Dieta dr Budwig – etap przejściowy B

Wariant B jest przeznaczony dla tych ciężko chorych, którzy – w przeciwieństwie do Wariantu A – przyswajają już pokarm stały (czyli nie powoduje on wymiotów ani natychmiastowego wypróżnienia po jedzeniu). Wariant ten jest konieczny do przeprowadzenia w przypadku nowotworów układu pokarmowego.

Okres przejściowy stosuje się w celu jak najłagodniejszego przejścia z dotychczasowej diety chorego do diety leczniczej dr Budwig w pełnym zakresie. Sposób prowadzenia diety w okresie przejściowym jest uzależniony od stanu zdrowia pacjenta i dzieli się na 3 warianty: A, B i C. Ten artykuł poświęcony jest wariantowi B. Zobacz także więcej wyjaśnień ogólnych nt. okresu przejściowego w diecie dr Budwig.

Opieka nad chorym

Wariant ten jest możliwy do wykonania bez całodziennej opieki nad chorym. Jednak w przypadku ciężko chorych, pomoc jest konieczna. Osoba opiekująca się chorym powinna przygotowywać na świeżo wszystkie posiłki i herbaty, a  po posiłku wyprowadzać chorego na nasłoneczniony balkon, werandę lub przynajmniej przesuwać fotel lub łóżko do otwartego na oścież dużego okna. Łóżko na kółkach lub fotel na kółkach są zatem niezbędnym wyposażeniem ciężko chorej osoby.

Podstawowy posiłek

W wariancie B chory jest również karmiony owsianką z Linomelem, ale w odróżnieniu od Wariantu A jest ona:

  • nie przetarta przez sito,
  • podana 3 x dziennie w większej ilości (objętość zupy, ok. 250 ml-500 ml, w zależności od apetytu chorego)

Przepis na owsiankę dla wariantu B

gdy Linomel jest dostępny
(na podstawie oryginalnego przepisu dr Budwig):
gdy Linomel jest niedostępny
(moja modyfikacja)
Składniki:

  • 3 łyżki Linomelu
  • 3-5 łyżek płatków owsianych
  • 250-500 ml wody (1-2 szklanki)

(ilość składników dostosować do apetytu chorego)

Przygotowanie:

Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj Linomel? do gotującej się owsianki, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia i pozostaw na 10 min, aby napęczniała. Potem, natychmiast podaj choremu do zjedzenia. Nie przecieraj przez sito!

Składniki:

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3-5 łyżek płatków owsianych
  • 250-500 ml wody (1-2 szklanki)
  • 1 łyżeczka miodu rozpuszczonego w 1-2 łyżek nieco podgrzanego mleka świeżego bio (nie UHT)

Przygotowanie:

Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Po ok. 9 minutach zmiel szybko w młynku do kawy siemię lniane (ok. 3-5 sek, na grubo). Przesyp do małej miseczki, po czym natychmiast dodaj miód rozpuszczony w mleku. Wymieszaj. Natychmiast dodaj tak przyrządzone siemię do gotującej się owsianki, szybko doprowadź do wrzenia a następnie zestaw z ognia i pozostaw na 10 min, aby siemię puściło śluzy. Potem natychmiast podaj choremu do zjedzenia.

Zobacz także przepisy dodatkowe dla okresu przejściowego.

Schemat dnia

Przykładowy rozkład posiłków i napojów dla wariantu B etapu przejściowego diety dr Budwig.

Uwagi na początek:

  • godzinę rozpoczęcia oraz ilość i długość spacerów należy dostosować do chorego, jednak nie powinno być ich mniej niż 2 półgodzinne spacery lub werandowania , przy czym chociaż jeden raz w najbardziej słonecznej porze dnia
  • w przypadku, gdy chory ma pragnienie między posiłkami należy mu podać dodatkową szklankę herbaty lub wody
  • nie wolno zmuszać chorego do zjedzenia całej porcji kleiku lub wypicia całej szklanki herbaty, chory ma jeść i pić tyle, na ile ma ochotę
  • zanim przystąpisz do wdrażania poniższego schematu zapoznaj się z ogólnymi zasadami przeprowadzenia etapu przejściowego i jego poszczególnych wariantów, a także zasadami odnośnie herbat , soków i innych składników w diecie dr Budwig

Schemat

  • 7:30 Szklanka herbaty (czarnej, zielonej lub owocowej)
  • 8:00 owsianka
  • 9:00 werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 10:00 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 11:00 werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 12:30 szklanka herbaty owocowej
  • 13:00 owsianka, a po niej krótka drzemka / relaks
  • 15:00 werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 17:30 szklanka herbaty ziołowej
  • 18:00 owsianka, a po posiłku werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 19:00 przygotowanie do snu, higiena osobista

Jeśli pacjent ma problem z zaśnięciem wówczas około 20:00 można powtórzyć spacer oraz werandowanie. Przed snem można tez podać choremu lampkę czerwonego wytrawnego wina ekologicznego, jeśli nie powoduje ono żadnych kłopotów trawiennych.

Jak długo?

W większości przypadków, wystarczy pozostawać w wariancie B tylko 1 dzień, chyba, że chory potrzebuje nieco więcej czasu na stabilizację funkcji trawiennych. Następnie chory przechodzi do wariantu C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy do zastosowania w diecie dr Budwig, Szczegółowe zasady diety dr Budwig i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Dieta dr Budwig – etap przejściowy B

  1. pati pisze:

    Jezeli chory jest uczulony na gluten czy mozna wowczas zastapic platki owsiane kleikiem ryzowym lub kukurydzianym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *