Dieta dr Budwig – etap (okres) przejściowy krok po kroku

Okres przejściowy stosuje się w celu jak najłagodniejszego przejścia z dotychczasowej diety chorego do diety leczniczej dr Budwig w pełnym zakresie.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023, Alicja (Primanatura)

Dr Budwig bezwzględnie zalecała swoim chorym rozpoczynać dietę od specjalnego okresu przejściowego, uzależnionego od stanu zdrowia chorego. Etap przejściowy zalecała także osobom zdrowym, które zamierzają zastosować dietę dr Budwig w celach profilaktycznych. Z tego wpisu dowiesz się, dlaczego etap przejściowy jest w diecie dr Budwig potrzebny oraz jak należy go przeprowadzić.

Uwaga: poniższe zalecenia różnią się od opisanych przeze mnie wcześniej w 2003 roku (zobacz skąd wynikają rozbieżności w zasadach diety publikowane po polsku). Zaktualizowałam je w oparciu o wskazówki z ostatniej książki dr Budwig pt. „Cancer – The Problem and The Solution” wydanej przez Nexus GmbH, w październiku 2005. Zobacz: Cancer – The Problem and the Solution

Szczególnie pomocne były dla mnie wyjaśnienia, jakie znalazłam w artykule napisanym przez Michaela Bierschenk’a na jego niemieckojęzycznej stronie poświęconej diecie dr Budwig: https://www.oel-eiweiss-kost.de

Wprowadzenie do okresu przejściowego w diecie dr Budwig

Przejście z dotychczasowej diety na ścisłą dietę dr Budwig może trwać 1, 2, 3 lub nawet więcej dni. Dr Budwig ustalała to indywidualnie każdemu pacjentowi. Nazywała te dni „dniami przejścia” (ang. „transition days”, niem. „Die Überleitungstage”).

Etap przejściowy ma przygotować organizm do prawidłowego trawienia mikstury z oleju lnianego i twarogu (tzw. pasty dr Budwig). Olej lniany i białka twarogu są w ścisłej diecie dr Budwig kluczowe, stąd dieta dr Budwig bywa nazywana dietą olejowo-białkową.

Długość trwania etapu przejściowego zależy od kondycji układu trawiennego

Za prawidłowe metabolizowanie tłuszczów i białek odpowiedzialny jest oczywiście układ pokarmowy. Jego kondycja zależy od wydajnej pracy wielu narządów, w tym:

  • wątroby,
  • woreczka żółciowego,
  • trzustki
  • jelit.

Nawet niewielka dysfunkcja któregoś z tych narządów może spowodować, że osoba będzie źle tolerować olej lniany oraz wykonywaną z niego pastę dr Budwig.

Zła tolerancja objawia sie zwykle:

  • nudnościami
  • wymiotami
  • biegunkami.

W przypadku osoby bez tych objawów okres przejściowy trwa zaledwie 1 dzień.

W przypadku osób, które cierpią na nudności, wymioty i biegunki po pokarmach białkowych i tłuszczowych, etap przejściowy musi trwac dłużej.

Im stan chorego cięższy i problemy trawienne większe, tym więcej dni przejściowych jest wskazanych.

Ile?

Generalnie etap przejściowy powinien trwać aż do ustąpienia niepożądanych objawów trawiennych.

Uwaga!
Nawet w przypadku osób bardzo ciężko chorych, którym lekarze prognozują kilka tygodni życia NIE WOLNO spieszyć się z wprowadzaniem oleju i pasty dr Budwig, dopóki funkcje trawienne nie zostaną uregulowane na tyle, aby spożycie oleju i pasty nie prowadziło do biegunek!

Cel etapu przejściowego w diecie dr Budwig

Etap przejściowy diety dr Budwig ma na celu:

  • uniknąć problemów trawiennych (biegunki, wymioty, nudności) wynikających ze zmiany diety
  • przygotować wątrobę, woreczek żółciowy, trzustkę i jelita do efektywnej pracy,
  • podnieść przyswajalność oleju lnianego i pasty dr Budwig,
  • podnieść skuteczność ścisłej diety dr Budwig.
Etap przejściowy to jedyna możliwa droga rozpoczęcia ścisłej diety dr Budwig przez chorych:
  • z nowotworami wątroby, woreczka żółciowego, żołądka, trzustki lub jelit,
  • z jakimikolwiek innymi dysfunkcjami tych narządów.

Jak wygląda etap przejściowy w diecie dr Budwig

Etap przejściowy wprowadzający ścisłą dietę dr Budwig to pewnego rodzaju post, aczkolwiek nieścisły, bo bazujący na 3 -5 dozwolonych pokarmach. Co wazne, zjada się je w określonym przez dr Budwig rytmie.

W czasie etapu przejściowego można zjadać tylko:

  • siemię lniane odpowiednie do diety dr Budwig
    albo mielone na świeżo w młynku do kawy, albo w postaci specjalnego granulatu z siemienia wykonanego wg oryginalnych wskazówek dr Budwig
    uwaga! nie można korzystać z kupnego zmielonego siemienia!
  • świeżo wyciskane soki (szczególnie z marchewki oraz z papai)
  • ciepłe herbaty ziołowe

Osobom w bardzo ciężkim stanie dr Budwig dodatkowo włączała:

  • płatki owsiane (w formie przecieranych kleików -patrz wariant A i B)
  • szampana lub wino musujące

Wszystkie składniki oczywiście w jakości ekologicznej!

  • My sprowadzamy do naszego sklepu wegański zamiennik Linomelu: Przysmak śniadaniowy z siemienia lnianego BIO do diety dr Budwig. Jeśli Linomel lub nasz Przysmak nie jest dostępny, można go z powodzeniem zastąpić mielonym na świeżo siemieniem lnianym. Oczywiście wszystkie produkty powinny być pochodzenia ekologicznego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością).

Zobacz szczegóły na temat Linomelu i jego zamiennika.

Trzy warianty etapu przejściowego w diecie dr Budwig

W zależności od stanu chorego dr Budwig przepisywała na te dni 3 warianty posiłków:

  • Wariant A dla najciężej chorych, nie przyswajających stałych pokarmów: co godzinę mała porcja przetartego przez sito (to bardzo ważne!) kleiku z płatków owsianych i Linomelu. Tutaj szczegółowo o wariancie A.
  • Wariant B dla osób ciężko chorych przyswajających stałe posiłki: 3 x dziennie większy posiłek (objętość zupy) w formie rozklejonej owsianki na wodzie z Linomelem. Tutaj szczegółowo o wariancie B.
  • Wariant C dla pozostałych chorych oraz dla zdrowych osób: 250 g Linomelu (alternatywnie: mielonego siemienia lnianego), podzielonego na 5 porcji i zjedzonego w ciągu dnia ze szklanką soku z papai lub szampana. Tutaj szczegółowo o wariancie C.

Menu

Codziennie, oprócz zjedzenia posiłków wg stosownego wariantu, pacjent jest zobowiązany do wypicia:

  • 3 szklanek ciepłej herbaty.
    Najlepiej aby była to herbata zielona. W przypadku silnych niestrawności warto podać herbatę miętową.
  • 1 szklanki soku z marchwi bio (wyciskany na świeżo) – codziennie o godz. 10:00
  • 1-3 szklanek soku z papai – w wariancie A i B sok z papai należy wprowadzać stopniowo, np. po łyżce stołowej z porcją posiłku, w wariancie C osoba wypija 3 szklanki soku z papai, każda szklanka z wmieszaną porcją Linomelu.

Zobacz: BIO sok z papai Fermengold.

Inne istotne wskazówki.

Proszę pamiętać, że:

  • Każdą porcję jedzenia należy przygotować na świeżo tuż przed podaniem posiłku choremu.
  • Chory powinien codziennie wypijać nie mniej niż 2,5 – 3 l płynów (wliczając wodę zawartą w posiłkach).
  • BEZWZGLĘDNIE KONIECZNE jest werandowanie chorego na słońcu
  • BEZWGLĘNIE ZAKAZANE jest stosowania w pomieszczeniu chorego źródeł niezdrowego promieniowania, a więc telewizora, komputera oraz elektryzujących się materiałów (plastik, sztuczne dywany) itp.
  • zarówno pościel, jak i bielizna oraz ubranie chorego muszą być wykonane z naturalnych włókien (len, jedwab lub bawełna)
  • aktywność fizyczna (spacery) jest konieczna, przy czym w przypadku obłożnie chorych, przy okazji profilaktyki przeciwodleżynowej (zmiany pozycji chorego), można parę razy dziennie unieść ręce i nogi pacjenta zginając je na zmianę w łokciach i kolanach)
  • Jeśli chory jest w bardzo złym stanie należy wykonywać lewatywy, okłady i nacierania z oleju.

Możliwość komentowania została wyłączona.