane odpowiedzialnie. Bo kierujemy się nie najtańszą produkcją, a wymaganiami diety dr Budwig i potrzebami ludzi ją wdrażających, szczególnie tych w ciężkich sytuacjach.

Na koniec uwaga: nie wszystkie produkty w naszym sklepie są nieodzowne! Bez wahania można zrezygnować z zakupu Przysmaku śniadaniowego, czyli gotowego granulatu z siemienia przeznaczonego do śniadań w diecie dr Budwig, a także do mieszania z Fermentgoldem i innymi sokami. Można go bowiem na co dzień łatwo zastąpić mieląc całe siemię lniane BIO w młynku do kawy, o czym piszę we wpisie o Linomelu, Linuficie i innych granulatach z siemienia.  Wiele osób jednak, sięga po Przysmak, aby uprościć sobie życie 🙂