Dieta dr Budwig – przepisy na sałatki cz.1

…czyli przepisy na appetizer przed obiadem.

Pastę jako bazę sosu do sałatek powinno się przyrządzić z takiej ilości łyżek oleju, która odpowiada aktualnej fazie kuracji. Przez pierwsze 3 miesiące, w sumie w ciągu dnia pacjent nowotworowy powinien zjeść pastę z 6-8 łyżek oleju lnianego.  Jeśli zatem w ramach śniadania zjadł pastę z 3 łyżek oleju, to do obiadu znów może przyrządzić sobie pastę z 3 łyżek oleju, przy czym część zastosować do sałatki, a część do innego obiadowego posiłku, np. deseru. Kolejną porcje pasty np. z 2 łyżek oleju może spożyć w ramach sosu do dania kolacyjnego.  W miarę postępów leczenia, ilość łyżek oleju zmniejszamy, np. rezygnując z dodatku pasty do jakiegoś dania.

Przepis na pastę  z 3 łyżek oleju

(oryginalny przepis dr Budwig)

  • 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to ok. 45 ml)
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dkg (to ok. 100 ml) chudego białego twarogu
  • łyżeczka miodu.

Przepisy na sałatki

  • 3 surówki na liściach sałaty
    Utrzeć oddzielnie surową białą rzodkiew, marchew, ugotowanego krótko buraczka. Marchew wymieszać z łyżką ziaren słonecznika, rzodkiew z utartym na grubej tarce jabłkiem, a buraka z łyżką rodzynek. Nałożyć na talerz 3 liście sałaty. Na każdym liściu ułożyć po jednej surówce w innym kolorze. Polać sosem z pasty doprawionej do smaku solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
  • zielone liście z pomarańczą
    Porcję zielonych liści (zielonej sałaty, szpinaku (surowego), roszpunki, rukoli, mlecza, pokrzywy) umyć i ułożyć w miseczce z dodatkiem utartej na grubej tarce marchewki oraz małej pomarańczy pokrojonej na cząstki. Polać sosem majonezowym wykonanym na bazie pasty (przepis poniżej) lub sosem z pasty doprawionej do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanymi migdałami.
  • sałatka z surowego buraka
    Na tarce utrzeć średniego buraka czerwonego (surowego). Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem utrzeć jeszcze pół jabłka (najlepiej winnego). Dodać pestki z dynii. Przygotować sos z pasty z dodatkiem chrzanu. Doprawić miodem do smaku. Wymieszać wszystkie składniki.
  • sałatka z selera
    Utrzeć średni seler. Pastę doprawić sokiem z cytryny i miodem. Do utartego selera dodać tak przyrządzony sos, orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy do zastosowania w diecie dr Budwig, surowe owoce i ich soki bogate w życiodajne enzymy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Dieta dr Budwig – przepisy na sałatki cz.1

  1. Pati pisze:

    Czy salatki mozna doprawiac octem jablkowym, jak Pani mysli?

  2. Krzysztof pisze:

    Witam
    MAm pytanie czy ta dieta również moze pomóc przy zespole policystycznych jajników + zespół metaboliczny? pomaga w leczeniu niepłodności?
    Bardzo prosze o odpowiedz

  3. Agnes pisze:

    Witam! Czy w najbliższym czasie pojawią się kolejne przepisy (nie tylko na sałatki)? Czy może Pani polecić jakiś obszerniejszy zbiór przepisów? Jakąś książkę z przepisami dr Budwig, którą dostanę w Polsce? pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *