Dieta dr Budwig – etap przejściowy A

Wariant A jest przeznaczony dla najciężej chorych, czyli osób u których choroba zniszczyła układ pokarmowy, wątrobę, woreczek żółciowy lub trzustkę. Taki chory nie przyswaja stałego pożywienia: wszelkie podane pokarmy „przelatują” przez niego lub są zwracane w trakcie wymiotów. W takich przypadkach dr Budwig przeprowadzała etap przejściowy na bazie przetartej owsianki z Linomelem, którą chory miał przyjmować w małych porcjach co godzinę.

Okres przejściowy stosuje się w celu jak najłagodniejszego przejścia z dotychczasowej diety chorego do diety leczniczej dr Budwig w pełnym zakresie. Sposób prowadzenia diety w okresie przejściowym jest uzależniony od stanu zdrowia pacjenta i dzieli się na 3 warianty: A, B i C. Ten artykuł poświęcony jest wariantowi A. Zobacz także więcej wyjaśnień ogólnych nt. okresu przejściowego w diecie dr Budwig.

Opieka nad chorym

Wariant ten nie jest możliwy do wykonania bez całodziennej opieki nad chorym. Osoba opiekująca się chorym powinna przygotowywać na świeżo wszystkie posiłki i herbaty, a w przypadku obłożnie chorych, po posiłku wyprowadzać chorego na nasłoneczniony balkon, werandę lub przynajmniej przesuwać fotel lub łóżko do otwartego na oścież dużego okna. Łóżko na kółkach lub fotel na kółkach są zatem niezbędnym wyposażeniem ciężko chorej osoby.

Podstawowy posiłek

W tym wariancie podstawowy posiłek stanowi płynny kleik wykonany na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego.

Przepis na kleik z owsianki dla wariantu A:

gdy Linomel jest dostępny
(na podstawie oryginalnego przepisu dr Budwig*):
gdy Linomel jest niedostępny
(moja modyfikacja)
Składniki:

  • 1 kopiata łyżka Linomelu
  • 1 kopiata łyżka drobnych płatków owsianych
  • 100 ml wody (ok. pół szklanki)

Przygotowanie:

Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj Linomel do gotującej się owsianki, szybko zagotuj a następnie zestaw z ognia i pozostaw na 10 min, aby Linomel napęczniał. Potem przetrzyj przez stalowe sito z drobnymi oczkami.

Moje uwagi: Przetartą płynną papkę podaj choremu natychmiast. Pozostałe na sicie stałe części są bardzo odżywcze, więc może je zjeść osoba zdrowa.

Składniki:

  • 1 kopiata łyżka siemienia lnianego
  • 1 kopiata łyżka drobnych płatków owsianych
  • 100 ml wody (trochę mniej niż pół szklanki)
  • pół łyżeczki miodu rozpuszczone w 1 łyżce nieco podgrzanego mleka świeżego bio (nie UHT)

Przygotowanie:

Zalej płatki zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Po ok. 9 minutach zmiel szybko w młynku do kawy siemię lniane (ok. 3-5 sek, na grubo). Przesyp do małej miseczki, po czym natychmiast dodaj miód rozpuszczony w mleku. Wymieszaj. Natychmiast dodaj tak przyrządzone siemię do gotującej się owsianki, szybko doprowadź do wrzenia a następnie zestaw z ognia i pozostaw na 10 min, aby siemię puściło śluz. Potem przetrzyj całość przez stalowe sito z drobnymi oczkami. Natychmiast podaj choremu przetarty kleik do zjedzenia. Pozostałe na sicie stałe części są bardzo odżywcze, więc może je zjeść osoba zdrowa.

*bazuje na oryginalnym przepisie dr Budwig, podanym w książce „The Oil Protein Diet. Cookbook.”, wyd. 1994, przepis nr 157, tłum. Alicja Krzywańska. Zobacz: The Oil Protein Diet Cookbook

Urozmaicenia

Jeśli chory –  ze względu na bardzo upośledzone wchłanianie – pozostaje w wariancie A przez dłuższy czas, warto urozmaicić mu posiłki. Dr Budwig polecała dodawanie do kleiku wytrawnego szampana (rano i w południe) lub świeżo wyciśniętego soku z jednego z następujących owoców: pomarańczy, wiśni, czarnej porzeczki lub czarnej jagody.

Do tak małej jednorazowej porcji kleiku dla osoby bardzo ciężko chorej można dodawać 1-3 łyżek szampana lub soku (dostosować do chęci, smaku i możliwości trawiennych chorego). Co ważne, dr Budwig zwracała uwagę, aby sok z jednego rodzaju w/w owoców zawsze wymieszać z identyczną ilością soku z winogron i dopiero po zmieszaniu dodać do kleiku. W ten sposób – jak pisze – soki są bardzo dobrze tolerowane nawet poprzez bardzo chore osoby. Zarówno szampan, jak i soki bardzo wyraźnie pomagają ciężko chorym odzyskiwać energię.

Schemat dnia

Przykładowy rozkład posiłków i napojów dla wariantu A etapu przejściowego diety dr Budwig.

Uwagi na początek:

  • godzinę rozpoczęcia oraz ilość i długość spacerów należy dostosować do chorego, jednak nie powinno być ich mniej niż 2 półgodzinne spacery lub werandowania , przy czym chociaż jeden raz w najbardziej słonecznej porze dnia
  • w przypadku, gdy chory ma pragnienie między posiłkami należy mu podać dodatkową szklankę herbaty lub wody
  • nie wolno zmuszać chorego do zjedzenia całej porcji kleiku lub wypicia całej szklanki herbaty, chory ma jeść i pić tyle, na ile ma ochotę
  • zanim przystąpisz do wdrażania poniższego schematu zapoznaj się z ogólnymi zasadami przeprowadzenia etapu przejściowego i jego poszczególnych wariantów, a także zasadami odnośnie herbat , soków i innych składników w diecie dr Budwig

Schemat

  • 7:00 pobudka i higiena osobista
  • 7:30 Szklanka herbaty (czarnej, zielonej lub owocowej)
  • 8:00 porcja kleiku
  • 9:00 porcja kleiku, a po posiłku werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 10:00 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi, po czym III porcja kleiku
  • 11:00 porcja kleiku, a po posiłku werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 12:00 porcja kleiku, a po posiłku werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 13:00 porcja kleiku
  • 13:30 szklanka herbaty owocowej
  • 14:00 porcja kleiku, a po posiłku w przypadku osób sprawnych fizycznie krótka drzemka
  • 15:00 porcja kleiku, a po posiłku werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 16:00 porcja kleiku
  • 17:00 porcja kleiku
  • 17:30 szklanka herbaty ziołowej
  • 18:00 porcja kleiku, a po posiłku werandowanie obłożnie chorego lub samodzielny spacer chorego
  • 19:00 przygotowanie do snu, higiena osobista

Jeśli pacjent ma problem z zaśnięciem wówczas około 20:00 można powtórzyć spacer oraz werandowanie. Przed snem można tez podać choremu lampkę czerwonego wytrawnego wina ekologicznego, jeśli nie powoduje ono żadnych kłopotów trawiennych.

Jak długo i co potem

Wariant A należy utrzymać parę dni, a następnie sprawdzić, czy podanie nie przetartej owsianki z wariantu B nie spowoduje u chorego wymiotów lub natychmiastowego wypróżnienia. Jeśli chory przyswoi testową porcję owsianki z wariantu B, oznacza to, że należy przejść do wariantu B na 1 lub więcej dni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy do zastosowania w diecie dr Budwig, Szczegółowe zasady diety dr Budwig i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *